Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2026
8.4 C
Cyprus

5ΧΡΟΝΟΣ: Καταπέλτης η απόφαση του δικαστηρίου για την μητέρα – Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε τη Δημοκρατία-(Φώτο)

Απόφαση-καταπέλτη εναντίον της μητέρας του 5χρονου, τον οποίο είχε απαγάγει και μεταφέρει παράνομα από τη Νέα Υόρκη όπου ήταν η μόνιμη διαμονή του στην Κύπρο τον Οκτώβρη του 2017, εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η μητέρα είχε προσφύγει στο ευρωπαϊκό όργανο καταγγέλλοντας την κυπριακή δικαιοσύνη για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας το δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν παραβιάστηκε με οποιονδήποτε τρόπο από την Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα των κυπριακών Δικαστηρίων “καλά αιτιολογημένα” και “λεπτομερή.”

Η υπόθεση τάχθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ όταν το Δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της μητέρας εναντίον της απόφασης του Οικογενειακού Δικαστηρίου Πάφου, το οποίο, στη βάση της Σύμβασης της Χάγης, διέταξε την επιστροφή του ανήλικου στον τόπο της συνήθους διαμονής του, δηλαδή στις ΗΠΑ.

 Την 29η Ιανουαρίου 2021, το Οικογενειακό Δικαστήριο Πάφου εξέτασε και απέρριψε όλες τις υπερασπίσεις που είχε προβάλει η μητέρα και ειδικότερα το κατά πόσον ο ανήλικος μετακινήθηκε με τη συναίνεση ή συγκατάθεση του πατέρα (Άρθρο 13(α) της Σύμβασης της Χάγης), αν προσαρμόστηκε στο καινούριο περιβάλλον του στην Κύπρο (Άρθρο 12(2) της Σύμβασης της Χάγης), ή κατά πόσον, η επιστροφή του θα δημιουργούσε σοβαρό κίνδυνο στο παιδί και θα το εξέθετε σε φυσική ή ψυχική δοκιμασία ή σε αφόρητη κατάσταση (Άρθρο 13(1)(β) της Σύμβασης της Χάγης). Εν συνεχεία και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου 2021, το Δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου απορρίπτοντας την έφεση της μητέρας.

Καταλήγοντας στο πιο πάνω συμπέρασμα, το ΕΔΔΑ δικαίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκπροσωπήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, στην ατομική προσφυγή που κατατέθηκε σε σχέση με την υπό αναφορά υπόθεση (υπόθεση G.K. v Cyprus), επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι εφαρμόστηκαν ορθά τα πρότυπα που θέτει τόσο η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) όσο και η Σύμβαση για τις Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών (Σύμβαση της Χάγης).

Να θυμίσουμε στις 5 Απριλίου του 2021 είχε πραγματοποιηθεί, ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Λευκωσία. Στην πορεία είχε δώσει το παρόν της και η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, η οποία είχε δηλώσει πως η προσοχή όλων  πρέπει να είναι στραμμένη στο μικρό Λεωνίδα και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του και στην απρόσκοπτη επικοινωνία του και με τους δύο γονείς του.  Ωστόσο, είχε δηλώσει ότι  η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στη μητέρα, θα είναι αρωγός, σεβόμενη την απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο τελεσίδικα αποφάσισε πως η χώρα συνήθους διαμονής του παιδιού είναι η Αμερική και πρέπει να επιστρέψει εκεί.

Hot this week

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: Ο άνεμος δεν άφησε τίποτα στη θέση του – Δέντρα κάτω, θερμοκήπια…και πατάτα στο δρόμο-(Φώτο-Βίντεο)

Εκτεταμένα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Κύπρου προκάλεσε η...

ΆΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τα ονόματα των 56 υποψηφίων που διεκδικούν θέση στη Βουλή – Συμμετείχαν 16.080 πολίτες

Δεκαέξι χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε...

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Κυβερνοεπιθέσεις πλήττουν ιστοσελίδες στην Κύπρο

Κύμα κυβερνοεπιθέσεων δέχονται τις τελευταίες ημέρες ιστοσελίδες στην Κύπρο,...

ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Πτώση δέντρου προκαλεί ζημιές σε όχημα- (Βίντεο)

Δέντρο σε χώρο στάθμευσης αποκόπηκε ξαφνικά, καταπλακώνοντας αυτοκίνητο που...

Topics

ΆΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τα ονόματα των 56 υποψηφίων που διεκδικούν θέση στη Βουλή – Συμμετείχαν 16.080 πολίτες

Δεκαέξι χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε...

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Κυβερνοεπιθέσεις πλήττουν ιστοσελίδες στην Κύπρο

Κύμα κυβερνοεπιθέσεων δέχονται τις τελευταίες ημέρες ιστοσελίδες στην Κύπρο,...

ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Πτώση δέντρου προκαλεί ζημιές σε όχημα- (Βίντεο)

Δέντρο σε χώρο στάθμευσης αποκόπηκε ξαφνικά, καταπλακώνοντας αυτοκίνητο που...

ΔΡΟΜΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ: Έντονα καιρικά φαινόμενα – Απαγορεύεται η κυκλοφορία

Κλειστός παραμένει προσωρινά ο δρόμος Δεκέλειας – Ορμήδειας, έπειτα...

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ: Θετικοί σε ναρκωτικά και αλκοόλ οδηγοί στους νυχτερινούς ελέγχους

Ανησυχητικά παραμένουν τα περιστατικά οδηγών που εντοπίζονται να οδηγούν...

Related Articles

Popular Categories