EΛΛΑΔΑ: Ο κορωνοϊος επιστρέφει το μεσοκαλόκαιρο και φέρνει νέο κύμα– Τι πρέπει να κάνουμε να προστατευθούμε

Μεγαλώνει η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊου σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί μιλούν για νέο κύμα πανδημίας και στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» είπε ότι «από την στιγμή που έγινε άρση των μέτρων είναι λογικό να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων», αλλά τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε κρούσμα και τι νοσηλεία.

«Το να έχουμε πολλά κρούσματα είναι μικρό πρόβλημα για την κοινωνία εάν αυτά τα κρούσματα είναι σε ανθρώπους ανοσοποιημένους και οι οποίοι ελάχιστα θα κινδυνεύσουν αν νοσήσουν. Το πρόβλημα παραμένει είτε σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, είτε σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκαταστολές που τους κάνουν πιο ευπαθείς», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Παράλληλα ανέφερε πως έχουμε περισσότερα όπλα από ό,τι είχαμε παλιότερα: «Δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα τελείως απαισιόδοξα. Για παράδειγμα υπάρχουν τα χάπια της Pfizer, το γνωστό Paxlovid, το οποίο αν το πάρεις τις πρώτες μέρες της νόσησης, μειώνει πάρα πολύ, 85 με 90% την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο. Σε λίγο θα υπάρχει διαθέσιμος και στη χώρα μας συνδυασμός των μονοκλονικών ανστισωμάτων από την AstraZeneca, για αυτούς που έχουν άλλα προβλήματα και δεν μπορούν να κάνουν καλή ανοσολογική απόκριση από το εμβόλιο, μπορούν παίρνοντας αυτό το αντίσωμα για 6 μήνες να είναι αρκετά προστατευμένοι σαν να έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε την ρεμδεσιβίρη που αν την πάρεις νωρίς επίσης μειώνει την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο. Και υπάρχουν κι άλλα εργαλεία».

«Το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει ήδη δύο δόσεις κάποιου εμβολίου και μισό δισεκατομμύριο και πλέον άνθρωποι έχουν νοσήσει. Άρα δεν χρειάζεται να ξαναμπούμε σε μία λογική lockdowns και αποκλεισμών αλλά χρειάζεται κοινή λογική. Αν είμαι ευπαθής ομάδα, αν είμαι μεγάλος σε ηλικία, αν έχω υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να μην είμαι υποχρεωμένος να φοράω τη μάσκα μου αλλά δεν μου απαγορεύει και κανείς να την φοράω εκεί που υπάρχει συνωστισμός».

Ο κ. Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας τόνισε από την πλευρά του πως θα έχουμε νέο κύμα κορονοϊού σε λίγες ημέρες και πως είναι περίοδος ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

«Έχουμε έναν ιό που κάθε τρεις μήνες μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που μπορεί και σηκώνει μεγάλα κύματα στην κοινότητα. Αυτά τα κύματα αφήνουν πίσω τους μια ζημιά την οποία την πληρώνουμε όλοι μας. Για αυτό και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας συλλογικά, κι όχι μόνο οι ευπαθείς, να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες. Είναι το Όμικρον 4, το Όμικρον 5, το βλέπουμε στις άλλες χώρες, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες».

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε λέει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην συμμετέχουμε στις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που θα ξαναγίνουν στη κοινότητα γιατί η νόσηση με την Όμικρον δεν σε προστατεύει από την νόσηση από την Όμικρον 4 ή την Όμικρον 5», καταλήγει. Στην αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στη χώρα μας από την Covid-19 αναφέρθηκε  και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας μάλιστα πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση νοσηλευόμενων στην Ελλάδα κατά 41%.

Ο καθηγητής αναφέρει πως οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%, γεγονός που επιβεβαιώνει τ η συστημική αύξηση και την έλευση της ταλάντωσης των Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και ΔΕΝ οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.

Πηγή:in.gr

Hot this week

«ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΗΡΩΙΔΑ ΜΑΝΑ»: Τα συγκινητικά μηνύματα για την Πόπη Χριστοφόρου, τη μητέρα των διδύμων του Μαρί

Με συγκίνηση και βαθιά θλίψη αποχαιρετούν την Πόπη Χριστοφόρου,...

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Έφυγε ο «Ακρίτας» της ερήμου του Ιορδάνη – Η ιδιαίτερη σχέση με τον μικρό Λάμπρο Καλλένο

Μια συγκινητική ανάμνηση από τον μικρό Λάμπρο Καλλένο επανέρχεται...

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ: Ο 7χρονος Χάρης Αντωνίου και το μεγάλο του πάθος για το ποδόσφαιρο

Ο 7χρονος Χάρης Αντωνίου είναι ένας μικρός μπόμπιρας με...

Topics

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ: Ο 7χρονος Χάρης Αντωνίου και το μεγάλο του πάθος για το ποδόσφαιρο

Ο 7χρονος Χάρης Αντωνίου είναι ένας μικρός μπόμπιρας με...

ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΟΥ: Σε 17.000 επιπλέον οικογένειες – Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια

Σε σημαντική διεύρυνση του Επιδόματος Τέκνου προχωρεί η Κυβέρνηση,...

Related Articles

Popular Categories