Φιλία μια ιερή λέξη για ορισμένους και άλλους τόσο πρόσκαιρη και φευγαλέα. Παρόλο, που για αρκετά άτομα η φιλία είναι η μισή ζωή τους και την έχουν έως δεύτερη προτεραιότητα τους, αμέσως μετά την οικογένεια τους εντούτοις πολλές φορές αυτό καταρρίπτεται μόνο από μια κουβέντα. Όμως, επειδή η φιλία είναι πολύ αναγκαία στην ζωή του ανθρώπου πρέπει να ξέρουμε να επιλέγουμε τους φίλους μας, οι οποίοι μπορεί να κρατήσουν για μια ζωή.
Λένε ότι το οικογενειακό μας περίγυρο, που είναι απολύτως σωστό δεν το επιλέγουμε αλλά μπορούμε να επιλέξουμε τους φίλους μας έξω από αυτό. Δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε συγγενείς πρέπει να είναι είμαστε και “κολλητοί” φίλοι ή να έχουμε κάποια επαφή μαζί τους χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε και φίλοι. Η φιλία κατά τον Αριστοτέλη είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Είναι μία από τις βασικότερες –σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο – έννοιες της ανθρώπινης νόησης και δραστηριότητας και γι’ αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο που η έννοιά της εξετάζεται και αναλύεται σε δύο κεφάλαια των Ηθικών Νικομαχείων.
Ότι κι’ να σημαίνει αυτό η λέξη Φιλία περικλείει μέσα της πολλά και ουσιαστικά θέματα. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας περιστασιακοί φίλοι υπήρξαν πολλοί. Άλλοι πήραν κάτι από εμάς και άλλοτε πήραμε εμείς. Υπήρχαν περιπτώσεις που πληγωθήκαμε από τους λεγόμενους «καρδιακούς» φίλους και υπήρχαν περιπτώσεις που «πληγώσαμε» εμείς ηθελημένα ή άθελα μας. Περιπτώσεις πολλές και διαφορές. Η Φιλία όμως είναι κάτι το ιερό, όταν φυσικά ο άλλος έχει συνείδηση και σεβασμό προς το πρόσωπο σου και εάν σέβεται πρωτίστως τον εαυτό του. Ο φίλος είναι αυτός που μοιράζεται και χαίρεται τις όμορφες και άσχημες στιγμές της ζωής σου, που είναι πρόθυμος να σε ακούσει, να σε «ανεχτεί», να σε αγαπήσει με τα λάθη και τα ελαττώματα σου. Γιατί εάν είναι πραγματικός φίλος και ξέρει την σημασία της λέξης και σε αγαπά όπως ισχυρίζεται τότε θα σου πει τις αλήθειες και τι είναι αυτό που τον ενοχλεί.
Δεν θα φύγει όπως τον «κλέφτη», ούτε θα προσπαθήσει να σου την «φέρει» πισώπλατα σε κάποια κακοτοπιά σου. Θα μείνει εκεί να σε στηρίξει σε οποιονδήποτε θέμα σου και δεν θα σε αφήσει να παρασυρθείς από εικασίες και παράλογες πράξεις. Σύμφωνα, πάντα με τον Αριστοτέλη υπάρχουν τρία είδη φιλίας. Είναι η φιλία της ωφελιμότητας αυτή δηλαδή που δύο άνθρωποι δεν έχουν αληθινά φιλικά συναισθήματα αλλά βασίζονται ο ένας στον άλλο διότι καρπώνονται ανταλλάγματα. Δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα και μόλις τελειώσουν τα οφέλη, ολοκληρώνεται και η φιλία. Αυτού του είδους φιλίας είναι σύνηθες μεταξύ των συναδέλφων και ισχύει στο μέγιστο βαθμό γιατί εάν φύγει κάποιος από τη δουλειά ο ένας από τους δύο τότε σιγά σιγά η φιλία χάνεται οριστικά.
Η φιλία ευχαρίστησης είναι το είδος που εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στα νεαρά άτομα. Είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των συμμαθητών, των συμφοιτητών ή εκείνων που έχουν μια κοινή δραστηριότητα. Αυτή η φιλία συνήθως είναι συναισθηματική αλλά και σύντομη πολλές φορές ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μόλις τα κοινά ενδιαφέροντα χαθούν τότε χάνεται και η φιλία. Η πιο σημαντική και πιο ουσιαστική, σύμφωνα με τον φιλόσοφο, φιλία είναι αυτή που η σχέση βασίζεται στις κοινές αρετές και τα ιδανικά. Ίδιοι άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις βρίσκουν κοινό παρονομαστή και συμβαδίζουν μαζί δημιουργώντας μια φιλία που ενδεχομένως κρατήσει για πάντα. Είναι δύο –τρεις άνθρωποι που βρίσκουν κοινά ενδιαφέροντα και αξίες και η φιλία τους θα κρατήσει μέχρι το τέλος.
Αυτή η φιλία βασίζεται περισσότερο στο επίπεδο καλοσύνης, εμπιστοσύνης και όχι στα ψέματα, στις κουτοπονηριές και στις ηλίθιες δικαιολογίες. Για να πετύχει όμως και να κρατήσει αυτή η φιλία πρέπει ο ένας να ξέρει τον άλλον καλά ώστε όταν τον έχει ζήσει στην χειρότερη του στιγμή να τον κοιτά να την ξεπερνάει. Μια φιλία που μπορεί να κρατήσει για μια ζωή…Γιατί βασίζεται πάνω στην αγάπη, στην εμπιστοσύνη, στο θαυμασμό, στην εκτίμηση, στο σεβασμό, στη συγχώρεση και πάνω από όλα στην ανθρώπινη συνείδηση.