KΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών-Πότε φθάνουν τα εμβόλια

Δημοσιογραφική διάσκεψη παραχώρησε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη με αφορμή το θέμα του εμβολιασμού του παιδιατρικού πληθυσμού ηλικίας 5-11 ετών με το εμβόλιο κατά της νόσου covid-19.

Η Δρ Γιαννάκη δήλωσε πως με την παραλαβή των πρώτων εμβολίων στις 13 Δεκεμβρίου, έχει οργανωθεί ήδη πλάνο για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού σε όλες τις επαρχίες εντός των επόμενων ημερών μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, προσθέτοντας πως τα Κέντρα αυτά είναι ειδικά διαμορφωμένα μόνο για τα παιδιά, με βασικό στόχο την εύκολη πρόσβαση.

Αναφερόμενη στην αυξητική τάση του αριθμού κρουσμάτων, η Δρ. Γιαννάκη είπε πως περίπου το 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων αφορά ανήλικους, και ειδικά την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, όπου τα κρούσματα έχουν τους υψηλότερους αριθμούς σε σχέση με τις άλλες ηλικίες παιδιών. Με γνώμονα τα στοιχεία αυτά, η Δρ. Γιαννάκη τόνισε πως για το Υπουργείο Υγείας, η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών αποτελεί βασική παράμετρο της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας, παραθέτοντας στοιχεία ποσοστών εμβολιασμένου πληθυσμού για την κάθε ηλικιακή ομάδα. Τόνισε δε πως για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο δεν επιτρέπει συμβιβασμούς «έναντι των όποιων κύκλων της άρνησης και της καθυστέρησης. Ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία μας και στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Τα εμβόλια επέδρασαν και αποδεικνύονται καθημερινά οι δυνατότητες τους, ως μια ισχυρή ασπίδα προστασίας και βασικό εργαλείο για την αναχαίτιση της πανδημίας».

Παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, η Δρ. Γιαννάκη ανάφερε πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός θανάτων από COVID-19. Η Κύπρος με ποσοστό 80% εμβολιασμένων στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, είχε 5 θανάτους από COVID-19 σε ένα εκατομμύριο πληθυσμό, και πως σύμφωνα με τα δεδομένα μοντελοποίησης του ECDC, ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση της νόσου σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αφού ο αντίκτυπος του εμβολιασμού των παιδιών είναι ισχυρότερος για χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες.

Παράλληλα, η Δρ. Γιαννάκη αναφέρθηκε στο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, τονίζοντας πως παρά τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξακολουθεί να ισχύει, με προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες να καταδεικνύουν ότι τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech εξουδετερώνουν την παραλλαγή. Οι ιοί, είπε, εξελίσσονται εκεί που οι συνθήκες τους το επιτρέπουν, με την εξελικτική τους διαδικασία να είναι απολύτως φυσική και οι μεταλλάξεις τους να μην είναι κάτι άλλο πέρα από την επιβεβαίωση της εμφάνισης και προσαρμογής τους στο περιβάλλον. Επομένως, τόνισε, «δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία, αλλά αντίθετα για εγρήγορση από όλους μας». «Επαναλαμβάνω», πρόσθεσε, «την επείγουσα έκκλησή μου προς όλους σας: εμβολιαστείτε, λάβετε αναμνηστική δόση και ακολουθείτε τους κανόνες για την προστασία σας».

Hot this week

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ: Σε πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ – Φωτιά και ζημιές στο πλοίο

Ένα πετρελαιοφόρο δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή, ενώ έπλεε προς...

ΔΗΣΥ: Κλείδωσε η μάχη για το χρίσμα – Οι ημερομηνίες-κλειδί για τις μεγάλες αναμετρήσεις

Με ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ καθορίστηκε...

ΚΥ.Σ.Ο.Α.Α.:«Δεν μπορεί να είναι λύση το γηροκομείο»-Ζητά πράξεις για τα άτομα με αναπηρίες

Από τις διαπιστώσεις στις πράξεις ζητά να περάσει η...

G7: «Ανοίγουν» τα στρατηγικά αποθέματα-100 εκατ. βαρέλια για την ενεργειακή κρίση

Σε συντονισμένη παρέμβαση στην ενεργειακή αγορά προχωρούν οι χώρες...

Topics

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ: Σε πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ – Φωτιά και ζημιές στο πλοίο

Ένα πετρελαιοφόρο δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή, ενώ έπλεε προς...

ΔΗΣΥ: Κλείδωσε η μάχη για το χρίσμα – Οι ημερομηνίες-κλειδί για τις μεγάλες αναμετρήσεις

Με ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ καθορίστηκε...

G7: «Ανοίγουν» τα στρατηγικά αποθέματα-100 εκατ. βαρέλια για την ενεργειακή κρίση

Σε συντονισμένη παρέμβαση στην ενεργειακή αγορά προχωρούν οι χώρες...

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΠΑ: Πώς αλλάζει το οικογενειακό τραπέζι

Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται σε σειρά βασικών προϊόντων του...

Related Articles

Popular Categories