ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ: Μέρα μεσημέρι, ανήλικοι έκλεψαν τον κόπο άλλων παιδιών -«Γονείς, δεν μεγαλώνετε παιδιά. Μεγαλώνετε θύτες.»

Ακόμη μία παραβίαση ιδιωτικού χώρου μέρα μεσημέρι καταγγέλλεται, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές ανήλικους που, όπως φαίνεται, δεν δίστασαν να μπουν σε επαγγελματικό χώρο και να κλέψουν το κουτί με τα φιλοδωρήματα του προσωπικού. Το ποσό που κλάπηκε υπολογίζεται περίπου στα 1.500 ευρώ – χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί σιγά-σιγά για να δοθούν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές σε νέους 16–20 ετών που εργάζονται με συνέπεια.

Το συμβάν καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας και οι ανήλικοι αναγνωρίστηκαν. Η ιδιοκτήτρια του χώρου επικοινώνησε με τους γονείς τους, ζητώντας να δουν τα βίντεο και να επιλυθεί το θέμα. Ωστόσο, η ανταπόκριση υπήρξε αποκαρδιωτική: οι γονείς είτε δεν εμφανίστηκαν είτε αμφισβήτησαν το περιστατικό, κατηγορώντας την επιχείρηση για «έλλειψη φύλαξης» και χαρακτηρίζοντας το ποσό υπερβολικό.

Η στάση αυτή αναδεικνύει ένα βαθύτερο ζήτημα: το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις πράξεις των ανηλίκων, αλλά επεκτείνεται στους γονείς που αντί να αναλάβουν την ευθύνη και να δώσουν το σωστό παράδειγμα, επιλέγουν να δικαιολογούν και να καλύπτουν την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών τους.

Η κοινωνία έχει ευθύνη να προστατεύσει την έννοια της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης, χωρίς να συγκαλύπτει πράξεις που, ακόμη κι αν γίνονται από ανηλίκους, αποτελούν κλοπή και παραβίαση της ασφάλειας άλλων ανθρώπων. Δεν πρόκειται για ένα «παιδικό λάθος» χωρίς συνέπειες, αλλά για εγκλήματα που δημιουργούν θύματα, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή και δίνοντας στα νέα παιδιά το λάθος μήνυμα ότι όλα επιτρέπονται χωρίς επιπτώσεις.

Την ώρα που κάποιοι νέοι επιλέγουν να δουλέψουν με ήθος για να κερδίσουν το χαρτζιλίκι τους, άλλοι επιλέγουν να το αρπάξουν. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι παράδειγμα δίνουν οι γονείς: θα διδάξουν στα παιδιά τους τον σεβασμό και την ανάληψη ευθύνης ή θα τα μάθουν να θεωρούν τον θύτη θύμα και το θύμα ψεύτη;

Η κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει αν συνεχίσει να ξεπλένει τέτοιες συμπεριφορές. Ούτε αν αφήνει την ανοχή να γίνεται κανόνας. Οι γονείς, πρώτοι απ’ όλους, καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο τους. Γιατί τα παιδιά βλέπουν, μαθαίνουν και τελικά γίνονται αυτό που τους δείχνουμε πως επιτρέπεται να γίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ!…»: Μια Κυριακή γεμάτη διασκέδαση, προσφορά και ευκαιρίες για επιχειρήσεις και δημιουργούς

Μια διαφορετική οικογενειακή ημέρα ετοιμάζεται στη Λεμεσό και καλεί...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Συνελήφθη 33χρονος για κατοχή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Στη σύλληψη 33χρονου προχώρησε σήμερα η Αστυνομία στη Λάρνακα,...

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ: 45χρονος στην επαρχία Λάρνακας- Τον αναζητούν οι Αρχές για υπόθεση κλοπής-(Φώτο)

Τον 45χρονο Αντρέα Σάββα αναζητά η Αστυνομία, στο πλαίσιο...

Topics

ΛΑΡΝΑΚΑ: Συνελήφθη 33χρονος για κατοχή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Στη σύλληψη 33χρονου προχώρησε σήμερα η Αστυνομία στη Λάρνακα,...

ΘΑΝΑΤΟΣ 3ΧΡΟΝΟΥ: Ζήτησε αναστολή της ποινής ο 37χρονος πατέρας

Ο 37χρονος πατέρας του τρίχρονου αγοριού που έχασε τη...

ΠΑΦΟΣ: Στο κελί για 4 ημέρες ο 18χρονος – Δεύτερη σύλληψη για τον θάνατο του γάτου

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου οδηγήθηκε σήμερα ο 18χρονος...

Η ηλεκτρική Mercedes Benz GLC αναδείχθηκε German Premium Car of the Year

Η νέα αμιγώς ηλεκτρική Mercedes-Benz GLC κατέκτησε τον τίτλο...

Related Articles

Popular Categories