Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 2026
6.1 C
Cyprus

ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΡΧΕΙΟ: ENA ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ, ΚΡΙΣΤΗ ΚΟΥΠΑΤΟ

Ένα πολυτελές συλλεκτικό λεύκωμα (coffee table book) αφιερωμένο στην ιστορία, στους ιδρυτές και στην ταινιοθήκη του κινηματογραφικού οργανισμού «Καραγιάννης – Καρατζόπουλος», κυκλοφόρησε ο συμπατριώτης μας Κρίστης Κουπάτος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στην ελληνική πρωτεύουσα. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος είναι χορευτής αλλά η αγάπη του για τα κινηματογραφικά δρώμενα της τότε εποχής, τον ώθησαν να συγγράψει το συγκεκριμένο λεύκωμα.

Στο συλλεκτικό αφιέρωμα του, παρουσιάζεται το αρχείο της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος συνολικά 340 ταινιών, οι οποίες πέραν από τις 110 παραγωγές προέρχονται από παραγωγές όλων ανεξαιρέτως των μεγάλων εταιρειών της εποχής.  Οι ταινίες αυτές καλύπτουν μια περίοδο από το 1952 μέχρι και το 2018 και για αυτές έχουν σκηνοθετήσει, γράψει σενάριο, λάβει μέρος και συμβάλει για το καλύτερο δυνατό καλλιτεχνικό και τεχνικό αποτέλεσμα οι πιο επιφανείς σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, δημιουργοί και τεχνικοί αντίστοιχα που πέρασαν από τη Ελλάδα.



Στο αρχείο της συμπεριλαμβάνονται μερικές από τις σημαντικότερες και δημοφιλέστερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου όπως: “Στέλλα”, “Το Κορίτσι Με Τα Μαύρα”, “Κυριακάτικο Ξύπνημα” και “Το Τελευταίο Ψέμα” του Μιχάλη Κακογιάννη, οι δύο από τις πέντε Ελληνικές ταινίες που ήταν υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: “Τα Κόκκινα Φανάρια” και “Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο” του Βασίλη Γεωργιάδη όπως και οι ταινίες του: “Γάμος Αλά Ελληνικά”, και πολλές άλλες. Για κάθε μια από τις ταινίες γίνεται ξεχωριστή αναφορά σε μία μέχρι έξι σελίδες, αναλόγως της καλλιτεχνικής και εμπορικής της πορείας, και αναγράφονται όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές στο δημιουργικό, καλλιτεχνικό και τεχνικό κομμάτι, η υπόθεση αλλά και μια σειρά από πληροφορίες και γενικές γνώσεις (trivia) που αφορούν την πρεμιέρα και πολλές άλλα.

Επίσης, στο πολυτελές λεύκωμα, γίνεται καταγραφή ενός σημαντικού μέρους της κινηματογραφικής παραγωγής της Ελλάδας και συνεπώς της πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ περιλαμβάνει πέραν των 2500 εικόνων και έχει διπλό εξώφυλλο, αφού το οπισθόφυλλο λειτουργεί ως δεύτερο εξώφυλλο. Διατίθεται από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Το λεύκωμα είναι διαθέσιμο από τα e-shop των βιβλιοπωλείων: Άγκυρα, Booksplus, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ianos, Πατάκη, Ζαφειρίδη κ.α.

Με την Έλενα Παπαρίζου

Hot this week

ΒΟΥΛΗ: Υποχρεωτική η παρουσία ακτινολόγου στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα

Η Βουλή ψήφισε σήμερα τον νόμο που καθορίζει τη...

ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ: Ψέκασαν οδηγό κινητής κάμερας, προκάλεσαν ζημιές και συνελήφθησαν

Στη σύλληψη άντρα 37 ετών προχώρησε σήμερα η Αστυνομία,...

ΠΑΣΥΚΑΦ: Σημαντική νίκη για τους ασθενείς στην Κύπρο το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου

Την πλήρη στήριξή του στη λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου...

ΡΟΝ ΝΤΕΛΑΝΙ: Θλίψη στον στίβο – Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός «Ronnie»

Θλίψη προκάλεσε στον παγκόσμιο αθλητισμό η είδηση του θανάτου...

Topics

ΠΑΣΥΚΑΦ: Σημαντική νίκη για τους ασθενείς στην Κύπρο το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου

Την πλήρη στήριξή του στη λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου...

ΡΟΝ ΝΤΕΛΑΝΙ: Θλίψη στον στίβο – Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός «Ronnie»

Θλίψη προκάλεσε στον παγκόσμιο αθλητισμό η είδηση του θανάτου...

LIDL ΚΥΠΡΟΥ: Παρουσιάζει τον 3o απολογισμό βιωσιμότητας για το 2024

Μέσα από έναν ενιαίο απολογισμό, η εταιρεία αναδεικνύει τα...

MASERATI GRECALE CRISTALLO: Special Edition έκανε πρεμιέρα στη Μόντενα

H Maserati Grecale Cristallo έκανε την επίσημη πρώτη της...

Related Articles

Popular Categories