11.8 C
Nicosia
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSKRYSTYNA PASZKO: ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΦΥΗ ΙΔΕΑ...

KRYSTYNA PASZKO: ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΦΥΗ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

-

Μια ευφυής μαθήτρια Γυμνασίου στην Πολωνία σκέφτηκε μια πολύ έξυπνη ιδέα για να βοηθήσει θύματα που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Με αυτό το εγχείρημα της η νεαρή κατάφερε να κερδίσει βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, η Krystyna, που ήταν τότε 17 ετών, αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα Camomiles & Pansies για να πουλά καλλυντικά. Όμως, με αυτό κατάφερε να βοηθήσει θύματα που κακοποιούνταν. Πώς το κατάφερνε αυτό;

Το θύμα έκανε ότι ψώνιζε από το διαδίκτυο ενώ στην πραγματικότητα καλούσε σε βοήθεια μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος. «Αρχικά, άκουσα για την άνοδο περιστατικών ενδοοικογενειακής εν μέσω πανδημίας. Μετά άκουσα για μια γαλλική πρωτοβουλία, όπου κόσμος πηγαίνει στο φαρμακείο και ζητά μια ειδική μάσκα, η οποία ενημερώνει τον φαρμακοποιό ότι πρόκειται για θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Την βρήκα καταπληκτική ιδέα, οπότε σκέφτηκα να πουλήσω καλλυντικά». 

Εάν το θύμα ζητούσε να «αγοράσει» μια κρέμα, αντί για πωλητή απαντούσε ένας ψυχολόγος, κάνοντας ερωτήσεις όπως για πόσο καιρό υφίσταται το «δερματικό πρόβλημα» ή πώς αντιδρά η μολυσμένη περιοχή του δέρματος στο αλκοόλ. Εάν κάποιος έκανε μια παραγγελία και άφηνε  διεύθυνση, τότε αυτό ήταν ο κωδικός ότι ζητά από τις αρχές να επισκεφθούν το σπίτι του.  Όταν η μαθήτρια μίλησε ανοιχτά για το σχέδιό της, μέσω της σελίδας της στο Facebook, βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις. «Νόμιζα πως θα ήταν μόνο για τους φίλους μου. Σκέφτηκα πως ίσως θα βοηθήσει ένα-δυο άτομα, αλλά η ανάρτησή μου στο Facebook είχε μεγάλη απήχηση και έγινε πραγματικά δημοφιλής», ανέφερε. 

«Για πολλα χρονια με ενδιεφεραν τα ανθρωπινα δικαιωματα και εκεινα των γυναικων και γι’ αυτο όταν διαβασα για την αυξηση των περιστατικων ενδοοικογενειακης βιας αποφασισα να κανω κατι. Προηγουμενως, ειχα δημιουργησει τη σελιδα των προσκοπων. Ο προσκοπισμος με διδαξε ποσο σημαντικο ειναι να βοηθαμε τους αλλους και να ενδιαφερομαστε για τον κοσμο γυρω μας»

Η ίδια επικοινώνησε με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μια πολωνική ΜΚΟ, ζητώντας βοήθεια. Σε απάντηση τής παρείχαν ψυχολόγους και δικηγόρους για να εργαστούν στο πρότζεκτ ενώ περισσότερα από 350 άτομα έχουν επικοινωνήσει με τον ιστότοπο. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρής ηλικίας, κάτω των 40 ετών και περίπου το 10% είναι άνδρες. Αυτή η ιδέα της, της χάρισε το βραβείο Civil Solidarity Prize από την Ευρωπαική Ένωση το οποίο πρόσφερε και το ποσό των 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο βραβείο αφορούσε ένα διαγωνισμό όπου διάφοροι οργανισμοί κοινωνικής προσφοράς καταπολεμούν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Πηγή: BBC

 

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: