TIK-TOK: Βίντεο με αντιεμβολιαστικά μηνύματα διαθέσιμα σε παιδιά έως και εννέα ετών-«Δεν κατέβηκαν ποτέ» από την πλατφόρμα (Φώτο)

Βίντεο με ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωναϊό είναι προσβάσιμα εδώ και μήνες σε ανήλικους χρήστες του TikTok, έχοντας μάλιστα εκατομμύρια προβολές.Τα βίντεο συγκέντρωσαν μέχρι σήμερα 9,2 εκατομμύρια προβολές ενώ για τους εν λόγω λογαριασμούς είχε ενημερωθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι εν λόγω λογαριασμοί του TikTok, που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους, αποθαρρύνουν τον εμβολιασμό και αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις. Εντοπίστηκαν από το NewsGuard, έναν οργανισμό που παρακολουθεί την online παραπληροφόρηση, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian. Το NewsGuard δήλωσε ότι δημοσίευσε τα ευρήματά του τον Ιούνιο και τα έστειλε στη βρετανική κυβέρνηση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αλλά τα βίντεο αυτά «δεν κατέβηκαν ποτέ» από την πλατφόρμα.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται εν μέσω έντονης ανησυχίας για τον αντίκτυπο που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε νέους, μετά και την αποκάλυψη ότι το Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook, έκανε εσωτερική έρευνα που απέδειξε ότι η εφαρμογή του βλάπτει τον ψυχισμό των εφήβων. Στο πλαίσιο της έρευνάς του, το NewsGuard ανέφερε ότι παιδιά ηλικίας μόλις εννέα ετών είχαν πρόσβαση στο εν λόγω περιεχόμενο, παρά το γεγονός ότι το TikTok επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση στην εφαρμογή για ανήλικους ηλικίας 13 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα του οργανισμού που ήταν κάτω των 13 ετών κατάφεραν να δημιουργήσουν λογαριασμούς στην εφαρμογή εισάγοντας πλαστές ημερομηνίες γέννησης και έχοντας επομένως πρόσβαση σε αυτά τα βίντεο. Το TikTok από την πλευρά του, ανέφερε στον Guardian ότι δραστηριοποιείται ενεργά εναντίον λογαριασμών που διαδίδουν παραπληροφόρηση.

Ορισμένοι από τους λογαριασμούς που εντόπισε ο Guardian είχαν δημοσιεύσει μεμονωμένα βίντεο που περιείχαν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την πανδημία και είχαν συγκεντρώσει έως και 9,2 εκατομμύρια προβολές. Σημειώνεται ότι το 25% των 130 εκατομμυρίων μηνιαίων ενεργών χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ είναι ηλικίας 10 έως 19 ετών και σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού χρηστών είναι κάτω των 30 ετών. Τα τελευταία χρόνια το TikTok έχει αρχίσει να ξεπερνά σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το YouTube. Μάλιστα, ήταν η πιο κατεβασμένη εφαρμογή στον κόσμο το 2020, σύμφωνα με την «App Annie».

Πηγή:in.gr

Hot this week

ΦΑΙΔΩΝΑΣ ΦΑΙΔΩΝΟΣ: Αύριο στο Δικαστήριο ο εν αργία Δήμαρχος – Κάλεσμα για ειρηνική συγκέντρωση στην Πάφο

Ενώπιον του Δικαστηρίου Πάφου αναμένεται να παρουσιαστεί (αύριο 21...

ΛΕΜΕΣΟΣ: Ένα λιτό γκράφιτι στο Κάστρο ξυπνά τη μνήμη του Μάριου Τόκα – Η πόλη δεν τον ξεχνά-(Φώτο)

Σε ένα μικρό δρομάκι στη Λεμεσό, κοντά στην περιοχή...

KΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ: Τηλεφωνικές απάτες σε εξέλιξη με ψεύτικες ειδοποιήσεις για συναλλαγές – Έκκληση για προσοχή

Η Αστυνομία έχει δεχθεί νέες καταγγελίες από πολίτες για...

BIASED BEAST: Viral ο Κύπριος ερμηνευτής στο YFSF – Η «καληνύχτα» που έγινε talk of the show και η υπόσχεση που έδωσε -(Βίντεο-Φώτο)

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο...

Topics

Related Articles

Popular Categories