EFJ: Χιλιάδες δημοσιογράφοι υποαμείβονται στην Ευρώπη-Δεν είναι μόνο θέμα Πανελλαδικό

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), χιλιάδες δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες υποαμείβονται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Το κύριο αυτό πόρισμα προέκυψε κατά τη διάρκεια διεθνούς εργαστηρίου με τίτλο «Stand Up for Journalism», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική ένωση δημοσιογράφων (TGS) στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2024. Στο εργαστήριο συμμετείχε και ο Δημήτρης Στρατής, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σύνεδροι εστίασαν στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημοσιογράφοι και στο ρόλο των συντεχνιών στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από 20 ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στρατηγικές για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την αναβάθμιση των συνδικαλιστικών δομών.

Η EFJ ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον, προκειμένου να προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογραφικών ενώσεων. Τα επόμενα εργαστήρια περιλαμβάνουν θέματα όπως «Ίσα δικαιώματα για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους» στη Γαλλία, «Διαδικτυακή παρενόχληση» στη Σερβία και «Οργάνωση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» στη Δανία.

«Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», δήλωσε η Maja Sever, Πρόεδρος της EFJ, κλείνοντας το εργαστήριο. «Η συλλογική δράση είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των συνθηκών, ιδίως σε μια εποχή κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών».

Hot this week

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 14 ΧΡΟΝΙΑ: Το Ανώτατο ακυρώνει την άρνηση του κράτους για θεραπεία στο εξωτερικό

Ανατροπή από το Ανώτατο Σημαντική δικαστική νίκη πέτυχε ασθενής που...

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΡΙΣΕΙΣ Η ΑΓΟΡΑ: 2,7% αύξηση τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με του 2025 στο λιανικό εμπόριο

Υποχώρηση σε μηνιαία βάση Μείωση 1% κατέγραψε ο όγκος του...

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχές, δεσμεύσεις και αιχμές

Οι ψήφοι που έκριναν την εκλογή Η Αννίτα Δημητρίου αναδείχθηκε...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΔΑΔ Ο ΜΟΥΡΙΝΙΟ!: Ο Special one αναφέρει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη θητεία του στη Φενέρμπαχτσε

Προσφυγή κατά της Τουρκίας Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε...

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: Αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα-μαμούθ για παράνομη μετακίνηση ζώων – συνεχίζονται οι θανατώσεις

Συνεχίζονται οι θανατώσεις ζώων Κανονικά προχωρούν οι θανατώσεις ζώων στο...

Topics

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχές, δεσμεύσεις και αιχμές

Οι ψήφοι που έκριναν την εκλογή Η Αννίτα Δημητρίου αναδείχθηκε...

Related Articles

Popular Categories