ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ: Πώς φτιάχνουμε τα παραδοσιακά κυπριακά φοινικωτά

Μυρωδιές πορτοκαλιού, ανθόνερου και φρεσκοψημένης ζύμης. Αν αυτά παίζουν στο background, τότε ναι — τα Χριστούγεννα είναι επίσημα εδώ. Τα φοινικωτά, ένα από τα πιο αυθεντικά κυπριακά γλυκά των γιορτών, επιστρέφουν δυναμικά στα σπίτια, κρατώντας ζωντανή μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά, όπως γινόταν πάντα.

Πρόκειται για γλυκό που θυμίζει κουραμπιέ ή μελομακάρονο, αλλά με κυπριακή υπογραφή, ολόκληρος χουρμάς στο εσωτερικό, γεμισμένος με καρυδόψιχα, τυλιγμένος σε μαλακή ζύμη και τελειωμένος είτε με σιρόπι είτε με άχνη ή ινδοκάρυδο.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη: 1 βούτυρο σπράυ (ή 2 ποτήρια λάδι)

1 1/2 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ & ανθόνερο Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 βανίλια 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ~

1 κιλό αλεύρι φαρίνα 1 σακούλι ινδοκάρυδο

Για τη γέμιση:

2 κουτιά φοινίκια και ανάλογες καρυδόκουννες (καρυδόψιχες)

Για το σιρόπι: 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση Συνταγής

Αφαιρούμε το κουκούτσι από τα φοινίκια και τοποθετούμε στο καθένα μια καρυδόκουννα. Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Αναμειγνύουμε το χυμό πορτοκαλιού με το ανθόνερο και το κονιάκ.

Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και το ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού (γίνεται μια ζύμη μαλακή). Ανοίγουμε μικρά πιττάκια (διαμέτρου 9 εκ.) και τοποθετούμε στο κέντρο το γεμιστό φοινίκι. Το κλείνουμε σε ρολό. Ψήνουμε τα φοινικωτά σε μέτριο φούρνο για 25 περίπου λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε προηγουμένως το σιρόπι να δέσει και το αφήνουμε να κρυώσει. Αλείφουμε το σιρόπι στα φοινικωτά με ένα πινέλο και τα περιτυλίγουμε στο ινδοκάρυδο. Με τη συγκεκριμένη ποσότητα υλικών, βγαίνουν περίπου 50 φοινικωτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΚΟΡΝΟΣ: Πώς μια φωτιά θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταστροφή – «Η φωτιά θα περνούσε μέσα από τα σπίτια…»

Μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στον Κόρνο θα μπορούσε να είχε...

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: Διαμαρτυρία ζωοεμπόρων έξω από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες – Ζητούν άμεση καταβολή αποζημιώσεων

Σε κινητοποίηση προχώρησαν το πρωί ομάδα ζωοεμπόρων και κρεοπωλών...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία της οικίας – Κατασχέθηκαν 2,3 κιλά κάνναβης και συνελήφθησαν δύο άνδρες

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας οδηγούνται σήμερα δύο άνδρες, ηλικίας...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Νεκρός 34χρονος τουρίστας ενώ κολυμπούσε με την οικογένειά του

Τραγική κατάληξη είχαν οι διακοπές μιας οικογένειας από το...

Topics

ΛΕΜΕΣΟΣ: Νεκρός 34χρονος τουρίστας ενώ κολυμπούσε με την οικογένειά του

Τραγική κατάληξη είχαν οι διακοπές μιας οικογένειας από το...

Related Articles

Popular Categories