18.9 C
Nicosia
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ: Ο Κύπριος δημιουργός στο Καναδά που δεν ξεχνά τον τόπο...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ: Ο Κύπριος δημιουργός στο Καναδά που δεν ξεχνά τον τόπο του-(Bίντεο)

-

Μέσα από τις νότες και τις μελωδίες του, ο Μιχάλης Ανδρονίκου καταφέρνει να φέρει τη μυρωδιά της Κύπρου μέχρι την καρδιά του Καναδά. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός, αν και ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει βαθιά συνδεδεμένος με τον τόπο του, την Κύπρο και ιδιαίτερα την Αμμόχωστο.

Η τελευταία του δουλειά, το τραγούδι με τίτλο «Μνήμη Αμμοχώστου» αποτελεί ζωντανή απόδειξη αυτής της σύνδεσης. Το τραγούδι δημιουργήθηκε ως ανάθεση για το Poetry Moves International Festival 2024 από τη Γιώργα Σολομώντος και είναι βασισμένο σε ποίηση της Νίκης Κατσαούνη. Με τη φωνή της Λουκίας Γκαρδιακού και το πιάνο της Κατιάνας Γεωργά, η σύνθεση του Ανδρονίκου ζωντανεύει τη μνήμη της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, αποτυπώνοντας τον πόνο και τη νοσταλγία που συνοδεύουν κάθε πρόσφυγα.

Ο Μιχάλης Ανδρονίκου, παρόλο που ζει μακριά από την Κύπρο, ποτέ δεν έπαψε να κουβαλά μαζί του τις εικόνες, τα χρώματα και τα αρώματα του νησιού του. Κάθε του έργο αποτελεί μια γεφύρωση ανάμεσα στην Κύπρο και τη νέα του πατρίδα, την Αμερική, όπου εργάζεται ως καθηγητής μουσικής σε πανεπιστήμιο. Παράλληλα, η καλλιτεχνική του παραγωγή συχνά περιστρέφεται γύρω από θέματα που αφορούν την ταυτότητα, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες της Κύπρου, όπως η Νίκη Κατσαούνη, του επιτρέπουν να διατηρεί ζωντανό τον δεσμό με την πατρίδα του. Το έργο του, γεμάτο με αναφορές στην κυπριακή παράδοση, λειτουργεί ως φάρος για τη διάδοση της κυπριακής κουλτούρας και της ιστορίας σε ένα ευρύτερο διεθνές κοινό.

Ο Μιχάλης Ανδρονίκου δεν είναι απλώς ένας καλλιτέχνης. Είναι ένας πολιτιστικός πρεσβευτής που, με τη μουσική του, συνεχίζει να αφηγείται την ιστορία της Κύπρου, προσφέροντας στους ακροατές του την ευκαιρία να βιώσουν το βάθος των συναισθημάτων και της ιστορίας που χαρακτηρίζουν τον τόπο αυτό.

Μέσα από τη δουλειά του, υπενθυμίζει ότι, παρόλο που η απόσταση μπορεί να είναι μεγάλη, η αγάπη για την πατρίδα είναι πανταχού παρούσα.

Να αναφέρουμε ότι ο συμπατριώτης μας, Μιχάλης Ανδρονίκου γεννήθηκε Λεμεσό και κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Είναι συνθέτης, καθηγητής σύνθεσης και ανώτερων θεωρητικών και ερευνητής. Πρόσφατα μάλιστα ο Μιχάλης Ανδρονίκου τιμήθηκε με το βραβείο Teachers of Distinction 2023 ανάμεσα σε άλλους καθηγητές από διάφορες χώρες, που διαμένουν και διδάσκουν στη Βόρεια Αμερική.

ΜΝΗΜΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Κι ύστερ’ ανοίγει τα παράθυρα και μπαίνει.

Αγκάλες ήλιου

και κλωνάρια φεγγαριού

μεσ’ στα σεντόνια τα σκορπάει

κι ευωδιάζουν σαν άστρα

σε λιβάδια τ’ ουρανού.

Κι ύστερα κλείνει τα παράθυρα

και μένει.

Μελτέμι μέντας

που ξεστράτισε γι’ αλλού

κι άλλαξε γνώμη, «εδώ μ’ αρέσει», λέει

μοιάζει σαν θάλασσα, σαν μύθος

του βυθού, που κρύβονταν μες σ’ όστρακο αρχαίο

και δεν γινότανε να ειπωθεί

παρά για λόγο απόκοσμο, σπουδαίο

κρυφά, γλυκά, χωρίς να ακουστεί.

Ανοίγει τα παράθυρα και μπαίνει.

Νάμα σαν νόημα που κάπου με καλεί

άκουσμα γνώριμο απ’ την Αγία Ζώνη

κιούλι μυρίζει και γιασεμί.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΚΥΠΡΟΣ: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές νεφώσεις

Σήμερα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών το απόγευμα, κυρίως στα ορεινά.Σήμερα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος...