18 C
Nicosia
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΘΕΑΤΡΟ VERSUS: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις - Η απογοήτευση του καλλιτεχνικού κόσμου -...

ΘΕΑΤΡΟ VERSUS: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις – Η απογοήτευση του καλλιτεχνικού κόσμου – «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

-

Οι αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο συνεχίζονται, με το Θέατρο Versus να εκφράζει για ακόμη μία φορά τη βαθιά απογοήτευσή του για την πολιτική του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σε επιστολή τους, οι εκπρόσωποι του θεάτρου καταγγέλλουν ότι η όποια διαβούλευση με το Υφυπουργείο είχε στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και όχι την ουσιαστική στήριξη του θεατρικού τομέα. Χαρακτηρίζουν τις συναντήσεις ως «πολιτική μέσω των ΜΜΕ», ενώ επισημαίνουν ότι παρά τις προσπάθειές τους για διάλογο, το αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση της θεατρικής παραγωγής, κυρίως εκτός Λευκωσίας.

«Η θεατρική δημιουργία εκτός Λευκωσίας είναι κλινικά νεκρή», τονίζουν στην επιστολή τους, επισημαίνοντας την ολοένα αυξανόμενη απομόνωση και κρίση που βιώνει ο καλλιτεχνικός κόσμος στις επαρχίες. Τα θέατρα κλείνουν, οι παραστάσεις μειώνονται, και ολόκληρες περιοχές έχουν βυθιστεί σε έναν «θεατρικό μεσαίωνα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Το Θέατρο Versus επιδιώκει να τονίσει ότι οι διαμαρτυρίες τους δεν έχουν στόχο την προσωπική επίθεση κατά των αξιωματούχων του Υφυπουργείου, αλλά την ανάγκη για θεμελιώδεις αλλαγές. «Δεν επιδιώκουμε την αμαύρωση κανενός, αλλά τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και ικανού Υφυπουργείου που θα παράγει ουσιαστική και ποιοτική πολιτική», καταλήγει η επιστολή.

«Δεν επιδιώκουμε την αμαύρωση κανενός, αλλά τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και ικανού Υφυπουργείου που θα παράγει ουσιαστική και ποιοτική πολιτική»

Οι ανησυχίες των καλλιτεχνών έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πολιτιστικό τομέα της χώρας, με πολλούς να ζητούν άμεσες δράσεις για την ανάκαμψη του θεάτρου και την αναζωογόνηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην περιφέρεια.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Με μεγάλη προσοχή και χωρίς καμία έκπληξη διαβάσαμε την απάντηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην επιστολή μας, που αφορούσε τη συνέντευξη της Υφυπουργού.

Καταρχάς, χαιρόμαστε γιατί σε αυτή την απάντηση το Υφυπουργείο επιβεβαιώνει ορισμένες από τις βασικές του παθογένειες:

Κάθε φορά που γινόταν διαβούλευση για τα θέματα του Θυμέλη, ο στόχος τους δεν ήταν να μας ακούσουν, αλλά να εκδώσουν ένα δελτίο τύπου στα μέσα ή να καλέσουν τα ΜΜΕ για να δείξουν ότι συζητούν. Στην πραγματικότητα, ασκούσαν πολιτική μέσα από τη δημιουργία εντυπώσεων. Το Υφυπουργείο παραδέχεται ότι εμείς πρώτοι ζητήσαμε και επιδιώξαμε διάλογο, ζητώντας συνάντηση μαζί τους μετά τα ολέθρια αποτελέσματα του σχεδίου που δημιούργησαν. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν επιδιώξαμε πολεμική, αλλά προσπαθήσαμε να υπάρξει συνεννόηση. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων είναι γνωστά και καθόλου αμελητέα: τα περισσότερα θέατρα έκλεισαν ή συρρίκνωσαν την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, και ολόκληρες πόλεις βυθίστηκαν σε έναν θεατρικό μεσαίωνα. Η θεατρική δημιουργία εκτός Λευκωσίας είναι κλινικά νεκρή.

Αυτά τα γεγονότα δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς, και δεν αποτελούν πολιτική για να δημιουργούνται εντυπώσεις μέσω των ΜΜΕ, αλλά είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Ο σκοπός των παραπάνω δεν είναι να αμαυρώσουμε το πρόσωπο κανενός, αλλά να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό Υφυπουργείο που να μπορεί, επιτέλους, να παράγει ουσιαστική και ποιοτική πολιτική.

Θέατρο Versus
12/09/24»

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: