Ένα νέο κίνημα ξεκίνησε να έχει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, κάνοντας θραύση στο παρόν στάδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το «antiwork» και έχει να κάνει με την αγορά εργασίας αφού μόνο τον Σεπτέμβριο 4,4 εκατ. άνθρωποι παραιτήθηκαν από τις δουλειές εκφράζοντας τη πεποίθηση ότι δεν θέλουν να εργάζονται.
Βασικό επιχείρημα του κινήματος είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι κακές εργασιακές συνθήκες αφού από ότι φαίνεται δεν τους επιτρέπουν να «ανοίξουν τα φτερά» και να πετύχουν τα όνειρά τους. Το φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό στις ΗΠΑ, καθώς τα νούμερα αυξάνονται διαρκώς και περίπου 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από την εργασία τους τον Σεπτέμβριο του 2021, σε μια ύστατη προσπάθεια να δείξουν την απέχθειά τους στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Πολλοί εξ αυτών δεν βγήκαν ξανά σε αναζήτηση δουλειάς και απ’ ό,τι φαίνεται είχαν τα δικά τους (λογικά) επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους.
Ο Λάρι, αφότου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο ήθελε μαζί με την τότε σύζυγό του, να εκπληρώσουν το «αμερικάνικο όνειρο». Ενα σπίτι στα προάστια και διακοπές κάθε δυο χρόνια. Αυτό το όνειρο της ειδυλλιακής ζωής σταδιακά διαλύθηκε. Η πρώην σύζυγός σταμάτησε νωρίς – νωρίς να εργάζεται και αποφάσισε να παραμείνει στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά και τον ηλικιωμένο πατέρα της. Στον Λάρι, πήρε λίγο παραπάνω η συγκεκριμένη απόφαση.
«Η εργασία είναι κάτι που μας το έχουν εμφυσήσει από μικρά στα μυαλά μας» είπε ο Λάρι στο Business Insider. Τώρα στα 52 του, o Λάρι πλέον δεν εργάζεται. Αφότου, ήρθε η πανδημία, ήταν έτοιμος για αλλαγές. Παράτησε τη δουλειά του σαν τεχνικός συντήρησης στη Νότια Καρολίνα για να είναι με την πρώην σύζυγό του και τα παιδιά τους στο Κολοράντο. Όταν απολύθηκε από μια εποχική εργασία εκεί, γύρισε στη Νότια Καρολίνα για να είναι με τη μητέρα του. Τώρα ζει σε απλότητα, σε ένα τροχόσπιτο μήκους 10 μέτρων. «Δεν έχω καθόλου έξοδα, δε χρειάζομαι λεφτά. Πραγματικά μπορώ να ζήσω χωρίς λεφτά», είπε.
Στην Αμερική το κίνημα «antiwork» φαίνεται πως είναι παρόμοιο με αντίστοιχα κινήματα ενάντια στην εργασία που υπάρχουν κυρίως στην Κίνα, όπου οι νέοι απλώς «αράζουν» και κάνουν «cocooning» ενάντια στην κυρίαρχη τάση της ακραίας παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. «Δεν θέλω να ξαναδουλέψω ποτέ στη ζωή μου», λέει ο Λάρι και συμπληρώνει: «Δεν θέλω να έχω συναντήσεις, προθεσμίες, στόχους, σεμινάρια. Δεν θέλω κανένα από αυτά πια». Μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τις συνθήκες εργασίας έχει «γεννήσει» εκατομμύρια σαν τον Λάρι τον τελευταίο χρόνο. Οι άνθρωποι παρατούν τις δουλειές τους με ρυθμούς-ρεκόρ για έξι μήνες στη σειρά, και πολλοί από αυτούς δεν προβλέπεται να επιστρέφουν. Για πολλούς, αυτό οφείλεται στο ότι η εργασία δεν αξίζει τον κόπο, πλέον.
Η ομάδα στο Reddit «antiwork» έχει συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ακολούθους από τότε που ξεκίνησε το 2013. Οι μισοί από αυτούς έχουν μπει μέσα στον Οκτώβρη του 2021. Αυτό σημαίνει πως δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, αν όχι περισσότεροι, επισκέπτονται καθημερινά την ομάδα. Όπως εκφράστηκε στο φόρουμ της σελίδας, η «αντιεργασία» η απόκτηση ενός τρόπου ζωής χωρίς εργασία, και βρίσκοντας νόημα στο να αποκρούονται οι άθλιες εργασιακές συνθήκες. «Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως η αντιεργασία είναι απλώς τεμπελιά και πως τίποτε δε χρειάζεται ποτέ να γίνει», λέει ένας διαχειριστής του φόρουμ της ομάδας με το ψευδώνυμο «rockcellist». «Όμως η αλήθεια για την αντιεργασία και όλα όσα την αφορούν, είναι πως προφανώς πρέπει να γίνονται πράγματα, αλλά η παρούσα δομή με την οποία γίνονται τα πράγματα και ο τρόπος που ρέει το κεφάλαιο καθώς γίνονται τα πράγματα είναι άδικοι και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», αναφέρει.
Πηγή:reader