13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Πράξεις χωρίς νόημα και επικίνδυνη ανοησία – Τα καμένα ποιος θα τα μαζέψει;

Ένα «άτυπο» ραντεβού φαίνεται πως είχε δοθεί και φέτος στη χθεσινή ημέρα, 13 Δεκεμβρίου. Όχι από πολίτες, όχι από κοινωνικές ομάδες με αιτήματα, αλλά από εκείνους που γνωρίζουν καλά πώς να μετατρέπουν την πόλη σε πεδίο έντασης. Αποτέλεσμα; Αστυνομία και Πυροσβεστική σε επιφυλακή, δρόμοι υπό παρακολούθηση και μια κοινωνία να κρατά την ανάσα της — χωρίς καν να ξέρει το γιατί.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Κάθε χρόνο, συγκεκριμένες ημερομηνίες μετατρέπονται σε κάτι σαν άτυπη άδεια για ανοησία. Δεν χρειάζεται λόγος, δεν χρειάζεται αίτημα, δεν χρειάζεται καν αιτία. Αρκεί το ημερολόγιο. Κι έτσι, η 13η Δεκεμβρίου γίνεται για κάποιους όχι ημέρα μνήμης ή προβληματισμού, αλλά πρόσχημα.Το σκηνικό είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο. Μικρά, επικίνδυνα επεισόδια. Φωτιές χωρίς στόχο. Αντικείμενα στη μέση των δρόμων. Αρχές σε επιφυλακή. Και μια κοινωνία που παρακολουθεί, κουρασμένη πια, να παίζεται το ίδιο έργο. Όχι γιατί κάτι διεκδικείται, αλλά γιατί «έτσι γίνεται κάθε χρόνο».

Και μετά το σβήσιμο της φωτιάς και την καταγραφή του περιστατικού, η Πυροσβεστική αποσύρθηκε για να τρέξει σε… άλλη μία ανοησία. Τα καμένα παρέμειναν μέσα στον δρόμο, με κίνδυνο ατυχήματος. Κι ακόμα, κανείς δεν ξέρει τον λόγο πίσω από αυτή την ανεγκέφαλη πράξη. Αν υπήρχε σκοπός, θα ήταν εμφανής. Όμως δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η επαναλαμβανόμενη, επικίνδυνη ανοησία που φορτίζει ημερομηνίες χωρίς νόημα.

Το τελευταίο περιστατικό στη Λευκωσία, στο Γέρι, με το κάψιμο κάδου στη μέση του κεντρικού δρόμου, δεν ήταν εξαίρεση. Ήταν η επιβεβαίωση του κανόνα. Μια πράξη χωρίς μήνυμα, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς ίχνος σκέψης για τις συνέπειες. Αν κάποιος οδηγός έπεφτε πάνω στο φλεγόμενο αντικείμενο, δεν θα μιλούσαμε για «συμβολισμό». Θα μιλούσαμε για αμέλεια με ανθρώπινο κόστος.

Και ποιος ήταν ο ουσιαστικός λόγος; Κανείς δεν γνωρίζει. Αντίδραση; Μήνυμα; Ή απλώς το γνωστό «δεν έχουμε τίποτε καλύτερο να κάνουμε»; Να βάλουμε ένα καλάθι στη μέση του δρόμου, να πάρει φωτιά και να το βαφτίσουμε πράξη αντίστασης. Κι όμως, αυτή η πράξη μόνο «μάγκικη» δεν είναι. Δεν αποδεικνύει τίποτε άλλο παρά ανεγκέφαλη συμπεριφορά, ντυμένη με ψευτοπαλικαριά.

Γιατί αν ένας ανυποψίαστος οδηγός προσέκρουε πάνω στο φλεγόμενο καλάθι, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν ούτε ηρωικό ούτε συμβολικό. Θα ήταν απλώς μια επικίνδυνη, βλακώδης ενέργεια με ενδεχομένως τραγικές συνέπειες.

Γιατί αν ένας ανυποψίαστος οδηγός προσέκρουε πάνω στο φλεγόμενο καλάθι, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν ούτε ηρωικό ούτε συμβολικό

Όσοι νομίζουν ότι «πολεμούν το σύστημα» με τέτοιες πράξεις, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Δεν πλήττουν τις αρχές. Δεν αποδυναμώνουν κανέναν μηχανισμό. Αντιθέτως, κρατούν ξάγρυπνους αστυνομικούς και πυροσβέστες, ανθρώπους που δεν είναι ο εχθρός, αλλά αυτοί που θα τρέξουν πρώτοι αν κάτι πάει στραβά — ακόμη και εξαιτίας της δικής τους ανοησίας.

Κάποτε, ακόμα και η αντίδραση είχε όρια και νόημα. Σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει καταντήσει μια επικίνδυνη συνήθεια χωρίς σκοπό, χωρίς μήνυμα, χωρίς ευθύνη. Και αυτό δεν λέγεται αντίσταση. Λέγεται απλώς αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΛΕΙΑ $50.000 ΣΕ …ΚΑΡΤΕΣ POKÉMON!: 93 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για μία “κινηματογραφική” ληστεία (video)

Στόχος ένα κατάστημα συλλεκτικών καρτών Θύμα οργανωμένης ληστείας έπεσε κατάστημα...

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ… ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ: Στα χέρια της ΥΚΑΝ 34χρονος για 198 γραμμάρια κοκαΐνης

Συντονισμένη επιχείρηση της ΥΚΑΝ Στη σύλληψη 34χρονου προχώρησαν μέλη της...

ΠΟΙΝΗ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΓΙΑ 11,6 ΚΙΛΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ: Η καταδίωξη που κατέληξε σε βαριά καταδίκη

Βαριά ποινή από το Κακουργιοδικείο Ποινή φυλάκισης δέκα ετών επέβαλε...

ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Αφορά επεισόδια που συνέβησαν στον τελικό κυπέλλου

Δικαστικά μέτρα για τρεις κατηγορούμενους Διατάγματα αποκλεισμού από αθλητικούς χώρους...

Topics

ΛΕΙΑ $50.000 ΣΕ …ΚΑΡΤΕΣ POKÉMON!: 93 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για μία “κινηματογραφική” ληστεία (video)

Στόχος ένα κατάστημα συλλεκτικών καρτών Θύμα οργανωμένης ληστείας έπεσε κατάστημα...

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ… ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ: Στα χέρια της ΥΚΑΝ 34χρονος για 198 γραμμάρια κοκαΐνης

Συντονισμένη επιχείρηση της ΥΚΑΝ Στη σύλληψη 34χρονου προχώρησαν μέλη της...

ΠΟΙΝΗ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΓΙΑ 11,6 ΚΙΛΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ: Η καταδίωξη που κατέληξε σε βαριά καταδίκη

Βαριά ποινή από το Κακουργιοδικείο Ποινή φυλάκισης δέκα ετών επέβαλε...

ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Αφορά επεισόδια που συνέβησαν στον τελικό κυπέλλου

Δικαστικά μέτρα για τρεις κατηγορούμενους Διατάγματα αποκλεισμού από αθλητικούς χώρους...

«ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ»: Η εξομολόγηση της Κέιτ για τη μάχη με τον καρκίνο

«Το περνάς μαζί τους» Σε μια σπάνια προσωπική αναφορά στη...

ΜΟΔΑ: Τα 10 χρώματα που θα φορέσουμε περισσότερο το καλοκαίρι 2026

Οι πασαρέλες Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026, οι fashion editors της Vogue,...

Related Articles

Popular Categories