ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανησυχίες για πιθανά περιστατικά εκμετάλλευσης παιδιών κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων καλάντων

Κατά τις γιορτινές ημέρες καταγράφονται περιστατικά όπου παιδιά συμμετέχουν στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, παρά τη θέλησή τους, με στόχο την απόσπαση χρημάτων από πολίτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμμετοχή τους δεν είναι εθελοντική, αλλά επιβάλλεται ή προωθείται από ενήλικες, γεγονός που ενδέχεται να συνοδεύεται από πίεση, απειλές ή οικονομική εκμετάλλευση.

Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι τέτοια περιστατικά μπορεί να συνιστούν σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως εκμετάλλευση παιδιών, αναγκαστική εργασία ή, σε ακραίες περιπτώσεις, trafficking (εμπορία ανθρώπων), ιδιαίτερα όταν τα παιδιά μετακινούνται συστηματικά για οικονομικό όφελος τρίτων.

Οι πολίτες καλούνται να παρατηρούν προσεκτικά την κατάσταση των παιδιών, προσέχοντας παράγοντες όπως η ηλικία, η συμπεριφορά, το ντύσιμο, η τοποθεσία και η ώρα, μόνο εφόσον αυτό είναι ασφαλές. Δεν συνιστάται η χορήγηση χρημάτων, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ενθαρρύνει την εκμετάλλευση. Σε περίπτωση παρατήρησης ύποπτων περιστατικών, η Αστυνομία Κύπρου μπορεί να ενημερωθεί στο 1460.

Επιπλέον, οι γονείς και κηδεμόνες καλούνται να συζητούν με τα παιδιά τους για τα δικαιώματα των παιδιών και τους πιθανούς κινδύνους κατά τη συμμετοχή τους στα έθιμα, ώστε να ενισχυθεί η συνείδηση και η αυτοπροστασία τους.

Στόχος είναι η συμμετοχή των παιδιών στα έθιμα να παραμένει χαρούμενη, ασφαλής και χωρίς καμία μορφή εκμετάλλευσης. Οι αρχές και οι κοινωνικοί φορείς υπενθυμίζουν ότι η προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών αποτελεί προτεραιότητα, ιδιαίτερα κατά τις γιορτές, όταν καταγράφονται περισσότερα περιστατικά εκμετάλλευσης. Η πρόληψη και η ενημέρωση της κοινωνίας κρίνεται απαραίτητη, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να συμμετέχει στα έθιμα με ασφάλεια και χαρά, χωρίς να κινδυνεύει ή να εκμεταλλεύεται οικονομικά ή ψυχολογικά από ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΛΕΜΕΣΟΣ: 270 μεταφορές ΑμεΑ από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό – Πώς μπορείτε να εξυπηρετηθείτε

Τη δυνατότητα ασφαλών και οργανωμένων μετακινήσεων σε άτομα με...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ: Περίπου 2.850 άνθρωποι στην Κύπρο ζουν με οπτική αναπηρία

Μια καθημερινή διαδρομή που για πολλούς θεωρείται αυτονόητη, για...

«ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»: Γνωστοί Κύπριοι ηθοποιοί έστειλαν μήνυμα αποδοχής και συμπερίληψης-(Φώτο)

Μακριά από τα φώτα της σκηνής και τους τηλεοπτικούς...

Topics

ΛΕΜΕΣΟΣ: 270 μεταφορές ΑμεΑ από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό – Πώς μπορείτε να εξυπηρετηθείτε

Τη δυνατότητα ασφαλών και οργανωμένων μετακινήσεων σε άτομα με...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ: Περίπου 2.850 άνθρωποι στην Κύπρο ζουν με οπτική αναπηρία

Μια καθημερινή διαδρομή που για πολλούς θεωρείται αυτονόητη, για...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ: Περιορισμένη ορατότητα στην Κοκκινοτριμιθιά λόγω βροχής

Προσοχή χρειάζεται από τους οδηγούς που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο...

ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ: Έφυγε από τη ζωή η αξέχαστη «Λωξάντρα» του ελληνικού θεάτρου

Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου,...

Related Articles

Popular Categories