Παράδειγμα προς μίμηση είναι η Ελλαδίτισσα ηθοποιός, Λωξάντρα Λούκας, η οποία θα συμμετάσχει σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος.
Η μικρή μαχήτρια ηθοποιός με σύνδρομο Down κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down ανατρέξαμε στην ανάρτησή της μητέρας της που έγινε το Αύγουστο όπου γνωστοποίησε και τη σχετική είδηση ότι η κόρη της, θα λάβει μέρος σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος.
Τα όνειρά του κοριτσιού υλοποιήθηκαν ενώ η ίδια “ανοίγει” το δρόμο και σε άλλους ηθοποιούς, γυναίκες και άνδρες με σύνδρομο Down να κάνουν πράξη ότι επιθυμούν.
«Αγαπημένες φίλες και αγαπημένοι φίλοι, από χθες λαμβάνουμε μηνύματα, τηλεφωνήματα και εισπράττουμε την επιβράβευσή σας για αυτό που έχει καταφέρει η Λωξάνδρα μας. Εμείς, όμως, τέτοιες “μεγάλες” μέρες που σημαδεύουν τη ζωή μας και μας γεμίζουν συγκίνηση και ελπίδα, σκεφτόμαστε όλες και όλους εσάς. Εσάς που της επιτρέψατε να μην περισσεύει, να μην νιώθει μόνη και απροστάτευτη. Εμείς οι γονείς της και τα αδέλφια της, νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για κάθε μία και κάθε έναν από εσάς που την εντάξετε, έστω και λίγο, στη ζωή σας, με όποιον τρόπο μπορούσατε. Όσο κι αν θέλαμε εμείς, η οικογένειά της, δεν θα μπορούσαμε να της δείξουμε τον μεγάλο ΚΟΣΜΟ, όπου ανήκουμε όλες και όλοι αν δεν την συμπεριλαμβάνετε στη ζωή σας. Έγινε γιατί της το επιτρέψατε. Ευχαριστούμε για όλες τις ευχές και την αγάπη που δεχόμαστε εκ μέρους της Loxandra και σας τις επιστρέφουμε με ευγνωμοσύνη».
Η Λωξάντρα βρέθηκε καλεσμένη του Σταύρου Θεοδωράκη στο τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής “Πρωταγωνιστές” του Alpha για το 2021, μαζί με άλλες 10 δυναμικές γυναίκες που διακρίθηκαν το 2021, σε διάφορα πεδία. Η παρουσία της γέμισε με θετική ενέργεια το πλατό της εκπομπής και μας θύμισε ότι σε αυτόν εδώ τον κόσμο, χωράμε όλοι.
Το ζήτημα της συμπεριληπτικότητας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και θα πρέπει να τονίζεται με κάθε ευκαιρία. Πάρα πολλές ομάδες “διαφορετικών” ανθρώπων δεν εκπροσωπούνται στον δημόσιο βίο ή στην τέχνη. Κατάλοιπο δυστυχώς μιας απαρχαιωμένης νοοτροπίας που θέλει αυτούς τους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους και ανενεργούς, στερεί τελικά σε εκείνους την συμμετοχή και σε εμάς την δική τους δράση, δημιουργία ή οπτική γωνία.
Η Λωξάντρα Λούκας, είναι λοιπόν ένα ζωντανό και τρανταχτό παράδειγμα του πόσο λάθος είναι αυτή η πρακτική και η συμπερίληψή της στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, μια φωτεινή κίνηση προς τα μπρος. Η ίδια είχε μιλήσει για την εμπειρία της στον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας “Ναι είμαι στο Εθνικό και ναι, είμαι ηθοποιός!” Ζήτησε μάλιστα από όλους να την χειροκροτήσουν, επιθυμία που άλλωστε συνοψίζει την εμπειρία κάθε ηθοποιού στον κόσμο. Η Λωξάντρα προέρχεται από μια καλλιτεχνική οικογένεια και είχε από μικρή την ευκαιρία να συμμετέχει σε θεατρικά δρώμενα αλλά και δραστηριότητες που σχετίζονται με την τέχνη γενικότερα. Στην διάρκεια της καραντίνας μάλιστα ζωγράφισε πολλά πορτρέτα, τα οποία θα δούμε στην πορεία, σε κάποια δική της έκθεση.
Ελπίζουμε να μπορέσουμε να δούμε να δίνονται τέτοιες ευκαιρίες σε όλο και περισσότερους ανθρώπους με οποιεσδήποτε ειδικές ανάγκες. Δεν είναι κάτι σημαντικό μόνο για εκείνους, αλλά και για εμάς.