Η Βρετανίδα νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Μάντσεστερ για τη δολοφονία επτά νεογέννητων και την απόπειρά της να σκοτώσει άλλα έξι στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου της βορειοδυτικής Αγγλίας όπου εργαζόταν.
Η 33χρονη Λέτμπι καταδικάστηκε για τη δολοφονία πέντε νεογέννητων αγοριών και δύο νεογέννητων κοριτσιών στο νοσοκομείο Countess of Chester και για επίθεση σε άλλα νεογέννητα, συχνά ενώ δούλευε νυχτερινές βάρδιες, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2016. Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι η Λέτμπι δηλητηρίασε ορισμένα από τα βρέφη θύματά της, χορηγώντας με ένεση ινσουλίνη και σε άλλα ένεση με αέρα ή ταΐζοντας τα βρέφη εξαναγκαστικά με γάλα.
«Τα σκότωσα επίτηδες γιατί δεν είμαι αρκετά καλή για να τα φροντίζω», έγραφε ένα χειρόγραφο σημείωμα που εντόπισαν αστυνομικοί όταν έκαναν έρευνα στο σπίτι της μετά τη σύλληψή της. «Είμαι ένας φρικτός, διαβολικός άνθρωπος», έγραφε. «ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ, ΕΓΩ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΥΤΟ».
Ορισμένα από τα βρέφη ήταν δίδυμα – σε μια περίπτωση δολοφόνησε και τα δύο αδέρφια. Αποπειράθηκε τρεις φορές να σκοτώσει ένα κοριτσάκι, πριν τελικά το σκοτώσει με την τέταρτη προσπάθεια.
«Την Λούσι Λέτμπι την εμπιστεύτηκαν να προστατεύει ευάλωτα βρέθη. Όσοι εργάζονταν μαζί της δεν γνώριζαν ότι ανάμεσά τους βρισκόταν μια δολοφόνος. Έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκρύψει τα εγκλήματά της, διαφοροποιώντας τους τρόπους με τους οποίους έβλαπτε κατ’ επανάληψη βρέφη που ήταν στη φροντίδα της»», δήλωσε η Πασκάλ Τζόουνς, δημόσιος κατήγορος από την Εισαγγελία του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η δίκη της Λέτμπι διήρκεσε εννέα μήνες. Η ποινή της θα εκδοθεί σε μελλοντική ημερομηνία.
Το προφίλ της
Η Λούσι Λέτμπι γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1990 και μεγάλωσε στο Hereford με τη μητέρα της Σούζαν και τον πατέρα της, Τζον, δυο τραγικές φιγούρες που παρακολουθούσαν σιωπηλοί την ακροαματική διαδικασία της δίκης. Ήταν το πρώτο άτομο στην οικογένειά της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Σπούδασε νοσηλευτική για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τσέστερ, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών της, πραγματοποίησε πολυάριθμες πρακτικές ασκήσεις, οι περισσότερες στο νοσοκομείο Countess of Chester, είτε στον παιδικό θάλαμο είτε στη μονάδα νεογνών.
Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκάλυψε επίσης πώς καθοδηγούσε πέντε ή έξι σπουδαστές νοσηλευτικής στο εν λόγω νοσοκομείο, ενώ εκτίμησε ότι είχε φροντίσει εκατοντάδες νεογέννητα μωρά κατά το επίμαχο διάστημα 2015 -2016. Όταν κάποια στιγμή η Λέτμπι ρωτήθηκε από τον συνήγορό της, τον Μπεν Μάιερς, επέμεινε ότι ποτέ δεν έκανε κακό στα βρέφη: «Ήταν αντίθετο με την ιδιότητά μου ως νοσοκόμας», είπε, τονίζοντας ότι «η δουλειά της ήταν η ζωή της» και «ο κόσμος της έσβησε» όταν την έδιωξαν από το τμήμα νεογνολογίας.
Σύμφωνα με το BBC, η Λέτμπι αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή κάθε κατηγορία ενώ ζούσε, όπως είπε η ίδια, μια ήρεμη μα αρκετά ενεργή κοινωνική ζωή: «Παρακολουθούσα τακτικά μαθήματα σάλσα, έβγαινα με φίλους, πήγαινα διακοπές με φίλους, στο γυμναστήριο».
Στην ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε ότι η Λέτμπι εκ των υστέρων έδειξε «ασυνήθιστο ενδιαφέρον» για τις οικογένειες των παιδιών και τα «παρακολουθούσε» στο Facebook. Σημειώνεται ότι ιατρικά έγγραφα σχετικά με τη φροντίδα των βρεφών βρέθηκαν όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της, χρόνια αργότερα.
Πρόκειται για την πιο σοβαρή υπόθεση serial killer στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας. Η φονική δράση της 33χρονης κράτησε για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016. Το 2018 και το 2019, η Λέτμπι είπε επίσης συλληφθεί, αλλά αφέθηκε ελέυεθρεη ελλείψει στοιχείων.
Η έρευνα της αστυνομίας του Cheshire για την υπόθεση ξεκίνησε λόγω του αδιανόητα συχνού αριθμού των θανάτων βρεφών στο νοσοκομείο και κράτησε δύο χρόνια, με τη συμμετοχή πάνω από 70 αστυνομικών και λοιπού πολιτικού προσωπικού. Η ποινή της Λέτμπι θα εκδοθεί, σύμφωνα με το CNN, στις 21 Αυγούστου, ενώ η κατηγορούμενη αρνήθηκε να παραστεί στο δικαστήριο κατά την ανάγνωση της τελικής ετυμηγορίας.
Πηγή: ΑΠΕ, CNN