AΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: AΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ-ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΓΗΤΟ-ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Είναι ένας χώρος όπου εσωτερικά εκτοπισμένοι Αφγανοί βρήκαν καταφύγιο από τις εμπόλεμες ζώνες. Η ασφάλεια που ένιωθαν όμως παραβιάστηκε βάναυσα τις τελευταίες ημέρες με τις καταιγιστικές εξελίξεις και την άνευ προηγουμένου ταχύτατη προέλαση των Ταλιμπάν προς την αφγανική πρωτεύουσα. Η κατάληψη της Καμπούλ ξεκίνησε την νέα κυριαρχία τους στην πολύπαθη χώρα. Όλα όσα μεταδίδει το Euronews

«Έχουμε χάσει τις δουλειές μας από τότε που ήρθαν οι Μουτζαχεντίν. Δεν νοιάζονται για μας. Έχει περάσει μια εβδομάδα και οι άνθρωποι δεν έχουν φαγητό ή οτιδήποτε άλλο. Δεν έχουν καν που να καταφύγουν», λέει ένας πρόσφυγας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξ αιτίας της εμπόλεμης κατάστασης από την αρχή του έτους στο Αφγανιστάν. Η φυγή των πολιτών βοηθά να σωθούν ζωές αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να στηριχτούν αυτοί που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν.

«Οι εκκενώσεις περιοχών θα ωφελήσουν μερικούς ανθρώπους ή θα σώσουν τη ζωή τους, αλλά τι γίνεται με τους άλλους Αφγανούς που δεν μπορούν να φύγουν. Παραμένουν στη χώρα γιατί ίσως επίσης δεν θέλουν να φύγουν, ίσως θέλουν να μείνουν στο σπίτι τους αλλά χρειάζονται προστασία στήριξη», λέει η Σαμπία Μαντού εκπρόσωπος της UNHCR.

Υποστήριξη είναι αυτό που ζητούν και οι οργανώσεις στο Αφγανιστάν. Η Δρ Νιλάμπ Μομπαρέζ Πρόεδρος της Αφγανικής Ερυθράς Ημισελήνου, λέει ότι οι Αφγανοί θα χρειαστούν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί«Οι ανάγκες είναι τεράστιες – ακόμα και πριν από αυτό που συνέβη υπήρχε έλλειψη τροφίμων Οι άνθρωποι δεν είχαν τι να φάνε όχι μόνο λόγω πολέμου αλλά και λόγω ξηρασίας», σημειώνει η Δρ Νιλάμπ Μομπαρέζ.

Οι Αφγανοί έχουν αντιμετωπίσει πληθώρα κρίσεων όπως η κλιματική και η εμπόλεμη σύγκρουση. Τώρα αντιμετωπίζουν και αυτήν που βιώνει όλος ο πλανήτης Την πανδημία η Δρ Μομπαρέζ προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά.

«Ανησυχώ για όλες αυτές τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα χωρίς προστασία και αποστάσεις και όλα όσα πρέπει να τηρούμε … Νομίζω ότι το επόμενο κύμα της πανδημίας θα είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα για το Αφγανιστάν. Κάνουμε εμβολιασμούς, αλλά με όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα επηρεάστηκε ο ρυθμός. Οι άνθρωποι δεν έρχονται στο νοσοκομείο για να εμβολιαστούν για την πρώτη ή τη δεύτερη δόση… Για όλα αυτά τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει για να βοηθήσουμε τον λαό», λέει η πρόεδρος της Αφγανικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Hot this week

ELEMIS x ANNIE’S IBIZA: Η λαμπερή επιδερμίδα που ξεχώρισε στο London Fashion Week

Η λάμψη της επιδερμίδας βρέθηκε στο επίκεντρο του πρόσφατου...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ «ΛΙΦΤΙΝΓΚ»: Σε Λευκωσία και Άγιο Δομέτιο – Νέες μονοδρομήσεις και αλλαγές στη στάθμευση

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρεί ο Δήμος Λευκωσίας, με...

EUROSTAT:«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων τον Αύγουστο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κύπρο

Νέα σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των καυσίμων στην...

ΠΟΛΩΝΙΑ: Δύο 16χρονοι σχεδίαζαν επιθέσεις σε σχολείο και τζαμί – Είχαν έρθει σε επαφή μέσω διαδικτύου

Δύο 16χρονοι βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας των πολωνικών αρχών...

ALPHA: Ένα παιδικό χαμόγελο που έσβησε πρόωρα και ο ανείπωτος πόνος των γονιών του

Με πόνο και βαθιά συγκίνηση η οικογένεια του μικρού...

Topics

ELEMIS x ANNIE’S IBIZA: Η λαμπερή επιδερμίδα που ξεχώρισε στο London Fashion Week

Η λάμψη της επιδερμίδας βρέθηκε στο επίκεντρο του πρόσφατου...

ALPHA: Ένα παιδικό χαμόγελο που έσβησε πρόωρα και ο ανείπωτος πόνος των γονιών του

Με πόνο και βαθιά συγκίνηση η οικογένεια του μικρού...

ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ: Αναποδογυρίστηκε σκυβαλοφόρο – Τρία άτομα στο νοσοκομείο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, 22...

ΚΑΙΡΟΣ: 33άρια σήμερα και μετά βροχές – Πώς αλλάζει το σκηνικό

Με καλό καιρό ξεκινά η σημερινή ημέρα, ωστόσο το...

Related Articles

Popular Categories