Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
10.7 C
Cyprus

ΤΕΤΑΡΤΙΔΕΣ: Aπόψε η πρώτη «βροχή» από πεφταστέρια για το 2022-Τι ώρα θα είναι ορατές

Οι διάττοντες Τεταρτίδες είναι η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» για το 2022, οι οποίες θα είναι ορατές όσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Ποδαρικό με πεφταστέρια στο 2022. Το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά, όπως κάθε χρονιά, με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που φέτος θα κορυφωθούν στην Ελλάδα και στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο νωρίς απόψε το βράδυ, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, περίπου στις 22.40. Οι φετινές Τεταρτίδες μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και η καλύτερη βροχή διαττόντων του φετινού έτους, σύμφωνα με τη βρετανική Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία.

Και αυτό διότι οι συνθήκες φέτος είναι ιδανικές για παρατήρηση, καθώς στις 2 Ιανουαρίου είχαμε Νέα Σελήνη, επομένως ο νυχτερινός ουρανός θα είναι σκοτεινός, ενώ η επόμενη πανσέληνος -η πρώτη του 2022- θα συμβεί το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου. Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό. Εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 50 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές.

Είναι μια βροχή διαττόντων που θεωρείται καλύτερη του μέσου όρου, αν και είναι λιγότερη γνωστή από άλλες όπως των Λεοντιδών, των Ωριωνιδών και των Διδυμίδων, καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές». Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου), τον οποίο είχε ανακαλύψει ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ το 1795, αλλά δεν υπάρχει πια. Σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.

Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τον αστεροειδή «2003 ΕΗ1» διαμέτρου περίπου δύο χιλιομέτρων, που αποτελεί απομεινάρι ενός πρώην κομήτη, του C/1490 Y1. Ο αστεροειδής επίσημα ανακαλύφθηκε το 2003, αλλά τον μητρικό κομήτη είχαν παρατηρήσει πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι ήδη από το 15ο αιώνα. Οι πρώτες παρατηρήσεις των διαττόντων Τεταρτιδών στην Ευρώπη έγιναν από το Αστεροσκοπείο των Βρυξελλών το 1825.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hot this week

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΣ ΒΡΟΧΕΣ: Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού-Τι συστήνει η Αστυνομία

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώνονται αυτή την ώρα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας...

ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βροχερή νύχτα – Η ώρα έναρξης και διάρκεια της προειδοποίησης

Βροχερό είναι το σκηνικό σε παγκύπρια κλίμακα σήμερα, με...

ΦΙΛΙΠΠΑ ΚΑΡΣΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ: Σπάζει τη σιωπή της – Αποχωρεί από τη Διαχειριστική Επιτροπή του ΑΦΚΣ

Με ανάρτησή της, η πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής...

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: «Γίνεστε συνυπεύθυνος…Βαρύτατες ευθύνες για το βίντεο»-Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη,...

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Τροχαίο αποκάλυψε κατοχή ουσιών – Δύο συλλήψεις σε Λάρνακα και Λεμεσό

Άλλες δύο υποθέσεις εντοπισμού ναρκωτικών έρχεται να επιβεβαιώσει ότι...

Topics

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΣ ΒΡΟΧΕΣ: Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού-Τι συστήνει η Αστυνομία

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώνονται αυτή την ώρα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας...

ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βροχερή νύχτα – Η ώρα έναρξης και διάρκεια της προειδοποίησης

Βροχερό είναι το σκηνικό σε παγκύπρια κλίμακα σήμερα, με...

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Τροχαίο αποκάλυψε κατοχή ουσιών – Δύο συλλήψεις σε Λάρνακα και Λεμεσό

Άλλες δύο υποθέσεις εντοπισμού ναρκωτικών έρχεται να επιβεβαιώσει ότι...

ΕΙΧΑΝ ΑΓΙΟ: Σύγκρουση οχημάτων και φωτιά στη Μοσφιλωτή

Γλίτωσαν τα χειρότερα γύρω στις 2:20 τα ξημερώματα στον...

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ: Στήριζε οικονομικά άπορους ηθοποιούς ο Χρήστος Πολίτης

Ο Χρήστος Πολίτης, ο αγαπημένος ηθοποιός που έφυγε από...

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μια βραδιά κεφιού με τις φίλες και κουμπάρες της

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, κέφι και αυθεντικά συναισθήματα έζησε...

Related Articles

Popular Categories