EFJ: Χιλιάδες δημοσιογράφοι υποαμείβονται στην Ευρώπη-Δεν είναι μόνο θέμα Πανελλαδικό

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), χιλιάδες δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες υποαμείβονται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Το κύριο αυτό πόρισμα προέκυψε κατά τη διάρκεια διεθνούς εργαστηρίου με τίτλο «Stand Up for Journalism», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική ένωση δημοσιογράφων (TGS) στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2024. Στο εργαστήριο συμμετείχε και ο Δημήτρης Στρατής, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σύνεδροι εστίασαν στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημοσιογράφοι και στο ρόλο των συντεχνιών στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από 20 ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στρατηγικές για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την αναβάθμιση των συνδικαλιστικών δομών.

Η EFJ ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον, προκειμένου να προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογραφικών ενώσεων. Τα επόμενα εργαστήρια περιλαμβάνουν θέματα όπως «Ίσα δικαιώματα για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους» στη Γαλλία, «Διαδικτυακή παρενόχληση» στη Σερβία και «Οργάνωση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» στη Δανία.

«Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», δήλωσε η Maja Sever, Πρόεδρος της EFJ, κλείνοντας το εργαστήριο. «Η συλλογική δράση είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των συνθηκών, ιδίως σε μια εποχή κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών».

Hot this week

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ: Μόνιμο ανθρωπολογικό εργαστήριο και οστεοφυλάκιο αποκτά η Κύπρος

Στην παραχώρηση κτηρίου για τη μόνιμη στέγαση του ανθρωπολογικού...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΛΩΤΑΣ: Ζητά τη διαγραφή δημοσιευμάτων που τον συνδέουν με την υπόθεση «Κράτος Μαφία»

Την άμεση απόσυρση και διαγραφή κάθε δημοσίευσης, ανάρτησης ή...

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Καταζητείται 30χρονος για τα επεισόδια με επιθετικά όπλα – Μήπως τον έχετε δει;

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τα...

ΠΗΛΑΚΟΥΤΑΣ: Aναλαμβάνει την αντιπροσωπεία της GEELY στην Κύπρο

Η νέα στρατηγική συνεργασία ενισχύει τη γκάμα της Οικογένειας...

EUROBANK: Διαχρονική συμβολή στην ανάδειξη των ξένων επενδύσεων

Elite Sponsor στα 14α Invest Cyprus International Investment Awards Η...

Topics

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ: Μόνιμο ανθρωπολογικό εργαστήριο και οστεοφυλάκιο αποκτά η Κύπρος

Στην παραχώρηση κτηρίου για τη μόνιμη στέγαση του ανθρωπολογικού...

ΠΗΛΑΚΟΥΤΑΣ: Aναλαμβάνει την αντιπροσωπεία της GEELY στην Κύπρο

Η νέα στρατηγική συνεργασία ενισχύει τη γκάμα της Οικογένειας...

EUROBANK: Διαχρονική συμβολή στην ανάδειξη των ξένων επενδύσεων

Elite Sponsor στα 14α Invest Cyprus International Investment Awards Η...

EXTEL: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης για την Τράπεζα Κύπρου από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα

Μία μεγάλου κύρους και ιδιαίτερης σημασίας  διάκριση απέσπασε η...

Related Articles

Popular Categories