fbpx
25.6 C
Nicosia
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΛΑΚΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: «Εσύ για σένα»...«Αν μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας τότε...

ΛΑΚΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ: «Εσύ για σένα»…«Αν μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας τότε θα είμαστε σε θέση να αγαπήσουμε και τους άλλους»

-

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου «Εσύ για σένα» μου κέντρισαν την περιέργεια να συνεχίζω να διαβάζω αυτά που ενδεχομένως να γνώριζα αλλά δεν τα παραδεχόμουν. Στις σελίδες υπογράμμισα αυτά που έγραφε ο συγγραφέας, Λάκης Αργυρού και σκεφτόμουν ότι ο άνθρωπος που γνώρισα στα εφηβικά μου χρόνια είχε γίνει ένας life coaching που μπορούσε να δώσει στον συνάνθρωπο του, θάρρος και αυτοπεποίθηση για να δει τη ζωή με διαφορετικό μάτι.

Τον Λάκη Αργυρού τον γνώρισα στα εφηβικά μου χρόνια, ήξερα ότι ήταν πολύ επικοινωνιακός τύπος, ευγενικός και πρόθυμος να βοηθήσει όποιον ζητούσε τη βοήθεια του. Μετά από χρόνια οι δρόμοι μας συναντήθηκαν τυχαία στο Δημαρχείο Στρόβολου θεωρώντας ότι εκεί θα έκλεινε και τον κύκλο των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. Όμως, ο Λάκης Αργυρού, ανήσυχο πνεύμα όπως ήταν, ενταγμένος σε ένα περιβάλλον ημικρατικού οργανισμού θέλησε να απορρίψει τα σίγουρα και να στρέψει το βλέμμα σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο. Τον Άνθρωπο…

Πώς προέκυψε να δραστηριοποιηθείς στο χώρο των σεμιναρίων;

Το 1999 άρχισα μια συνεργασία με μια εταιρεία Δικτυακού Μάρκετινγκ. Η άμεση επιτυχία έφερε την ευθύνη της εκπαίδευσης των συνεργατών και έτσι άρχισα να κάνω σεμινάρια στους συνεργάτες μου. Ο κόσμος της “σκηνής” μου άρεσε πολύ και η επίδραση και αποδοχή που τύγχανα ως ομιλητής από τους συμμετέχοντες με συνεπήρε. Έκτοτε το κάνω επαγγελματικά και μέσω αυτού έχω γνωρίσει χιλιάδες ανθρώπους και έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου.

Φαντάζομαι ότι βοήθησε λόγω και της επικοινωνίας με τον κόσμο που έχεις ως χαρακτήρας;

Είμαι Πτυχιούχος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και αυτό μου έδωσε ένα επιπλέον εφόδιο. Δεν επαναπαύτηκα όμως και ενώ εκπαίδευα άλλους, εκπαιδευόμουν κι εγώ ώστε να γίνω καλύτερος, πιο επιδραστικός και πιο αποτελεσματικός. Παρακολούθησα τα μαθήματα “Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών”, μέσα από τα οποία πήρα πάρα πολλά για την διαδικασία υλοποίησης ενός σεμιναρίου – μιας εκπαίδευσης – κυρίως στα πρακτικά ζητήματα. Παρακάθησα σε εξετάσεις, πιστοποιήθηκα ως εκπαιδευτής από την ΑνΑΔ και στην συνέχεια έγινα επιθεωρητής εξετάσεων πιστοποίησης προσόντων της ΑνΑΔ. Όπως αντιλαμβάνεσαι είναι ένας δρόμος συνεχούς εξέλιξης που δεν έχει τέλος γιατί ο κόσμος αλλάζει και οφείλω να εκσυγχρονίζομαι και να αλλάζω μαζί του. 

Ήταν μια επιθυμία που ήθελες να υλοποιήσεις από καιρό;

Η επιθυμία προέκυψε και μεγάλωσε στην πορεία. Αν με ρωτήσεις σήμερα πώς θα ήθελα να βιοπορίζομαι θα σου έλεγα “κάνοντας σεμινάρια, ομιλίες, διαλέξεις” γενικά να έχω επαφή με τον κόσμο και να μοιράζομαι όσα περισσότερα μπορώ με απλό, κατανοητό τρόπο και εύκολα αντιγράψιμο. 

«Oι ανάγκες των ανθρώπων ποικίλουν και οφείλω να έχω ανοικτά τα αυτιά μου και όλες τις αισθήσεις μου για να τους κατανοήσω»

Η επαφή σου με διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων άλλαξε την κοσμοθεωρία σου;

Ήταν αναπόφευκτο. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την αγάπη μου για τα ταξίδια και το γεγονός ότι έχω ταξιδέψει σε 36 χώρες σε τέσσερις Ηπείρους καταλαβαίνεις ότι το εύρος των ανθρώπων και των διαφορετικών προσωπικοτήτων έχει αυξηθεί κατά πολύ. Σε κάθε ταξίδι φρόντιζα να έρχομαι σε επαφή με ντόπιους, να πηγαίνω στους χώρους τους και να παρατηρώ την καθημερινότητα τους, να μαθαίνω από αυτούς στάσεις και συμπεριφορές.Έμαθα να αγαπώ τους ανθρώπους και να αποδέχομαι την διαφορετικότητα τους. Επίσης κατάλαβα ότι οι ανάγκες των ανθρώπων ποικίλουν και οφείλω να έχω ανοικτά τα αυτιά μου και όλες τις αισθήσεις μου για να τους κατανοήσω. Παρά την διαφορετικότητα και την ποικιλία υπάρχει μια πανανθρώπινη ανάγκη που την συνάντησα σχεδόν παντού. Αυτή η πανανθρώπινη ανάγκη είναι η αγάπη και η κατανόηση. Καταλήγοντας θα έλεγα ότι πλέον έχω ως βασική αρχή μού να μην χρειάζεται να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με την στάση κάποιου, προτεραιότητα μου είναι να την κατανοήσω. 

Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει εκπαιδευτής;

Πρώτα από όλα χρειάζεται να έχει αγάπη για τον άνθρωπο. Να κατανοήσει ότι επίκεντρο της εκπαίδευσης είναι ο εκπαιδευόμενος και όχι ο εκπαιδευτής. Ο εκπαιδευτής είναι διευκολυντής στην κατάκτηση γνώσης. Οφείλει, επίσης, να έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου που διδάσκει. Ο Εκπαιδευτής δεν χρειάζεται να λέει όσα ξέρει, είναι απαραίτητο όμως να ξέρει όσα λέει. Χρειάζεται να εκπαιδευτεί πρώτα ο ίδιος και να είναι πρόθυμος να επενδύσει στον εαυτό του ώστε να βελτιώνεται. 

Κάπου διάβασα ότι δεν δηλώνεις συγγραφέας αλλά καταγραφέας. Τι είναι αυτό που καταγράφεις από τα άτομα που γνωρίζεις;

Καταγράφω εμπειρίες, βιώματα, σκέψεις και συναισθήματα. 

Μέσα στο βιβλίο σου είναι οι ιστορίες που βίωσες μέσα από τις συζητήσεις των σεμιναρίων σου;

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω εκπαιδευτικό και παρακινητικό. Οι ασκήσεις στο τέλος κάθε κεφαλαίου βοηθούν τον αναγνώστη να γνωρίσει λίγο καλύτερα τον εαυτό του. Το δεύτερο μέρος είναι μια “άτακτη” σειρά αυτόνομων κειμένων με ποικίλη θεματολογία που στόχο έχουν να προβληματίσουν και ίσως να αφυπνίσουν. Πηγή έμπνευσης ήταν σίγουρα και οι συζητήσεις με ανθρώπους που συνάντησα στα σεμινάρια, σε ατομικές συνεδρίες, ακόμα και στα ταξίδια μου. Το κάθε τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μένα. Ένα τραγούδι, μια σκηνή από μια ταινία, μια απλή παρατήρηση συμπεριφοράς σε μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο. 

Η θεματολογία του βιβλίου «Εσύ για σένα» είναι για αυτοβελτίωση;

Αυτοαποδοχή, Αυτοαγάπη, Αυτοβελτίωση και Επικοινωνία. Θα βρει και άλλα, όμως θα αφήσω τον αναγνώστη να τα εντοπίσει μόνος του. 

Είναι ένας τρόπος ενθάρρυνσης του κάθε ατόμου που έρχεται στα σεμινάρια σου ή θα διαβάσει το βιβλίο σου;

Αυτός που πάει σε σεμινάρια (δικά μου ή άλλων) ή διαβάζει βιβλία (το δικό μου ή άλλων) έχει ήδη κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα. Η κίνηση προκύπτει από αυτοπαρακίνηση, αν θα συνεχίσει να το κάνει εξαρτάται από το τι θα βρει στα σεμινάρια και στα βιβλία και πώς θα τα ερμηνεύσει. 

Πόσο έτοιμα είναι τα άτομα να παραδεχτούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποιες πτυχές του χαρακτήρα τους;

Δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε. Υπάρχουν άτομα που όχι μόνο παραδέχονται αλλά είναι και έτοιμα να μπουν στην δράση προκειμένου να βελτιώσουν την ζωή τους. Υπάρχουν και άλλα που είναι καρφωμένα στο “έτσι είμαι εγώ” και με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν την πρόοδο τους. Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου “Είσαι Διαμάντι. Τελεία και παύλα” αναλύω εκτενώς αυτό το θέμα. Ίσως τελικά να μην χρειάζεται να αλλάξουμε πτυχές του χαρακτήρα μας αλλά, να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε τις πτυχές του χαρακτήρα μας. 

«Οι ψυχές των ανθρώπων δεν είναι προϊόν προς κατανάλωση» 

Θεωρείς ότι υπάρχουν αρκετά άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερο τον εαυτό τους;

Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Μπορεί να θεωρηθεί και σαν νέα τάση. Αυτό είναι βέβαια ευχάριστο, όμως μπορεί να εξελιχθεί και σε κάτι επικίνδυνο. Αφού ως νέα τάση βρίσκει όλο και περισσότερη αποδοχή εμφανίζονται πλέον πολλοί που θέλουν να προσφέρουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες. Σεμινάρια, συνεδρίες, συμβουλές από ανθρώπους που ενώ δεν έλυσα τα δικά τους θέματα θέλουν να σώσουν τον κόσμο. Από ανθρώπους που ενώ δεν εκπαιδεύτηκαν οι ίδιοι θέλουν να εκπαιδεύσουν τον κόσμο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από το κοινό στο ποιους εμπιστεύεται. Οι ψυχές των ανθρώπων δεν είναι προϊόν προς κατανάλωση.  

Με ποιο τρόπο τους βοηθάς εσύ μέσα από τα σεμινάρια σου;

Καταρχάς κάνω μικρές ομάδες στα σεμινάρια μου ώστε να μπορώ να ασχοληθώ με τον κάθε ένα ξεχωριστά. Τους δίνω χώρο και χρόνο να εκφραστούν και να γίνουν μέλη μιας ασφαλούς συμμετοχικής ομάδας ανθρώπων που μοιράζονται κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς. Υπάρχει έντονη διάδραση σε κάθε σεμινάριο, ασκήσεις, παραδείγματα και τροφή για σκέψη. Ένα από τα ευχάριστα αποτελέσματα των σεμιναρίων μου είναι ότι δημιουργούνται φιλίες, σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που κρατάνε και μετά το σεμινάριο. 

Εάν σε πάρω πίσω στα εφηβικά σου χρόνια είχες σκεφτεί ποτέ ότι θα ήθελες να ασχοληθείς με τον άνθρωπο;

Μικρός ήθελα να γίνω γιατρός και γι’ αυτό στο Λύκειο πήρα μαθήματα βιολογίας. Κατάλαβα στην πορεία ότι δεν είναι για μένα το πολύ διάβασμα και έτσι δεν πήγα καν για σπουδές. Μετά τον στρατό βγήκα κατευθείαν στην αγορά εργασίας. Είχα όμως από μικρός έντονη κοινωνικότητα και έτσι κάθε επάγγελμα που διάλεγα ήθελα να έχει ανθρώπινη επαφή. Πέρασα από διάφορα επαγγέλματα και όταν κατέληξα τι είναι αυτό που θέλω να κάνω στην ζωή μου επένδυσα σε σπουδές και εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα επένδυα χρόνο στην εφαρμογή της γνώσης. Είναι πεποίθηση μου ότι ένα πτυχίο (ή πολύ περισσότερα) από μόνο του δεν είναι αρκετό εφόδιο. Χρειάζεται δράση, εφαρμογή της γνώσης στην αρένα της ζωής και εκεί είναι που καταξιώνονται οι επαγγελματίες. 

Πόσο σε τρομάζουν οι άνθρωποι που δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα τους και επιμένουν στις απόψεις τους;

Καθόλου δεν με τρομάζουν. Είναι επιλογή τους, την σέβομαι και προχωρώ. Δεν χάνω χρόνο και ενέργεια να τους πείσω για κάτι που δεν είναι πρόθυμοι να ακούσουν. Ο Απόστολος Παύλος στην Προς Τίτον επιστολή έγραφε: “αιῥετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ”! Έτσι κι εγώ μετά μία και δευτέρα νουθεσία δεν ασχολούμαι άλλο και κυρίως απαλλάσσω τον εαυτό μου από μια ευθύνη που δεν μου ανήκει. 

Τι είναι αυτό τελικά που λείπει για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;

Η Αγάπη! 

Κυρίως η Αγάπη Εαυτού! Ας μην μπερδεύουμε όμως την Αγάπη Εαυτού με τον εγωισμό, την έπαρση και την αλαζονεία. Δεν συνδέονται καθόλου μεταξύ τους. Να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε με τα καλά και τα κακά του, τα σωστά και τα λάθη του, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Η αυτογνωσία χτίζει αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση χτίζει αυτοαγάπη. Αν μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας τότε θα είμαστε σε θέση να αγαπήσουμε και τους άλλους με τον υγιή τρόπο αγάπης που βοηθάει τους ανθρώπους να κινούνται προς την πρόοδο και την ευημερία. 

Η ευγνωμοσύνη! 

Να μάθουμε να απολαμβάνουμε όλες τις ευλογίες που καθημερινά λαμβάνουμε και να μην τις θεωρούμε δεδομένες. Το ότι σήμερα ξυπνήσαμε (κυρίως αυτό), έχουμε ένα στρώμα να κοιμηθούμε, μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας, ρούχα να φορέσουμε, νερό στο ποτήρι μας και φαγητό στο τραπέζι μας. Τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο! Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στον πλανήτη που δεν ξύπνησαν σήμερα και πολλά εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν όλα τα υπόλοιπα. 

Η Ευγνωμοσύνη είναι ο δρόμος και η Αγάπη το κλειδί!

Το βιβλίο διατίθεται:  Παραγγελία για παράδοση:

https://ekdoseis-evgnomon.com/product/esy-gia-sena

Σε e-book: Εσύ για σένα

και στα βιβλιοπωλεία

Λευκωσία: Πάργα, Σολώνειον, Αγρότης, Rivergate, Ελλάς

Λεμεσό: Κυριάκου (Δικαστήρια), Κυριάκου (Άγιος Αθανάσιος), Βενέλιο, Βιβλιοχώρα

Λάρνακα: Πάργα, Academic & General (Ερμού 41)

Πάφος: Πάργα

Παραλίμνι: Coffee Lab (Πλατεία Αγίου Γεωργίου)

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ :Ένα βράδυ αλληλεγγύης και στήριξης-Ο Λούκας Σταύρου περπάτησε στην...

Η φιλανθρωπική επίδειξη μόδας που διοργανώθηκε στο Annabelle Hotel άφησε μια γλυκιά αίσθηση και απέδειξε ότι η αλληλεγγύη και η στήριξη στους συνανθρώπους μας...