Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, 2025
7.9 C
Cyprus

EFJ: Χιλιάδες δημοσιογράφοι υποαμείβονται στην Ευρώπη-Δεν είναι μόνο θέμα Πανελλαδικό

- Advertisement -

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), χιλιάδες δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες υποαμείβονται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Το κύριο αυτό πόρισμα προέκυψε κατά τη διάρκεια διεθνούς εργαστηρίου με τίτλο «Stand Up for Journalism», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική ένωση δημοσιογράφων (TGS) στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2024. Στο εργαστήριο συμμετείχε και ο Δημήτρης Στρατής, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σύνεδροι εστίασαν στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημοσιογράφοι και στο ρόλο των συντεχνιών στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από 20 ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στρατηγικές για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την αναβάθμιση των συνδικαλιστικών δομών.

Η EFJ ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον, προκειμένου να προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογραφικών ενώσεων. Τα επόμενα εργαστήρια περιλαμβάνουν θέματα όπως «Ίσα δικαιώματα για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους» στη Γαλλία, «Διαδικτυακή παρενόχληση» στη Σερβία και «Οργάνωση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» στη Δανία.

«Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», δήλωσε η Maja Sever, Πρόεδρος της EFJ, κλείνοντας το εργαστήριο. «Η συλλογική δράση είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των συνθηκών, ιδίως σε μια εποχή κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών».

Hot this week

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Προσωρινό κλείσιμο Λεωφόρου Μακαρίου για Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων...

ΤΡΙΟ ΟΣΤΙΝΑΤΟ: Οι αδελφές Χατζηανδρέου ξαναφέρνουν τη «Σιγή» στη σκηνή

Οι αδελφές Άντρη, Βίκη και Νατάσα Χατζηανδρέου, γνωστές ως...

ΑΝΝΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: Πρώτα η Δικαιοσύνη, μετά η προαγωγή-Ποιοι αναλαμβάνουν καθήκοντα αύριο

Το Υπουργικό απότρεψε την επιστροφή της στα καθήκοντα εν...

Topics

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Προσωρινό κλείσιμο Λεωφόρου Μακαρίου για Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων...

ΤΡΙΟ ΟΣΤΙΝΑΤΟ: Οι αδελφές Χατζηανδρέου ξαναφέρνουν τη «Σιγή» στη σκηνή

Οι αδελφές Άντρη, Βίκη και Νατάσα Χατζηανδρέου, γνωστές ως...

ΠΑΦΟΣ: Παρασύρθηκε πεζός από αυτοκίνητο

Τραυματισμός πεζού σημειώθηκε γύρω στις 17:00 στην περιοχή Τάφοι...

Related Articles

Popular Categories