KOΡΩΝΟΪΟΣ: Κύπρια γυναίκα ασθενής αρνείται να διασωληνωθεί-Παρεμβαίνει ο Γενικός Εισαγγελέας

Με μια περίπλοκη υπόθεση βρίσκονται ιατροί δημόσιου νοσηλευτηρίου της Κύπρου μετά από αίτημα – επιθυμία ασθενούς η οποία νοσηλεύεται με κορωνοϊό, να μην διασωληνωθεί σε περίπτωση που η κατάστασή της επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τον “Φ”, μόνο με παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και συγγενών μπορεί να εκδοθεί διάταγμα δικαστηρίου, έτσι ώστε οι ιατροί να πράξουν το καθήκον τους, αναφέρει στον «Φ» ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλλίδης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ανεμβολίαστη ενώ αρχικά δεν επιθυμούσε νοσηλεία. Η κατάσταση της υγείας της φαίνεται πως επιβαρύνθηκε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία, όπως και έγινε. Εντούτοις, κατά τη νοσηλεία της στο δημόσιο νοσοκομείο, η ασθενής ζήτησε εξ αρχής από τους γιατρούς να μην τη διασωληνώσουν σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Οι θεράποντες ιατροί, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό. Η συγκεκριμένη ασθενής φέρεται να έχει υπογράψει και έγγραφο μέσω νομικού προσώπου στο οποίο αναφέρει ότι δεν συγκατατίθεται να διασωληνωθεί. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας της είναι σε οριακό σημείο, λίγο πριν τη διασωλήνωση.

Πέρα από τη βούληση της ασθενούς να μη διασωληνωθεί, εγείρονται διάφορα ζητήματα σε ό,τι αφορά το πότε και εάν οι ιατροί έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν και ποια μέσα διαθέτουν ώστε από τη μια να εκτελέσουν το καθήκον τους και να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή και από την άλλη να σεβαστούν την επιθυμία του ασθενούς.

Επί του θέματος που προκύπτει κλήθηκε να τοποθετηθεί στον «Φ» ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλλίδης. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν νομικά «όπλα» σε σχέση με τέτοιας φύσεως επιθυμίες, είπε πως «από τη στιγμή που οποιοδήποτε πρόσωπο νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο, πρέπει να εξασφαλιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα διάταγμα Δικαστηρίου το οποίο θα διατάσσει τον γιατρό να προχωρήσει με τα μέτρα εκείνα και τις ενέργειες εκείνες που πιστεύει ότι είναι προς όφελος της υγείας του ασθενούς». Εξήγησε πως λόγω του ότι πρόκειται για δημόσιο νοσοκομείο, αρμόδιο πρόσωπο για αίτημα διατάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Σε περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, που επρόκειτο για ιδιωτικό νοσηλευτήριο τότε το διάταγμα θα το εξασφάλιζε ο δικηγόρος του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου. Άξιο αναφοράς είναι πως από τη στιγμή που ένας πολίτης έχει σώας τας φρένας η επιθυμία του είναι αποδεκτή, ωστόσο, από τη στιγμή που βρίσκεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο, είτε ακόμη στενό συγγενικό πρόσωπο πιστεύει ότι χρειάζεται παρέμβαση για να λάβει την ανάλογη ιατρική περίθαλψη, τότε χρειάζεται η έκδοση δικαστικού διατάγματος.

Σε ερώτησή μας εάν υπήρξε στο παρελθόν παρόμοια περίπτωση, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως υπήρχε περίπτωση γονέων με συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις οι οποίοι δεν άφηναν το παιδί τους να μεταγγιστεί και θα πέθαινε. Τότε, όπως είπε, αποτάθηκε στο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας και εξασφάλισε διάταγμα που διέτασσε τον γιατρό να προχωρήσει σε μετάγγιση και να σώσει η ζωή του παιδιού, όπως και έγινε.

Hot this week

DNA: Οι μαθητές του Σατιρικού Θεάτρου απέδειξαν γιατί αγαπούν τη θεατρική σκηνή-(Φώτο-Βίντεο)

Ηθοποιός σημαίνει φως και, από ό,τι φαίνεται, αυτό καλλιεργείται...

ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Αντιδημάρχου

Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής 28 Ιουνίου οι κάλπες...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Βλάβη στο δίκτυο της ΑΗΚ άφησε χωρίς ρεύμα τέσσερις περιοχές

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν από το πρωί της Κυριακής...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Διπλασιάζει τα πρόστιμα για τα social media των ανηλίκων – Τι ισχύει στην Κύπρο

Η Αυστραλία εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την...

Topics

DNA: Οι μαθητές του Σατιρικού Θεάτρου απέδειξαν γιατί αγαπούν τη θεατρική σκηνή-(Φώτο-Βίντεο)

Ηθοποιός σημαίνει φως και, από ό,τι φαίνεται, αυτό καλλιεργείται...

ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Αντιδημάρχου

Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής 28 Ιουνίου οι κάλπες...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Βλάβη στο δίκτυο της ΑΗΚ άφησε χωρίς ρεύμα τέσσερις περιοχές

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν από το πρωί της Κυριακής...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Διπλασιάζει τα πρόστιμα για τα social media των ανηλίκων – Τι ισχύει στην Κύπρο

Η Αυστραλία εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την...

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ: Η Κύπρος απομάκρυνε πάνω από 100 τόνους – Το μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα

Περισσότερους από 100 τόνους λαγοκέφαλου έχει απομακρύνει η Κύπρος...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανθρωποκυνηγητό στον Στρόβολο – Άνδρας φέρεται να μαχαίρωσε τη σύζυγο και την πεθερά του

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στον Στρόβολο, έπειτα...

ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ «ELISAVET»: Προσφέρει μοναδικές θαλάσσιες εμπειρίες στις ακτές της Κύπρου

Η ζήτηση για εξατομικευμένες και ποιοτικές εμπειρίες αναψυχής στη...

Related Articles

Popular Categories