EFJ: Χιλιάδες δημοσιογράφοι υποαμείβονται στην Ευρώπη-Δεν είναι μόνο θέμα Πανελλαδικό

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), χιλιάδες δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες υποαμείβονται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Το κύριο αυτό πόρισμα προέκυψε κατά τη διάρκεια διεθνούς εργαστηρίου με τίτλο «Stand Up for Journalism», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική ένωση δημοσιογράφων (TGS) στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2024. Στο εργαστήριο συμμετείχε και ο Δημήτρης Στρατής, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σύνεδροι εστίασαν στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημοσιογράφοι και στο ρόλο των συντεχνιών στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από 20 ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στρατηγικές για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την αναβάθμιση των συνδικαλιστικών δομών.

Η EFJ ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον, προκειμένου να προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογραφικών ενώσεων. Τα επόμενα εργαστήρια περιλαμβάνουν θέματα όπως «Ίσα δικαιώματα για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους» στη Γαλλία, «Διαδικτυακή παρενόχληση» στη Σερβία και «Οργάνωση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» στη Δανία.

«Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», δήλωσε η Maja Sever, Πρόεδρος της EFJ, κλείνοντας το εργαστήριο. «Η συλλογική δράση είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των συνθηκών, ιδίως σε μια εποχή κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών».

Hot this week

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Οι πιο γνωστές περιπτώσεις στην Κύπρο-Το θέμα επιστρέφει στην επικαιρότητα

Τη δήλωση αποποίησης της σύνταξης που λαμβάνει από την...

SIGHTCITY 2026: Έξυπνα γυαλιά, καινοτομίες και λύσεις για την οπτική αναπηρία – Αποκλειστικό ρεπορτάζ OLOI MEDIA

Λύσεις που μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά την καθημερινότητα χιλιάδων...

Topics

SIGHTCITY 2026: Έξυπνα γυαλιά, καινοτομίες και λύσεις για την οπτική αναπηρία – Αποκλειστικό ρεπορτάζ OLOI MEDIA

Λύσεις που μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά την καθημερινότητα χιλιάδων...

ΠΕΤΡΑ ΑΡΓΥΡΟΥ: «Δεν θα πούμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν-Ζητώ συγγνώμη δημόσια…»-(Βίντεο)

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, η διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια...

Related Articles

Popular Categories