EFJ: Χιλιάδες δημοσιογράφοι υποαμείβονται στην Ευρώπη-Δεν είναι μόνο θέμα Πανελλαδικό

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), χιλιάδες δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες υποαμείβονται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Το κύριο αυτό πόρισμα προέκυψε κατά τη διάρκεια διεθνούς εργαστηρίου με τίτλο «Stand Up for Journalism», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική ένωση δημοσιογράφων (TGS) στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2024. Στο εργαστήριο συμμετείχε και ο Δημήτρης Στρατής, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σύνεδροι εστίασαν στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημοσιογράφοι και στο ρόλο των συντεχνιών στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από 20 ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στρατηγικές για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την αναβάθμιση των συνδικαλιστικών δομών.

Η EFJ ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον, προκειμένου να προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογραφικών ενώσεων. Τα επόμενα εργαστήρια περιλαμβάνουν θέματα όπως «Ίσα δικαιώματα για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους» στη Γαλλία, «Διαδικτυακή παρενόχληση» στη Σερβία και «Οργάνωση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» στη Δανία.

«Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», δήλωσε η Maja Sever, Πρόεδρος της EFJ, κλείνοντας το εργαστήριο. «Η συλλογική δράση είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των συνθηκών, ιδίως σε μια εποχή κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών».

Hot this week

ΤΡΑΜΠ: Έκοψε κορδέλα, μίλησε, αλλά… δεν τον άκουσε κανείς – Το απίστευτο σκηνικό στον Λευκό Οίκο-(Βίντεο)

Έκοψε την κορδέλα, στάθηκε μπροστά στις κάμερες και άρχισε...

ΜΥΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ: Πάνω από 205.400 εθελοντές στο Αρχείο Καραϊσκάκειου

Με περισσότερους από 205.400 εθελοντές δότες στο Αρχείο Εθελοντών...

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Από €40 μέχρι και €764 για να φύγεις από την Κύπρο – Οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς

Το κόστος ενός αεροπορικού εισιτηρίου έχει γίνει πλέον ένας...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Στοχευμένοι ψεκασμοί και έλεγχοι για τα κουνούπια – Πού θα επιχειρήσει drone

Σε εντατικούς ψεκασμούς και ελέγχους για την αντιμετώπιση των...

Topics

ΜΥΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ: Πάνω από 205.400 εθελοντές στο Αρχείο Καραϊσκάκειου

Με περισσότερους από 205.400 εθελοντές δότες στο Αρχείο Εθελοντών...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Στοχευμένοι ψεκασμοί και έλεγχοι για τα κουνούπια – Πού θα επιχειρήσει drone

Σε εντατικούς ψεκασμούς και ελέγχους για την αντιμετώπιση των...

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: 12 μήνες φυλάκιση στην 41χρονη για τον θάνατο 35χρονου μοτοσικλετιστή

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο...

Related Articles

Popular Categories