18.9 C
Nicosia
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΕΠΙΤΟΚΙΑ: Mείωση για πρώτη φορά από το 2019-Δεν θα κάνουμε και τη...

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Mείωση για πρώτη φορά από το 2019-Δεν θα κάνουμε και τη ζωάρα από αυτή τη μείωση

-

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς της στο 3,75% από το προηγούμενο ρεκόρ του 4%, επικαλούμενο την αποδυνάμωση των πιέσεων τιμών και τη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε όλους τους ορίζοντες.

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια στροφή στην πολιτική της ΕΚΤ μετά από μια περίοδο έντονων αυξήσεων των επιτοκίων. Σε συνεδρίαση του 26μελούς συμβουλίου καθορισμού των επιτοκίων στη Φρανκφούρτη, αποφασίστηκε η μείωση και των τριών βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα μειωθεί στο 4,25%, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,50% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από 14 μήνες συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων, οι οποίες έφτασαν συνολικά τις 10 φορές, φέρνοντας τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ. Για επιπλέον 9 μήνες, τα επιτόκια είχαν παραμείνει αμετάβλητα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ευρωζώνη ξεκίνησε να μειώνει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, χωρίς να περιμένει το σύνθημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας την πρώτη κίνηση μείωσης επιτοκίων πριν από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Η απόφαση της ΕΚΤ υπογραμμίζει τη σημαντική βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες της ευρωζώνης, επιτρέποντας την πρώτη χαλάρωση των επιτοκίων μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΚΥΠΡΟΣ: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές νεφώσεις

Σήμερα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών το απόγευμα, κυρίως στα ορεινά.Σήμερα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος...