Το πρόγραμμα ΣΤΟΧΟΣ συνδυάζει την υποστήριξη χρηστών εξαρτήσεων με την παροχή βοήθειας στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2024, το 65% των χρηστών του προγράμματος είναι άστεγοι, οι οποίοι, εκτός από τη θεραπεία για την εξάρτησή τους, αναζητούν και ένα ασφαλές καταφύγιο για να προστατευτούν.
Το πρόγραμμα τους παρέχει προστασία από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τροφή, ζεστασιά και υγειονομική υποστήριξη. Η ανησυχητική αύξηση των άστεγων χρηστών υπογραμμίζει τη σύνδεση της εξάρτησης με τη φτώχεια, την κοινωνική περιθωριοποίηση και την έλλειψη στέγης και λειτουργεί συνεταιριστικά μεταξύ του Παγκύπριου Αντιναρκωτικού Συνδέσμου και των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα Στόχος έχει καταφέρει να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της συνεχούς ενίσχυσης των υποδομών και της προσφοράς βοήθειας τους ευάλωτους πληθυσμούς.
Το πρόγραμμα προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία σε αυτούς τους ανθρώπους, προσφέροντας όχι μόνο βοήθεια για την εξάρτησή τους, αλλά και κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Αυτή η ανθρώπινη διάσταση της κοινωνικής στήριξης δεν μπορεί να παραβλεφθεί, καθώς δίνει στους χρήστες την ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμα φορείς που νοιάζονται και είναι δίπλα τους.
Ωστόσο, η αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή όπου στεγάζεται η δομή γίνεται όλο και πιο έντονη, ενισχύει τις κοινωνικές εντάσεις και την αίσθηση ανασφάλειας, τα άτομα που πλήττονται από την εξάρτηση, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική κοινωνικής υποστήριξης και πρόληψης. Η βία και η εγκληματικότητα δεν είναι απλά το αποτέλεσμα της εξάρτησης, η αυξανόμενη ανάγκη για στεγαστική υποστήριξη, καθώς η αστεγία συνδέεται άμεσα με κοινωνικές παθήσεις και εξαρτήσεις. Το πρόγραμμα ΣΤΟΧΟΣ προσφέρει καθημερινά καφέ, φαγητό, χώρο για προσωπική υγιεινή και, το πιο σημαντικό, ένα καταφύγιο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζεσταθούν τον χειμώνα και να δροσιστούν το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η καταναγκαστική αύξηση των αστέγων στον χώρο αναδεικνύει τις συστημικές αδυναμίες στην κοινωνική πρόνοια και τονίζει την ανάγκη για πιο συνεκτικά μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών. Το πρόγραμμα ΣΤΟΧΟΣ διένειμε 15.828 σύριγγες το 2024, ενώ οι χρήστες επέστρεψαν 3.770 χρησιμοποιημένες σύριγγες, επιβεβαιώνοντας τη συνειδητοποίησή τους για τη σημασία της ασφαλούς χρήσης. Παράλληλα, το πρόγραμμα παρείχε 2.985 προφυλακτικά, στοχεύοντας στη μείωση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για τους χρήστες. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στην ανακούφιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εξάρτηση.
Με επτά λειτουργούς και καθημερινή λειτουργία, το πρόγραμμα ΣΤΟΧΟΣ παρέχει αξιόπιστη υποστήριξη στους χρήστες. Διατηρεί τις πόρτες του ανοιχτές από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ λειτουργεί και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, διασφαλίζοντας τη συνεχή παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται.
Πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα ΣΤΟΧΟΣ κερδίζει συνεχώς την εμπιστοσύνη των χρηστών. Οι παλαιότεροι χρήστες επιστρέφουν για να στηρίξουν τους νέους και προσφέρουν βοήθεια, δημιουργώντας έναν κύκλο αλληλοβοήθειας που ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη. Παράλληλα, το πρόγραμμα διατηρεί ανοικτή τηλεφωνική γραμμή, η οποία απευθύνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετιζόμενα με τη χρήση. Το 2024, οι λειτουργοί του προγράμματος διαχειρίστηκαν 325 σχετικές κλήσεις, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή ανάγκη για υποστήριξη και καθοδήγηση.

Παράλληλα, το πρόγραμμα ΣΤΟΧΟΣ επεκτείνει τη δράση του και εκτός δομής, προσεγγίζοντας χρήστες που δεν έρχονται σε επαφή με τα θεραπευτικά προγράμματα. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα σε προκαθορισμένους χώρους με αυξημένη συγκέντρωση χρηστών, όπου η κινητή μονάδα επισκέπτεται και παρέχει υποστήριξη. Κατά τη διάρκεια του 2024, η κινητή μονάδα πραγματοποίησε 20 επισκέψεις, μέσα από τις οποίες στήριξε 245 άτομα, ενισχύοντας την πρόσβαση στη βοήθεια για όσους τη χρειάζονται.

Τόσο ο Παγκύπριος Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος, το πρόγραμμα ΣΤΟΧΟΣ όσο και οι λειτουργοί, οι οποίοι παρακολουθούν συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα εκτός Κύπρου, εκτελούν σημαντικό έργο. Ωστόσο, προβλήματα όπως η αυξανόμενη εγκληματικότητα και η κοινωνική ανασφάλεια στις περιοχές γύρω από το κτίριο αναδεικνύουν την ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών και της συνεργασίας με άλλους φορείς. Η αυξημένη πληρότητα και η ανάγκη για στήριξη των αστέγων πολιτών απαιτούν περισσότερους πόρους και στρατηγικές για την αποτελεσματική υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: