EFJ: Χιλιάδες δημοσιογράφοι υποαμείβονται στην Ευρώπη-Δεν είναι μόνο θέμα Πανελλαδικό

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), χιλιάδες δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες υποαμείβονται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Το κύριο αυτό πόρισμα προέκυψε κατά τη διάρκεια διεθνούς εργαστηρίου με τίτλο «Stand Up for Journalism», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική ένωση δημοσιογράφων (TGS) στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2024. Στο εργαστήριο συμμετείχε και ο Δημήτρης Στρατής, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σύνεδροι εστίασαν στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημοσιογράφοι και στο ρόλο των συντεχνιών στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από 20 ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στρατηγικές για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την αναβάθμιση των συνδικαλιστικών δομών.

Η EFJ ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον, προκειμένου να προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογραφικών ενώσεων. Τα επόμενα εργαστήρια περιλαμβάνουν θέματα όπως «Ίσα δικαιώματα για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους» στη Γαλλία, «Διαδικτυακή παρενόχληση» στη Σερβία και «Οργάνωση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» στη Δανία.

«Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», δήλωσε η Maja Sever, Πρόεδρος της EFJ, κλείνοντας το εργαστήριο. «Η συλλογική δράση είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των συνθηκών, ιδίως σε μια εποχή κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών».

Hot this week

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Η ανησυχία και τα ερωτήματα από τις καθυστερήσεις στο Βασιλικό

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του...

Η CORAL CYPRUS Cyprus (Shell Licensee) ενισχύει το δίκτυο πρατηρίων Shell με νέο στρατηγικό σημείο στην Αραδίππου

Η νέα προσθήκη ενισχύει το δίκτυο πρατηρίων Shell στην...

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ αναθεωρεί τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

Η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για...

Topics

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Η ανησυχία και τα ερωτήματα από τις καθυστερήσεις στο Βασιλικό

Έντονο προβληματισμό δημιουργούν οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του...

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ αναθεωρεί τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

Η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για...

ΤΟ ΝΕΟ Νissan LEAF ανακηρύχθηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάςαπό το Auto Express

Το ολοκαίνουργιο Nissan LEAF συνεχίζει να εντυπωσιάζει από την...

Πρόγραμμα “Esso Safe Vision”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος του προγράμματος δωρεάν...

Related Articles

Popular Categories