ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ: Η τέχνη ως καθρέφτης της κοινωνίας χωρίς λογοκρισία – Ο καλλιτέχνης που προκαλεί σπάζοντας τα κατεστημένα-(Βίντεο)

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Γαβριήλ βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με αφορμή έργα του που προκάλεσαν συζητήσεις περί προσβολής των Θείων. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν πρωτόγνωρη, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει ότι νιώθει ελεύθερος να εκφραστεί καλλιτεχνικά, επιδιώκοντας την ελευθερία της έκφρασης χωρίς να προκαλεί σκόπιμα ενόχληση.

Στην αποκαλυπτική συνέντευξή του, στο OLOI Media και στον Γιώργο Παυλίδη, στόχος του δεν ήταν να προσβάλλει την πίστη ή τα θρησκευτικά σύμβολα, αλλά να αναδείξει την υποκρισία, τη διαφθορά και τις παθογένειες που διαπερνούν την κοινωνία, φτάνοντας μάλιστα μέχρι θεσμούς με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Μέσα από τις δημιουργίες του, ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει στοιχεία από βυζαντινές παραδόσεις, παρά το γεγονός ότι κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι γελοιοποιεί τον Χριστό. Ο ίδιος διευκρινίζει: «Ο Χριστός μπορεί να κατέβει στη γη με ανθρώπινη υπόσταση», κάτι που διδασκόμαστε και στα σχολεία.

Όπως επισημαίνει, όποιος θέλει μπορεί να δει το έργο, και όποιος θέλει μπορεί να το λογοκρίνει. Ένα έργο μπορεί να πετύχει τον στόχο του και να μεταφέρει τα μηνύματα που επιθυμεί ο καλλιτέχνης, χωρίς απαραίτητα να διχάζει την κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εκθέσεις κατεβαίνουν λόγω λογοκρισίας, κάτι που θέτει ερωτήματα για την ελευθερία της τέχνης.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στη διεύθυνση της OLOI media στο YouTube

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

OPEN HOUSE NICOSIA: Εμβληματικά κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό-Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία

Σημαντικά κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία θα...

ΕΛΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ: Απαράδεκτοι βανδαλισμοί σε σχολεία – «Τα σχολεία μας είναι χώροι μάθησης, πολιτισμού και προόδου» (Φώτο)

Σοβαρές ζημιές και εικόνες εγκατάλειψης καταγράφηκαν σε σχολικές μονάδες...

Topics

Related Articles

Popular Categories