Η διευθύντρια του Δ’ Δημοτικού Λατσιών, Μαρία Ιακώβου, δεν περίμενε ότι η αλλαγή των στίχων του τραγουδιού του Κωνσταντίνου Αργυρού «Ελεύθερος» θα είχε τόση απήχηση φέρνοντας παράλληλα και ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους και το τραγούδι θα τείνει να γίνει viral.
Οι στίχοι της διευθύντριας του Δ’ Δημοτικού Σχολείου Λατσιών, Μαρίας Ιακώβου είναι αυτοί που προστέθηκαν στο τραγούδι «Ελεύθερος» του Κωνσταντίνου Αργυρού και το τραγούδησαν μαθητές κατά τη γιορτή αποφοίτησης του σχολείου. Το βίντεο μετέφερε στον γνωστό καλλιτέχνη ο Κύπριος τραγουδιστής, Σταύρος Κωνσταντίνου. Ο Αργυρός ενθουσιάστηκε και τραγούδησε τον «Ελεύθερο» τροποποιημένα στην εορταστική τελευταία εκπομπή του Λούη Πατσαλίδη. Η ίδια μίλησε στο Φιλελεύθερο και στην δημοσιογράφο Δέσποινα Ψύλλου, για το όλο εγχείρημα της που έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα.
«Έγραψα τους στίχους αυτούς εκφράζοντας τα δικά μου συναισθήματα και σκέψεις. Κατάγομαι από την κατεχόμενη Κυθρέα, την κωμόπολη στους πρόποδες του Πενταδακτύλου. Από την άλλη πλευρά του βουνού, βρίσκεται το χωριό των παππούδων μου. Η κατεχόμενη Χάρτζια της επαρχίας Κερύνειας. Οι πρώτες μου μνήμες είναι από τα δύο αυτά χωριά, και όχι μόνον. Να διασχίζουμε το δάσος της Χαλεύκας για να πάμε από την Κυθρέα στη Χάρτζια. Να κολυμπούμε στον Παχύαμμο. Τελευταία ανάμνηση πριν την εισβολή, ένα προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα και το “πειρατικό καταφύγιο”, η Κερύνεια». Η θέα του Πενταδάκτυλου με την τούρκικη σημαία, εξηγεί η κ. Ιακώβου, είναι πληγή στο σώμα του, που την πονά. «Όταν τις προηγούμενες μέρες έβλεπα τις τεράστιες φλόγες, ορατές μέχρι τον Πρωταρά, να τον καίνε, ένιωθα να καίγεται και η ψυχή μου».
Η ίδια πρόσφυγας από την Κυθρέα γνωρίζει καλά τι σημαίνει προσφυγιά. «Μεγάλωσα στην προσφυγιά, ζω, εργάζομαι και αγαπώ τα Λατσιά, μια κοινότητα όπου η μεγάλη πλειοψηφία είναι πρόσφυγες ή παιδιά προσφύγων. Όμως, αν και μπορεί να θεωρούμαι ρομαντική, συνεχίζω να ελπίζω ότι θα γυρίσω πίσω. Ότι το νησί μας θα επανενωθεί, χωρίς όπλα και στρατό, θα ανηφορίσουμε ξανά στα κάστρα του Πενταδακτύλου και ελεύθεροι θα τραγουδάμε για τη γλυκιά μας πατρίδα. Και είμαι σίγουρη, από την απήχηση που είχαν οι στίχοι, ότι αυτός είναι ο πόθος όλων μας, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μαζί».
Οι συνάδελφοι της, όπως εξηγεί, δέχτηκαν με συγκίνηση τους στίχους. Το ίδιο και τα παιδιά. «Άλλωστε, μόνιμος και υπό έμφαση στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι η διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών μας, μέχρι και την επανένωση του νησιού μας. Ο στόχος καλλιεργείται ολόχρονα, μέσα από τα διάφορα θέματα και στοχευμένα, με το δεκαπενθήμερο για το “Δεν ξεχνώ”, που περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για τις νέες γενιές να γνωρίσουν τα κατεχόμενα, να κρατήσουν ζωντανό τον πόθο της επιστροφής, της επανένωσης, της ειρήνης στο νησί μας. Με τα χρόνια, αυτό, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, γιατί δυστυχώς, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι νέοι συνάδελφοι, δεν έχουν τις εμπειρίες της δικής μου γενιάς! Συνεχίζουμε, όμως, να προσπαθούμε».
Η κ. Ιακώβου ευχήθηκε οι μαθητές «να αξιωθούν να χαρούν από κοντά τα κατεχόμενα μέρη μας. Να ανασάνουν ελεύθερα τον αέρα από την κορυφή του Κυπαρισσόβουνου και να ατενίσουν ελεύθερη και ενωμένη την Κύπρο μας, χωρίς τα όπλα και τον στρατό, από την Πάφο στην Κερύνεια και από το Βαρώσι στη Λεμεσό!».
Στην τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Στ΄ τάξης επιλέχθηκε ως θέμα η Ειρήνη, καθώς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. «Το καλλιτεχνικό μέρος περιελάβανε το “Θέλουμε Ειρήνη” του Μαρκόπουλου, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση από τη μουσικό μας Ελένη Φράγκου και μια διασκευή της κωμωδίας “Ειρήνη” του Αριστοφάνη. Η διασκευή και διδασκαλία της κωμωδίας είχε γίνει από τους εκπαιδευτικούς, Μαρία Ελευθεριάδου, Όλγα Μυλωνά και Νεόφυτο Θεοδώρου. Οι συνάδελφοι είχαν προσθέσει σύγχρονες “πινελιές” και ο επίλογος της γιορτής θα ήταν το τραγούδι “Ελεύθερος” του Κωνσταντίνου Αργυρού. Το δικό μου λιθαράκι ήταν η διαφοροποίηση των δύο στροφών, ώστε να εναρμονιστεί με το θέμα της γιορτής που ήταν η Ειρήνη, αλλά και με τα κυπριακά δεδομένα».
Πηγή: Φιλελεύθερος/Της Δέσποινας Ψύλλου