11.8 C
Nicosia
Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025
ΑρχικήNEWS36ΟΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ: Άλλα ξεχώρισαν για τα μηνύματα, άλλα για...

36ΟΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ: Άλλα ξεχώρισαν για τα μηνύματα, άλλα για το χειροκρότημα – Έπαινος και στο Ειδικό σχολείο Άγιος Σπυρίδωνας-(Βίντεο)

-

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι 36οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου, αφήνοντας πίσω τους μια πλούσια θεατρική σοδειά γεμάτη δημιουργικότητα, φαντασία και πάθος για την τέχνη.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Με τη συμμετοχή 52 σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης από όλη την Κύπρο – δημόσιων και ιδιωτικών – το φετινό θεατρικό ταξίδι ταξίδεψε τους θεατές μέσα από έργα του ελληνικού, ξένου και αρχαίου δραματολογίου. Η καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων εντυπωσίασε τις επιτροπές, οι οποίες είχαν το δύσκολο έργο να ξεχωρίσουν τα καλύτερα μέσα από πληθώρα εξαιρετικών ερμηνειών και σκηνοθετικών προσεγγίσεων.

Στη Λευκωσία, η «Ποντικοπαγίδα» του Γυμνασίου Αγίου Βασιλείου απέσπασε το 1ο βραβείο, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του αστυνομικού θεάτρου. Στα Λύκεια, ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας απέδειξε ότι ο Μολιέρος μπορεί να συναντήσει άψογα την εφηβική δημιουργικότητα.

Στη Λάρνακα και την Ελεύθερη Αμμόχωστο, ξεχώρισαν η ξεκαρδιστική κωμωδία «Οι Ηλίθιοι» του Γυμνασίου Λιβαδιών και η ευρηματική «Κωμοδύσσεια» του Λυκείου Βεργίνας, με το χιούμορ να συνυπάρχει με την ευαισθησία. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» που με το έργο «Από το χτες στο σήμερα» απέδειξε πως το θέατρο είναι για όλους.

Ειδικός Έπαινος: Από το χτες στο σήμερα, Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»

Στη Λεμεσό, οι μαθητές του Γυμνασίου Λινόπετρας κέρδισαν τις εντυπώσεις με το έργο «Κι εσείς για το γιατρό», ενώ το Λύκειο ΠΑΣΚΑΛ κατέπληξε με τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου, παντρεύοντας τον μύθο με τη φαντασία Στην Πάφο, το The International School of Paphos ανέδειξε την εφηβεία ως θεματικό κέντρο με το έργο «Εγκλωβισμένη εφηβεία», ενώ το Γυμνάσιο-Λύκειο Πολεμίου συγκίνησε με την παράσταση «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη», συνδέοντας ιστορία και ποίηση με θεατρική ευαισθησία.

Στην κατηγορία του Αρχαίου Δράματος, οι παραστάσεις επιβεβαίωσαν πως οι νέοι μπορούν να ερμηνεύσουν και να ζωντανέψουν το αρχαίο κείμενο με σεβασμό και φρεσκάδα. Το 1ο βραβείο μοιράστηκε εξ ημισίας μεταξύ της «Μήδειας» από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και της «Ειρήνης» από το Λύκειο Παλουριώτισσας. Εντυπωσιακή ήταν επίσης η «Λυσιστράτη», που απέσπασε τόσο το 2ο όσο και το 3ο βραβείο με δύο διαφορετικές ομάδες.

Το 1ο βραβείο μοιράστηκε εξ ημισίας μεταξύ της «Μήδειας» από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και της «Ειρήνης» από το Λύκειο Παλουριώτισσας.

Οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός. Είναι η αφορμή για να ανθίσει η ομαδικότητα, η φαντασία και η έκφραση. Η προσφορά της Κάρτας Θεατρόφιλου από τον ΘΟΚ προς όλους τους συμμετέχοντες – μαθητές και εκπαιδευτικούς – αποδεικνύει τη δέσμευση για ενίσχυση της θεατρικής κουλτούρας. Από τη σκηνογραφία και τα κοστούμια, μέχρι την υποκριτική και τη σκηνοθεσία, οι παραστάσεις αποτελούν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πάθους. Οι επιτροπές, αποτελούμενες από έμπειρους επαγγελματίες του θεάτρου, εξήραν τη σοβαρότητα με την οποία οι μαθητές προσέγγισαν τα έργα.

1ο Βραβείο: Οδυσσεβάχ, Ξένιας Καλογεροπούλου- Ιδιωτική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού 

Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετές από τις παραστάσεις και νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που ανέβηκαν στη σκηνή. Ήταν φανερό πως υπάρχει πολύ ταλέντο, φαντασία και ενέργεια σε αυτή τη νέα γενιά, που είναι και το μέλλον του τόπου μας. Σε πολλές παραστάσεις φάνηκε η δουλειά, η έμπνευση και η ουσία του μηνύματος. Υπήρχαν, όμως, και στιγμές όπου –παρά την αξιόλογη προσπάθεια– το μήνυμα δεν έφτασε στο κοινό με τη σαφήνεια και τη δύναμη που θα μπορούσε. Αυτό δεν μειώνει καθόλου τη συμμετοχή ή την προσπάθεια των παιδιών, αλλά αναδεικνύει τη σημασία της καθοδήγησης.

Έπαινος: Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού, Ντάριο Φο – Λύκειο Αγίας Φυλάξεως

Δεν έχει τόσο σημασία πόσα άτομα ανεβαίνουν στη σκηνή ή πόσο μεγάλη είναι η παραγωγή. Σημασία έχει να αποχωρεί το κοινό με σκέψη, συγκίνηση και ικανοποίηση. Να φεύγει όχι μόνο χαρούμενο επειδή είδε το παιδί του, αλλά γιατί έλαβε ένα μήνυμα ουσίας, εμπνεύστηκε ή προβληματίστηκε.

Η ευθύνη για αυτό δεν βαραίνει τα παιδιά. Εκείνα κάνουν το καλύτερο που μπορούν και αξίζουν μόνο επαίνους. Οι καθηγητές και όσοι εμπνέουν αυτές τις προσπάθειες είναι εκείνοι που καλούνται να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που –ευτυχώς– δίνονται με υπευθυνότητα από τους αρμόδιους. Καμιά φορά, με βάση τα προσωπικά τους κριτήρια, κάποιοι ίσως να παρεκκλίνουν ακούσια, χωρίς πρόθεση. Είναι κατανοητό. Όμως ο ρόλος τους είναι κρίσιμος, γιατί εκείνοι καθοδηγούν και χτίζουν τις βάσεις.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Περιφέρεια Λευκωσίας
Γυμνάσια


1ο Βραβείο : Ποντικοπαγίδα, Αγκάθα Κρίστι – Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου
2ο Βραβείο: Ο τοίχος, Βασιλικής Φωτίου – Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας
3ο Βραβείο: Λυσιμάχη, Ανδρέα Κουκίδη – Περιφερειακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς

Λύκεια


1ο Βραβείο: Ο κατά φαντασίαν ασθενής, Μολιέρου – Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας 
2ο Βραβείο: Το ημέρωμα της στρίγγλας, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ
3ο Βραβείο: Όταν έσβησαν τα φώτα, Τζακ Σάρκεϋ- Λύκειο Κύκκου Α΄

Περιφέρεια Λάρνακας-Ελεύθερης Αμμοχώστου
Γυμνάσια


1ο Βραβείο: Οι Ηλίθιοι, Νηλ Σάιμον – Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών
2ο Βραβείο: Ο Μονογιός, Παύλου Λιασίδη – Γυμνάσιο Αραδίππου
3ο Βραβείο: Ανθισμένες Μανόλιες, Ρόμπερτ Χάρλινγκ  – Γυμνάσιο Δροσιάς


Λύκεια


1ο Βραβείο: Κωμοδύσσεια, Μαρίας Ν. Κίτρα – Λύκειο Βεργίνας
2ο Βραβείο: Ο κατά φαντασίαν ασθενής, Μολιέρου -Λύκειο Παραλιμνίου
3ο Βραβείο: Οι σιδεράδες, Μίλος Νίκολιτς   – Γυμνάσιο-Λύκειο «Ειρήνης και Ελευθερίας»

Δερύνειας-Σωτήρας


Ειδικός Έπαινος: Από το χτες στο σήμερα, Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»


Περιφέρεια Λεμεσού
Γυμνάσια


1ο Βραβείο : Κι εσείς για το γιατρό,Θανάση Λιούνη – Γυμνάσιο Λινόπετρας
2ο Βραβείο: Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο, Αλέκου Σακελλάριου – Γυμνάσιο Επισκοπής
«Άγιος Ερμογένης»
3ο Βραβείο: Το στραβόξυλο, Δημήτρη Ψαθά – Γυμνάσιο Νεάπολης

Λύκεια


1ο Βραβείο: Οδυσσεβάχ, Ξένιας Καλογεροπούλου- Ιδιωτική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού 
2ο Βραβείο: Συγγνώμη, Μάρτα Μπουτσάκα – Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου
3ο Βραβείο: Libertas (Ελευθερία), Μαρίας Χατζημιχαήλ- Λύκειο Αγίου Ιωάννη


Έπαινος: Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού, Ντάριο Φο – Λύκειο Αγίας Φυλάξεως

Περιφέρεια Πάφου

Γυμνάσια


1ο Βραβείο : Εγκλωβισμένη εφηβεία, Στέφανης Μαυροκορδάτου – The International School of
Paphos
2ο Βραβείο: Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο, Αλέκου Σακελλάριου – Γυμνάσιο Αποστόλου
Ανδρέα Έμπας
3ο Βραβείο: Στην υγειά του…μακαρίτη, Μαρία Ν. Κίτρα – Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς


Λύκεια


1ο Βραβείο: Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη, Περικλή Μοσχολιδάκη- Γυμνάσιο-Λύκειο
Πολεμίου 
2ο Βραβείο: Ο Θόδωρος και το δίκανο, Νίκου Τσιφόρου – Πολύβιου Βασιλειάδη – Λύκειο
Κύκκου Πάφου
3ο Βραβείο: Βουράτε ν’ αρμάσουμε την Αντριανούν, Μιχάλη Πιτσιλλίδη- Λύκειο και ΤΕΣΕΚ
Αγίου Χαραλάμπους Έμπας

Αρχαίο Δράμα
Γυμνάσια
3ο Βραβείο: Όρνιθες, Αριστοφάνη – Νικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου
Έπαινος: Φοίνισσες, Ευριπίδη – Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου Πάφου

Λύκεια
1ο Βραβείο εξ ημισίας: Μήδεια Ευριπίδη  – Παγκύπριο Γυμνάσιο και Ειρήνη του Αριστοφάνη

Λύκειο Παλουριώτισσας


2ο Βραβείο: Λυσιστράτη, Αριστοφάνη – Λύκειο Λατσιών
3ο Βραβείο: Λυσιστράτη, Αριστοφάνη – The G C School of Careers

Η Κριτική Επιτροπή των 36ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου, η οποία είχε την ευθύνη για την αξιολόγηση των συμμετοχών και την απονομή των βραβείων, αποτελούνταν από καταξιωμένα πρόσωπα του θεατρικού κόσμου. Η επιτροπή συγκροτήθηκε σε τέσσερις βασικές περιφέρειες, καλύπτοντας όλες τις γωνιές της Κύπρου, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απονομή των βραβείων, με στόχο να αναδείξει τα καλύτερα θεατρικά έργα και τις πιο αξιόλογες ερμηνείες των μαθητών.

Περιφέρεια Λευκωσίας
Η επιτροπή της Λευκωσίας απαρτίστηκε από την ηθοποιό Έλενα Δημητρίου, την ηθοποιό Μαρία Καρασούλα και τον ηθοποιό Γιάννη Χατζηπαρασκευά. Αυτοί οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρακολούθησαν προσεκτικά τις παραστάσεις και αξιολόγησαν τα έργα με βάση τις θεατρικές τους αξίες και το βάθος των ερμηνειών.

Περιφέρεια Λάρνακας-Ελεύθερης Αμμοχώστου
Η επιτροπή αυτής της περιφέρειας περιλάμβανε την ηθοποιό και θεατροπαιδαγωγό Θεοδώρα Ανδρέου, την ηθοποιό Σοφία Ιωάννου και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σώτο Σταυράκη. Η εμπειρία τους στο θέατρο, αλλά και η παιδαγωγική τους προσέγγιση, ήταν καθοριστική για την ενδελεχή αξιολόγηση των σχολικών παραστάσεων.

Περιφέρεια Λεμεσού
Η επιτροπή της Λεμεσού απαρτιζόταν από τον εκπαιδευτικό Παναγιώτη Δικαιάκο, την ηθοποιό Έλενα Χειλέτη και την ηθοποιό Γιολάντα Χριστοδούλου. Αυτή η επιτροπή αξιολόγησε με εξαιρετική προσοχή τις μαθητικές παραστάσεις, δίνοντας έμφαση στη θεατρική παιδεία και την εκφραστική δύναμη των μαθητών.

Περιφέρεια Πάφου
Στην Πάφο, η επιτροπή αποτελούνταν από την ηθοποιό Χαρά Γεωργιάδη, την ηθοποιό Φιλιώ Κυριάκου και την ηθοποιό Χάρις Πισσουρίου. Οι κρίσεις τους για τις παραστάσεις αναδείκνυαν την ποικιλία των θεατρικών έργων και την ερμηνεία των μαθητών.

Αρχαίο Δράμα (Παγκύπρια)
Στην κατηγορία του Αρχαίου Δράματος, η επιτροπή αποτελούνταν από τον Δρ Κλασσικής Φιλολογίας Κωνσταντίνο Μελίδη, την ηθοποιό Μαρίνα Μανδρή και την ηθοποιό Μαρία Φιλίππου. Αυτή η ομάδα επαγγελματιών αξιολόγησε τις παραστάσεις με γνώση και σεβασμό για τις αρχαίες παραδόσεις του θεάτρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δραματουργία και την ιστορική ακρίβεια των παραστάσεων.

Η Κριτική Επιτροπή των 36ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου, με την εξειδίκευσή της, βοήθησε να αναδειχθούν οι καλύτεροι και να βραβευτούν οι πιο αξιόλογες ερμηνείες και έργα, σε ένα θεατρικό πανηγύρι που ανέδειξε τη δημιουργικότητα και το ταλέντο των μαθητών σε όλη την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: