ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ FANEROMENI ‘26: Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου η Μουσική παράσταση «δήμμαν · λύμαν»

 

H Μουσική Παράσταση «δήμμαν · λύμαν» αποτελεί ένα σύγχρονο μουσικοπαραστατικό εγχείρημα που αντλεί έμπνευση από την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και, συγκεκριμένα, από τις «γηθκειές» ως πρακτική της καθημερινότητας, όπως αυτή διασώζεται σε γραπτές πηγές.

Μέσα από τη δημιουργία ενός πολυμεσικού, μουσικό-οπτικού περιβάλλοντος, η παράσταση επιδιώκει να προσφέρει στο κοινό μια βιωματική εμπειρία, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν και επαναπροσδιορίζοντας την κυπριακή παράδοση σε σύγχρονους καλλιτεχνικούς όρους.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 20:30

Το καλλιτεχνικό σχήμα αποτελείται από πέντε νέους κύπριους μουσικούς και δημιουργείται μέσα από τη σύμπραξη δύο σχημάτων: του πειραματικού τρίο «The Portal» (Στέλιος Αντωνίου – κρουστά και αναλογικά εφέ, Γιώργος Χόλλαντ – φλάουτο και live electronics, Γιάννης Λαουτάρης – synthesizer, φωνή και live electronics) και του παραδοσιακού σχήματος «Τακούρια» (Χρίστος Ισιδώρου και Κυριάκος Μαρκουλλής – ζουρνάς, Γιάννης Λαουτάρης – νταούλι).

Μέσα από αυτόν τον συνδυασμό, η παράσταση ενσωματώνει τόσο τον ηχητικό πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό όσο και την αναβίωση παραδοσιακών μουσικών πρακτικών.

Η χρήση οργάνων που απαντώνται κυρίως σε παραδόσεις του ανατολικού κόσμου, σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά μέσα και σύγχρονες τεχνικές, δημιουργεί ένα υβριδικό ηχητικό τοπίο, το οποίο αναδεικνύει τόσο τη διαχρονικότητα της παράδοσης όσο και τη δυνατότητά της να μετασχηματίζεται.

Η παράσταση στοχεύει τόσο στην ανάδειξη όσο και στην επανανοηματοδότηση πολιτισμικών στοιχείων, καθιστώντας τα προσβάσιμα και επίκαιρα για το σύγχρονο κοινό.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ημερομηνία: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2026

Ώρα: 20:30

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Πληροφορίες: 22 128175

Είσοδος ελεύθερη.

Oι πόρτες εισόδου ανοίγoυν στις 20:00

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού και είναι προσβάσιμες σε προσβάσιμες σε εμποδιζόμενα άτομα και ομάδες.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128175.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό  δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128175

www.boccf.org

Hot this week

FLYDUBAI: Ήθελε να συντρίψει το αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ ο συγκυβερνήτης – Νέα στοιχεία για το σχέδιο

Νέα, ιδιαίτερα σοβαρά στοιχεία έρχονται στο φως για την...

APARNA: Η αγάπη του γιου της για την πίτσα έγινε μια ευκαιρία ζωής για ανθρώπους με αυτισμό

Μερικές φορές μια επιχειρηματική ιδέα δεν ξεκινά από μια...

ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ: Η επίθεση σε διανομέα στη Λεμεσό και η αυτεπάγγελτη έρευνα της Αστυνομίας

Ένα περιστατικό βίας στη μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου της...

ΚΑΥΣΙΜΑ: Νέο χτύπημα στην τσέπη – Ακόμη 3 σεντ πάνω οι τιμές μέσα στην εβδομάδα

Νέα επιβάρυνση περιμένει τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές των...

ΟΡΕΝ ΑΝΟΛΙΚ: «Εις το επανιδείν» -Μετά από πέντε χρόνια αποχαιρετά την Κύπρο

Πριν από πέντε χρόνια έφτασε στην Κύπρο ως πρέσβης...

Topics

APARNA: Η αγάπη του γιου της για την πίτσα έγινε μια ευκαιρία ζωής για ανθρώπους με αυτισμό

Μερικές φορές μια επιχειρηματική ιδέα δεν ξεκινά από μια...

ΚΑΥΣΙΜΑ: Νέο χτύπημα στην τσέπη – Ακόμη 3 σεντ πάνω οι τιμές μέσα στην εβδομάδα

Νέα επιβάρυνση περιμένει τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές των...

ΟΡΕΝ ΑΝΟΛΙΚ: «Εις το επανιδείν» -Μετά από πέντε χρόνια αποχαιρετά την Κύπρο

Πριν από πέντε χρόνια έφτασε στην Κύπρο ως πρέσβης...

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η συλλογή της Alpha Bank στο Λεβέντειο Μουσείο Λευκωσίας

Οι δύο οργανισμοί παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Κύπρο...

Related Articles

Popular Categories