ΛΑΡΝΑΚΑ: Ναζιστικά σύμβολα και χαιρετισμοί από μαθητές Λυκείου – Έντονη αντίδραση γονέων και πολιτών -«Από μικροί μαθαίνουμε»

Ένα από τα συνθήματα που αναρτήθηκαν από μαθητές στα διαδικτυακά δίκτυα έγραφε «από μικροί μαθαίνουμε». Το τι μαθαίνουν ακριβώς, ωστόσο, παραμένει ζητούμενο, καθώς οι συγκεκριμένες ενέργειες αποκαλύπτουν έλλειψη ιστορικής γνώσης και παιδείας, με πολλούς να επισημαίνουν ότι η ημιμάθεια είναι συχνά χειρότερη από την άγνοια.

Το γεγονός ότι μαθητές Λυκείου στη Λάρνακα ανάρτησαν ναζιστικά μηνύματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες τους με καλυμμένα τα πρόσωπα, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σοβαρό. Οι αναρτήσεις αυτές φαίνεται να επιχειρούν να παρακινήσουν και άλλους μαθητές και μαθήτριες, προκαλώντας έντονη αγανάκτηση τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην κοινωνία ευρύτερα.

TΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Πρόκειται για συμπεριφορές που εξιδανικεύουν ή αναπαράγουν σύμβολα και πρακτικές ενός καθεστώτος που συνδέθηκε με τον θάνατο και την καταστροφή εκατομμυρίων ανθρώπων. Μια σκοτεινή περίοδος της ιστορίας, η οποία διδάσκεται ώστε να λειτουργεί ως παράδειγμα προς αποφυγή και όχι ως αντικείμενο εξιδανίκευσης ή «πρόκλησης».

Οι μαθητές που προβαίνουν σε ναζιστικούς χαιρετισμούς και γεμίζουν σχολικούς χώρους με φασιστικά σύμβολα, όπως επισημαίνεται από γονείς και εκπαιδευτικούς, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουν χωρίς συνέπειες. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη ουσιαστικής παιδείας και ιστορικής ενημέρωσης, ώστε οι νέοι να αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες πράξεις δεν αποτελούν αστείο ούτε μορφή «μαγκιάς». Ο ναζισμός δεν είναι παιχνίδι, ούτε μέσο εντυπωσιασμού.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση στους γονείς, οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με καταγγελίες, τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μαθητές Λυκείου της Λάρνακας, στον οποίο αναρτώνται φωτογραφίες με ναζιστικούς χαιρετισμούς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται και συνθήματα που παραπέμπουν σε ιδεολογίες μίσους.

Για το περιστατικό είναι ενήμεροι και οι οργανωμένοι γονείς Λάρνακας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, κ. Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι ενώπιόν τους βρίσκονται σοβαρές καταγγελίες, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία συγκεκριμένου λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία «Verginazi».

Η δημιουργία συγκεκριμένου λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία «Verginazi», μέσω του οποίου αναρτώνται φωτογραφίες και μηνύματα με ναζιστικό περιεχόμενο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό.

Ο κ. Κώστα τόνισε ότι οι γονείς θεωρούν αδιανόητα τέτοια φαινόμενα και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να επιληφθεί άμεσα του θέματος. «Οτιδήποτε παραπέμπει στο ναζιστικό παρελθόν και ιδιαίτερα σε σύμβολα που συνδέονται με τη δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων το καταδικάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι ιδεολογίες του μίσους δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

«ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»: Δωρεάν πρόγευμα σε 3.600 παιδιά νηπιαγωγείων

Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή Τα πρώτα βήματα του προγράμματος «Πρωινό...

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΕ Ο ΠΙΚΑΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ; Έκθεση στη Βαρκελώνη απαντά στην ερώτηση

Εγκαίνια στο Μουσείο Πικάσο Τα εγκαίνια της έκθεσης «Picasso and...

Κύπρια στη ζωή, «ξένη» στα χαρτιά

Η μαρτυρία μιας νεαρής φοιτήτριας με ρίζες από τις...

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ και αυτή μας συμπεριλαμβάνει όλους – Pride 2026

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός Δεν είναι απλώς μια πορεία Κάθε φορά...

“ΠΑΡΕ ΔΡΟΜΟ” PRIDE 2026: Μήνυμα ενότητας και διεκδίκησης από την ACCEPT

Στους δρόμους το Σάββατο το Cyprus Pride Στον Δημοτικό Κήπο...

Topics

«ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»: Δωρεάν πρόγευμα σε 3.600 παιδιά νηπιαγωγείων

Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή Τα πρώτα βήματα του προγράμματος «Πρωινό...

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΕ Ο ΠΙΚΑΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ; Έκθεση στη Βαρκελώνη απαντά στην ερώτηση

Εγκαίνια στο Μουσείο Πικάσο Τα εγκαίνια της έκθεσης «Picasso and...

Κύπρια στη ζωή, «ξένη» στα χαρτιά

Η μαρτυρία μιας νεαρής φοιτήτριας με ρίζες από τις...

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ και αυτή μας συμπεριλαμβάνει όλους – Pride 2026

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός Δεν είναι απλώς μια πορεία Κάθε φορά...

“ΠΑΡΕ ΔΡΟΜΟ” PRIDE 2026: Μήνυμα ενότητας και διεκδίκησης από την ACCEPT

Στους δρόμους το Σάββατο το Cyprus Pride Στον Δημοτικό Κήπο...

ΣΤΗΝ “ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ” ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ FBI – KAI TO ONOMA AYTOY… Έρχεται η νέα Διεύθυνση κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος

Οριστικοποιήθηκε το όνομα Σε Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) θα...

ΙΔΟΥ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΤΡΟΧΑΙΑ: Στη δημοσιότητα η λίστα με τα 48 «hot spots» του οδικού δικτύου

Χαρτογράφηση για πρόληψη νέων δυστυχημάτων Σε δημοσιοποίηση καταλόγου με 48...

Related Articles

Popular Categories