ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ-ΤΙΓΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ: Η Κύπρος στο μικροσκόπιο των υγειονομικών Αρχών

Νέα δεδομένα για την Ευρώπη

Οι υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης παρακολουθούν πλέον στενά νοσήματα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν σχεδόν αποκλειστικά τροπικά.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ τοπικών κρουσμάτων δάγκειου πυρετού και chikungunya στην Ευρώπη, γεγονός που δείχνει ότι οι συγκεκριμένες ασθένειες δεν συνδέονται πλέον μόνο με ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς.

Στον χάρτη και η Κύπρος

Οι επικαιροποιημένοι χάρτες του ECDC καταγράφουν την παρουσία δύο ειδών κουνουπιών που θεωρούνται σημαντικοί φορείς επικίνδυνων ιών.

Στην Κύπρο έχει επιβεβαιωθεί η εγκατάσταση τόσο του Aedes aegypti, όσο και του Aedes albopictus, γνωστού και ως «κουνούπι τίγρης».

Αν και δεν υπάρχει σήμερα επιδημιολογική κρίση, η παρουσία των δύο ειδών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τοπική μετάδοση ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, η chikungunya, ο ιός Zika και ο κίτρινος πυρετός, εφόσον εισαχθούν μολυσμένα κρούσματα από το εξωτερικό.

Δεν είναι μόνο τα κουνούπια

Η επιτήρηση δεν περιορίζεται στα κουνούπια.

Στην Κύπρο καταγράφεται επίσης η παρουσία τσιμπουριών όπως το Hyalomma marginatum και το Rhipicephalus sanguineus, τα οποία συνδέονται με διάφορα λοιμώδη νοσήματα.

Παράλληλα, οι σκνίπες του γένους Phlebotomus εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου, καθώς μεταδίδουν τη λεϊσμανίαση, νόσο που εμφανίζεται τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον χάρτη

Οι επιστήμονες συνδέουν την εξάπλωση των διαβιβαστών νοσημάτων με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών.

Οι ηπιότεροι χειμώνες και η μεγαλύτερη διάρκεια των θερμών περιόδων επιτρέπουν στα έντομα να επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να επεκτείνονται σε περιοχές όπου προηγουμένως δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν.

Το ECDC επισημαίνει ότι η περίοδος δραστηριότητας των κουνουπιών αρχίζει πλέον νωρίτερα την άνοιξη και ολοκληρώνεται αργότερα το φθινόπωρο.

Μια νέα εποχή για τη δημόσια υγεία

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές, η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα φάση όσον αφορά τα νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια, τσιμπούρια και άλλους διαβιβαστές.

Η αύξηση των τοπικών κρουσμάτων, η εξάπλωση του κουνούπιου τίγρη και η παρουσία ειδών όπως το Aedes aegypti στη Μεσόγειο καθιστούν αναγκαία τη συνεχή επιτήρηση και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, ιδιαίτερα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Hot this week

ΛΕΜΕΣΟΣ: Γυναίκα εντοπίστηκε γυμνή στους δρόμους – Μύριζε αλκοόλ κατά τον εντοπισμό της και μεταφέρθηκε στην εντατική

Γυμνή στους δρόμους της Λεμεσού εντοπίστηκε χθες, Τετάρτη, γυναίκα,...

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ: Οι καλύτερες δραστηριότητες για δροσερές στιγμές και χρήσιμα tips

Οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι με...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Σκηνές απόλυτου χάους μετά τον σεισμό – Κατέρρευσαν ολόκληρες πολυκατοικίες-(Βίντεο)

Για χιλιάδες νεκρούς και εγκλωβισμένους γίνεται λόγος μετά τον...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Δύο νέα έργα για τον Νίκο Αναστασιάδη προκαλούν αντιδράσεις στα social media-(Φώτο)

Ο γνωστός εικαστικός Γιώργος Γαβριήλ επανέρχεται με δύο νέα...

Topics

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ: Οι καλύτερες δραστηριότητες για δροσερές στιγμές και χρήσιμα tips

Οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι με...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Σκηνές απόλυτου χάους μετά τον σεισμό – Κατέρρευσαν ολόκληρες πολυκατοικίες-(Βίντεο)

Για χιλιάδες νεκρούς και εγκλωβισμένους γίνεται λόγος μετά τον...

ΚΥΠΡΟΣ: Σταθερός καιρός με ήλιο και ζέστη έως την Κυριακή – Τι προβλέπεται

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα...

Related Articles

Popular Categories