ΜΕΤΑ: Συλλέγουν στοιχεία από παιδιά κι εφήβους!

Το Facebook και το Instagram συγκεντρώνουν στοιχεία για νέους κάτω των 18 ετών χρησιμοποιώντας λογισμικό που καταγράφει τις διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μητρική εταιρεία των δύο εταιρειών είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα επιτρέπει σε διαφημιστές να στοχεύουν νεαρούς χρήστες βάσει τριών κατηγοριών μόνο – ηλικία, φύλο και τοποθεσία – αντί για ένα ευρύ φάσμα επιλογών, μεταξύ των οποίων και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα.

Έρευνα έδειξε ότι το Facebook και το Instagram συνεχίζουν τη χρήση του λογισμικού, γνωστού ως conversion API, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες για όλες τις κινήσεις των εφήβων στο Διαδίκτυο. Η εταιρεία Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, αρνείται ότι τα στοιχεία χρησιμοποιούνται από το αλγοριθμικό σύστημά της προκειμένου να στοχεύει διαφημιστικά νέους κάτω των 18 ετών. Όμως η συγκέντρωση προσωπικών στοιχείων εντοπίστηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Global Action Plan, τη Reset Australia, η οποία ζητά μεταρρυθμίσεις στους κανονισμούς που ισχύουν για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, και τη Fairplay, η οποία κάνει εκστρατεία εναντίον της χρήσης τέτοιων διαφημιστικών μεθόδων που στοχεύουν ανηλίκους.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, 44 ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων προέτρεψαν τον ιδρυτή του Facebook να ακυρώσει τη συλλογή δεδομένων, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνταν για την ενεργοποίηση της «παρακολούθησης διαφημίσεων» για νέους χρήστες. Στην επιστολή προστίθεται: «Η αντικατάσταση της «στόχευσης που επιλέγεται από διαφημιστές» με τη «βελτιστοποίηση που επιλέγεται από ένα σύστημα παράδοσης μηχανικής μάθησης» δεν αποτελεί βελτίωση για τα παιδιά, παρά τους ισχυρισμούς του Facebook τον Ιούλιο. Το Facebook εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει για τους νέους, προκειμένου να προσδιορίσει ποια παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι ευάλωτα σε μια συγκεκριμένη διαφήμιση».

Στους υπογράφοντες την επιστολή περιλαμβάνονται το 5Rights, μια οργάνωση η οποία κάνει εκστρατεία για αυστηρότερους διαδικτυακούς ελέγχους για τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το Κέντρο Ψηφιακής Δημοκρατίας που εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη νέα έρευνα για το Facebook δημιουργήθηκαν τρεις ψεύτικοι λογαριασμοί – για έναν 13χρονο και δύο 16χρονους. Οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τα δεδομένα που συγκέντρωσε το λογισμικό της εταιρείας σε Facebook, Instagram και Messenger, καθώς οι «χρήστες» επισκέπτονταν ιστοσελίδες όπως τοπικές εφημερίδες και ιντερνετικά καταστήματα ρούχων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν: «Το Facebook μπορεί να συλλέγει δεδομένα από άλλες καρτέλες και σελίδες του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιούν τα παιδιά και να συγκεντρώνει πληροφορίες, όπως σε ποια θέματα κάνουν κλικ, ποιους όρους αναζητούν και ποια προϊόντα αγοράζουν ή βάζουν στο καλάθι τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αποθήκευσης αυτού του είδους των δεδομένων, εκτός από την τροφοδοσία του συστήματος προβολής διαφημίσεων».

Ο Τζο Οσμπορν, εκπρόσωπος της Meta, δήλωσε: «Είναι λάθος να λέμε ότι επειδή εμφανίζουμε δεδομένα στα εργαλεία διαφάνειας χρησιμοποιούνται αυτόματα για διαφημίσεις. Δεν χρησιμοποιούμε δεδομένα από τους ιστότοπους και τις εφαρμογές των διαφημιζομένων και των συνεργατών μας για την εξατομίκευση διαφημίσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών.m Ο λόγος που αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται στα εργαλεία διαφάνειας είναι επειδή οι έφηβοι επισκέπτονται ιστότοπους ή εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα επιχειρηματικά μας εργαλεία. Θέλουμε να παρέχουμε διαφάνεια στα δεδομένα που λαμβάνουμε, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούνται για εξατομίκευση διαφημίσεων».

Πηγή: in.gr

Hot this week

ΛΕΜΕΣΟΣ: Στόχος το 2027 για την προκήρυξη μεγάλων οδικών έργων – Τι εκκρεμεί

Μέσα στο 2027 επιδιώκει το Υπουργείο Μεταφορών να προκηρύξει...

ΠΙΣΣΟΥΡΙ: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες – Στο νοσοκομείο παραμένουν πέντε πρόσωπα

Εκτός κινδύνου είναι η κατάσταση της υγείας των πέντε...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ: 24ωρη απεργία την Παρασκευή – Στους δρόμους οι λειτουργοί

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία απαντούν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου...

ΚΥΣΟΑΑ: Εδώ και δύο χρόνια μεταφέρουν άτομα με οπτική αναπηρία με ακατάλληλο λεωφορείο

Ένα λεωφορείο που, σύμφωνα με καταγγελίες, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα...

Topics

ΛΕΜΕΣΟΣ: Στόχος το 2027 για την προκήρυξη μεγάλων οδικών έργων – Τι εκκρεμεί

Μέσα στο 2027 επιδιώκει το Υπουργείο Μεταφορών να προκηρύξει...

ΠΙΣΣΟΥΡΙ: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες – Στο νοσοκομείο παραμένουν πέντε πρόσωπα

Εκτός κινδύνου είναι η κατάσταση της υγείας των πέντε...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ: 24ωρη απεργία την Παρασκευή – Στους δρόμους οι λειτουργοί

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία απαντούν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου...

ΚΥΣΟΑΑ: Εδώ και δύο χρόνια μεταφέρουν άτομα με οπτική αναπηρία με ακατάλληλο λεωφορείο

Ένα λεωφορείο που, σύμφωνα με καταγγελίες, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα...

ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ: 81 οδηγοί πιάστηκαν να τρέχουν πάνω από το όριο – 175 καταγγελίες σε μία νύχτα

Στους δρόμους με υπερβολική ταχύτητα κινήθηκαν δεκάδες οδηγοί το...

ΠΙΣΣΟΥΡΙ: Σφοδρή οδική σύγκρουση– Έξι τραυματίες, τρεις με σοβαρά τραύματα

Σοβαρό τροχαίο με έξι τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της...

Related Articles

Popular Categories