Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, 2025
11.7 C
Cyprus

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ: Η καταγγελία Βρετανίδας μετά τον χαμό του συζύγου της – Χωρίς ιστοπαθολόγο η Κύπρος;

- Advertisement -

Μια υπόθεση που προκαλεί αντιδράσεις στη Βρετανία αλλά και ερωτήματα στους πολίτες της Κύπρου, δημιουργεί η καταγγελία της 73χρονης Γιβόν Γκρέιλι, η οποία αναφέρει ότι η καρδιά του συζύγου της έλειπε από τη σορό του, όταν αυτός επεστράφη στη Μεγάλη Βρετανία, μετά τον αιφνίδιο θάνατό του στο νησί.

Πάντως, με αφορμή το περιστατικό, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», εξηγώντας ποια είναι η συνήθης διαδικασία αλλά και τα κενά που υπάρχουν στην Κύπρο. Όπως ανέφερε, σε ορισμένες εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί η καρδιά για εξειδικευμένη ιστοπαθολογική εξέταση. «Αυτό όμως γίνεται πολύ σπάνια και πρέπει να αναφέρεται στους συγγενείς του θανούντα», τόνισε. Όμως, το θέμα δεν έμεινε εκεί αφού όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής «Υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα στην Κύπρο και το έχουμε αναφέρει στο παρελθόν. Δεν έχουμε ιστοπαθολόγο για να κάνει τα νεκροτομικά δείγματα. Αν υπήρχε ιστοπαθολόγος, δεν θα υπήρχε αυτή η μεγάλη χρονική περίοδος. Θα μπορούσε να ανατοποθετηθεί η καρδία στο σώμα πριν γίνουν οι διαδικασίες για την επιστροφή του στην πατρίδα», πρόσθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το σύστημα.

Ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα τέτοιο περιστατικό μας κάνει να διερωτόμαστε πώς είναι δυνατόν να μην ενημερώνονται οι συγγενείς όταν αφαιρούνται όργανα από τον εκλιπόντα.

Υπάρχουν κενά στην οργάνωση των ιατροδικαστικών και ιστοπαθολογικών υπηρεσιών στην Κύπρο; Και, τελικά, υπάρχει κίνδυνος να πληγεί η αξιοπιστία των αρχών, όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες και έγκαιρα ιατροδικαστικά συμπεράσματα;

Για άλλη μια φορά, η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω ενός περιστατικού που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ο Μάικλ Γκρέιλι, πρώην επιστάτης κοιμητηρίου, ένιωσε ξαφνικά έντονη κράμπα στο πόδι κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο νησί. Δέκα λεπτά μετά την άφιξή του στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, κατέληξε. Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τη χήρα του, Γιβόν Γκρέιλι, ότι είχε διενεργηθεί νεκροτομή από Κύπριο παθολόγο. Όταν όμως η σορός μεταφέρθηκε στη Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι στο πιστοποιητικό θανάτου δεν αναγραφόταν αιτία θανάτου, με αποτέλεσμα το γραφείο του ιατροδικαστή στο Ρότσντεϊλ να διατάξει δεύτερη νεκροτομή.

Η σύζυγος ανέφερε ότι έμεινε «άφωνη» όταν το έμαθε, ενώ η κόρη του ζευγαριού, Χέιλι, δήλωσε πως η οικογένεια είναι «πολύ θυμωμένη» και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, η κυπριακή αστυνομία φέρεται να αναφέρει ότι η καρδιά είχε σταλεί σε ερευνητικό κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις, την ώρα που το γραφείο του ιατροδικαστή στο Ρότσντεϊλ επιβεβαιώνει πως η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΑ: Δες πότε θα καταβληθούν μισθοί και 13ος!

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του κράτους θα...

«NΟΤ JUST HER FIGHT»: Αναγνωρίσιμα πρόσωπα και δύναμη ψυχής – €4.000 στην Europa Donna από την ΚΕΑΝ-(Βίντεο)

Ιστορίες που εμπνέουν, που φανερώνουν τη δύναμη που κρύβουν...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS: Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον ιό-Τι δείχνουν τα στατιστικά

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μας υπενθυμίζει ότι...

ADEL: Η κακοκαιρία που… μας άφησε με 22 βαθμούς και άδεια φράγματα – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Η κακοκαιρία ADEL, τελικά, περισσότερο μας κράτησε σε εγρήγορση,...

Topics

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΑ: Δες πότε θα καταβληθούν μισθοί και 13ος!

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του κράτους θα...

ADEL: Η κακοκαιρία που… μας άφησε με 22 βαθμούς και άδεια φράγματα – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Η κακοκαιρία ADEL, τελικά, περισσότερο μας κράτησε σε εγρήγορση,...

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ: Ελλάδα, Κύπρος και Ευρώπη στο «κόκκινο» – Ο πλανήτης διψά για νερό

Η λειψυδρία δεν είναι πια «θέμα Ελλάδας», «θέμα Κύπρου»...

Από την λειψυδρία στη λήθη μία ADEL δρόμος

ΓΡΑΦΕΙ: Ο Παπα - Ράτσης Οκ, έβρεξε. Ήρθε μία ADEL και...

Related Articles

Popular Categories