COVID-19: ΤΟ 12% ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ 41Η ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ –ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το 12% του πληθυσμού της Κύπρου έχει μόνο εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα,  στην Κύπρο έχουν γίνει 17 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 202.441), έχοντας καλύψει το 12% του πληθυσμού της με μία δόση και το 4,8% με δύο. Η Ελλάδα έχει κάνει συνολικά 2.491.857 δόσεις (έως το βράδυ της 17ης Απριλίου), εκ των οποίων οι 1.721.660 αφορούν την πρώτη δόση και οι 770.197 τη δεύτερη, με το ποσοστό κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού να ανέρχεται σε περίπου 16% για την πρώτη δόση και σε 7,2% για τις δύο δόσεις.

Αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης συνεχίζει να βρίσκεται το Ισραήλ – χάρη στην ειδικού τύπου συμφωνία που εξαρχής είχε συνάψει με την Pfizer- έχοντας κάνει συνολικά 10,31 εκατομμύρια δόσεις ή 116 δόσεις ανά 100 κατοίκους του και έχοντας καλύψει εμβολιαστικά περίπου το 60% του πληθυσμού του με μία δόση, ενώ το 56% και με δύο δόσεις.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι μικρές Σεϋχέλλες, επίσης με 116 δόσεις ανά 100 ανθρώπους και με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους σε ποσοστό 68% με μία δόση και 47% με δύο δόσεις. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Χιλή, το Μπαχρέιν, το Μπουτάν, η Βρετανία, το Σαν Μαρίνο, οι ΗΠΑ και Μαλδίβες.

Η Βρετανία έχει κάνει 63 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 42,11 εκατομμύρια δόσεις) με κάλυψη του 49% του πληθυσμού της με μία δόση και του 14% με δύο δόσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει 62 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 205,87 εκατομμύρια, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα), με κάλυψη του 39% του πληθυσμού τους με μία δόση και του 25% με δύο δόσεις.

Από τις χώρες της ΕΕ η πιο προχωρημένη είναι η Μάλτα με 56 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 269.763 δόσεις) και με κάλυψη του 39% και 17% του πληθυσμού της με μία και δύο δόσεις αντίστοιχα. Έπεται η Ουγγαρία με 47 δόσεις/100 κατοίκους (συνολικά 4,64 εκατομμύρια) και κάλυψη του 33% του πληθυσμού με μία δόση και του 14% με δύο.

Στη σχετική παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη 42η θέση και εμφανίζεται -αναλογικά με τον πληθυσμό της- να έχει χορηγήσει τις ίδιες δόσεις (23 ανά 100 κατοίκους) με την Τσεχία, την Ελβετία και τη Σουηδία, ενώ προηγείται σε σχέση με χώρες όπως η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία κ.α.  Η Κύπρος έχει κάνει 17 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 202.441), έχοντας καλύψει το 12% του πληθυσμού της με μία δόση και το 4,8% με δύο.

Το Η Τουρκία έχει κάνει 24 δόσεις ανά 100 κατοίκους (συνολικά 19,94 εκατομμύρια), έχοντας καλύψει το 15% του πληθυσμού της με μία δόση και το 9,5% με δύο δόσεις. Μεταξύ των ηπείρων η πιο προχωρημένη είναι η Βόρεια Αμερική (39 δόσεις ανά 100 κατοίκους) και ακολουθούν η Ευρώπη (24 δόσεις ανά 100 ανθρώπους), η Νότια Αμερική (14 ανά 100), η Ασία (8,7 ανά 100), η Ωκεανία (3,8 ανά 100) και τελευταία η Αφρική (μόνο 1,1 δόσεις ανά 100 κατοίκους).

Το 83% των δόσεων έχουν γίνει σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ μόνο το 0,2% (δύο στις χίλιες δόσεις) έχουν γίνει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Οι φτωχότερες χώρες εξαρτώνται από το διεθνές πρόγραμμα Covax που φιλοδοξεί να παράσχει δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, αλλά προς το παρόν η μερίδα του λέοντος των εμβολίων κατευθύνεται στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η κατάταξη των χωρών αναφορικά με τα εμβόλια γίνεται από τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», με βάση επίσημα κρατικά στοιχεία που καταγράφει το πρόγραμμα «Our World in Data» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: AΠΕ-ΜΠΕ

Hot this week

ΚΥΠΡΟΣ: «Πνίγεται» στη σκόνη – Έκτακτη προειδοποίηση για σοβαρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης

Έκτακτη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου για έντονο...

ΚΥΠΡΟΣ: Η Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας «έφερε» Bollywood στη Λευκωσία με το «Flavours of Bharat»

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: Φωτίστηκε το κτίριο της Αστυνομίας σε μήνυμα στήριξης και ευαισθητοποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό,...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Φωτιά στα κρατητήρια – Διασωληνωμένος ο δράστης, τραυματίες αστυνομικοί και κρατούμενοι

Δύο κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, εκ των οποίων ο...

ΠΑΦΟΣ: Εξαφάνιση δύο νεαρών – Έκκληση για πληροφορίες

Συναγερμός στην Πάφο για την εξαφάνιση δύο νεαρών, οι...

Topics

ΚΥΠΡΟΣ: «Πνίγεται» στη σκόνη – Έκτακτη προειδοποίηση για σοβαρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης

Έκτακτη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου για έντονο...

ΚΥΠΡΟΣ: Η Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας «έφερε» Bollywood στη Λευκωσία με το «Flavours of Bharat»

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό...

ΠΑΦΟΣ: Εξαφάνιση δύο νεαρών – Έκκληση για πληροφορίες

Συναγερμός στην Πάφο για την εξαφάνιση δύο νεαρών, οι...

ΕΓΚΩΜΗ: Νέες θέσεις στάθμευσης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αχαιών Ακτής

Σε ρυθμούς αναδιοργάνωσης της κυκλοφορίας μπαίνει η Έγκωμη, με...

Related Articles

Popular Categories