KΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών-Πότε φθάνουν τα εμβόλια

Δημοσιογραφική διάσκεψη παραχώρησε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη με αφορμή το θέμα του εμβολιασμού του παιδιατρικού πληθυσμού ηλικίας 5-11 ετών με το εμβόλιο κατά της νόσου covid-19.

Η Δρ Γιαννάκη δήλωσε πως με την παραλαβή των πρώτων εμβολίων στις 13 Δεκεμβρίου, έχει οργανωθεί ήδη πλάνο για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού σε όλες τις επαρχίες εντός των επόμενων ημερών μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, προσθέτοντας πως τα Κέντρα αυτά είναι ειδικά διαμορφωμένα μόνο για τα παιδιά, με βασικό στόχο την εύκολη πρόσβαση.

Αναφερόμενη στην αυξητική τάση του αριθμού κρουσμάτων, η Δρ. Γιαννάκη είπε πως περίπου το 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων αφορά ανήλικους, και ειδικά την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, όπου τα κρούσματα έχουν τους υψηλότερους αριθμούς σε σχέση με τις άλλες ηλικίες παιδιών. Με γνώμονα τα στοιχεία αυτά, η Δρ. Γιαννάκη τόνισε πως για το Υπουργείο Υγείας, η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών αποτελεί βασική παράμετρο της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας, παραθέτοντας στοιχεία ποσοστών εμβολιασμένου πληθυσμού για την κάθε ηλικιακή ομάδα. Τόνισε δε πως για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο δεν επιτρέπει συμβιβασμούς «έναντι των όποιων κύκλων της άρνησης και της καθυστέρησης. Ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία μας και στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Τα εμβόλια επέδρασαν και αποδεικνύονται καθημερινά οι δυνατότητες τους, ως μια ισχυρή ασπίδα προστασίας και βασικό εργαλείο για την αναχαίτιση της πανδημίας».

Παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, η Δρ. Γιαννάκη ανάφερε πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός θανάτων από COVID-19. Η Κύπρος με ποσοστό 80% εμβολιασμένων στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, είχε 5 θανάτους από COVID-19 σε ένα εκατομμύριο πληθυσμό, και πως σύμφωνα με τα δεδομένα μοντελοποίησης του ECDC, ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση της νόσου σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αφού ο αντίκτυπος του εμβολιασμού των παιδιών είναι ισχυρότερος για χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες.

Παράλληλα, η Δρ. Γιαννάκη αναφέρθηκε στο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, τονίζοντας πως παρά τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξακολουθεί να ισχύει, με προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες να καταδεικνύουν ότι τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech εξουδετερώνουν την παραλλαγή. Οι ιοί, είπε, εξελίσσονται εκεί που οι συνθήκες τους το επιτρέπουν, με την εξελικτική τους διαδικασία να είναι απολύτως φυσική και οι μεταλλάξεις τους να μην είναι κάτι άλλο πέρα από την επιβεβαίωση της εμφάνισης και προσαρμογής τους στο περιβάλλον. Επομένως, τόνισε, «δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία, αλλά αντίθετα για εγρήγορση από όλους μας». «Επαναλαμβάνω», πρόσθεσε, «την επείγουσα έκκλησή μου προς όλους σας: εμβολιαστείτε, λάβετε αναμνηστική δόση και ακολουθείτε τους κανόνες για την προστασία σας».

Hot this week

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Μαζικές εκδηλώσεις και πορείες σε όλες τις επαρχίες -(Βίντεο-Φώτο)

Σε παγκύπριο επίπεδο τιμήθηκε σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά, με...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Σύγκρουση μοτοσικλέτας με αυτοκίνητο στην οδό Πάφου – Ένας τραυματίας -(Bίντεο)

Τροχαίο ατύχημα με εμπλοκή μοτοσικλέτας και επιβατικού οχήματος σημειώθηκε...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ο Δημήτρης Σεϊτανής φροντίζει ορφανά καναρινάκια-(Βίντεο)

Μια ιδιαίτερα τρυφερή στιγμή μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο...

Topics

ΛΕΜΕΣΟΣ: Σύγκρουση μοτοσικλέτας με αυτοκίνητο στην οδό Πάφου – Ένας τραυματίας -(Bίντεο)

Τροχαίο ατύχημα με εμπλοκή μοτοσικλέτας και επιβατικού οχήματος σημειώθηκε...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ο Δημήτρης Σεϊτανής φροντίζει ορφανά καναρινάκια-(Βίντεο)

Μια ιδιαίτερα τρυφερή στιγμή μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο...

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Μια ιδέα που αλλάζει, ένα χάσμα που μεγαλώνει

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι απλώς μια αργία για...

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα – Πτώση θερμοκρασίας και σκόνη στην ατμόσφαιρα

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται από σήμερα μέχρι και...

ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Στυλιάνα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής-(Φώτο)

Ο Φειδίας Παναγιώτου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του,...

Related Articles

Popular Categories