Μετά την αυξητική τάση περιστατικών διαδικτυακής απάτης, διαρροής προσωπικών δεδομένων και ψηφιακής παρενόχλησης, η ανάγκη για εκπαίδευση γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο δεν είναι πολυτέλεια — είναι επιτακτική.
Τα βιωματικά εργαστήρια που υλοποιούνται σε Πάφο και Λεμεσό έρχονται να καλύψουν ακριβώς αυτό το κενό να δώσουν στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους γονείς πρακτική γνώση, συνειδητοποίηση και εργαλεία προστασίας. Οι κίνδυνοι αυξάνονται διαρκώς, η διαρροή υλικού, ο εκφοβισμός, αλλά και η παραπλάνηση ανηλίκων μέσα από «αθώες» συνομιλίες, έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά κινούνται πλέον σε πλατφόρμες όπου οι ενήλικες δεν έχουν ορατότητα, και αυτό τα καθιστά ευάλωτα σε χειρισμό, εκβιασμό ή έκθεση.

Πολλά θύματα φοβούνται να μιλήσουν — είτε από ντροπή, είτε από φόβο. Τα εργαστήρια διδάσκουν ότι η καταγγελία δεν είναι «κάρφωμα», αλλά ασπίδα προστασίας. Όσο πιο γρήγορα μοιράζεται ένα περιστατικό, τόσο μειώνονται οι επιπτώσεις του. Παρόλο, που υπάρχουν αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, στόχος των σεμιναρίων δεν είναι μόνο να δείξουν τιμωρίες, είναι να διαμορφώσουν νοοτροπία για να ωθήσουν τους χρήστες να σκεφτούν λίγο παραπάνω και να πατήσουν με προσοχή «αποστολή».

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες των σεμιναρίων τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που παίρνουν μέρος δεν είναι απλοί ακροατές. Αναλαμβάνουν ρόλο «πρεσβευτή» — μοιράζονται γνώσεις, αφυπνίζουν συνομηλίκους, σπάνε ταμπού. Αυτό δημιουργεί ένα οργανικό δίκτυο πρόληψης μέσα στα σχολεία.
Το Υπουργείο Παιδείας, η Αστυνομία, ψυχολόγοι, ειδικοί και παιδαγωγοί δεν συνεργάζονται τυχαία. Η προστασία στο διαδίκτυο απαιτεί πολλαπλές και συντονισμένες φωνές — ενημέρωση, στήριξη, νομοθεσία, παρέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

