fbpx
26.1 C
Nicosia
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΥΓΕΙΑΧΡΥΣΩ ΛΕΦΟΥ: Tι θα μαγειρέψω σήμερα; -Εάν δεν βγω έξω; Πέντε συνταγές...

ΧΡΥΣΩ ΛΕΦΟΥ: Tι θα μαγειρέψω σήμερα; -Εάν δεν βγω έξω; Πέντε συνταγές για το Κυριακάτικο τραπέζι…

-

Σε περίπτωση που δεν έχουμε οποιανδήποτε Κυριακάτικη υποχρέωση αλλά και μια έξοδο στην θάλασσα, στο βουνό ή έστω ένα περίπατο για καφέ, το μαγείρεμα είναι ένας “μπελάς” που έχουμε στο κεφάλι μας…Γι’ αυτό η Χρύσω Λέφου των “Χρυσών Συνταγών” μας προτείνει πέντε απολαυστικές συνταγές για όλα τα γούστα.

Κολοκάσι στο φούρνο

Υλικά
1 κιλό κολοκάσι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 µεγάλο ξηρό κρεµµύδι κοµµένο σε φέτες
1 ½ φλ. σέλινο ψιλοκοµµένο
1 κουταλιά πάστα ντοµάτας
1 κύβο ζωµό λαχανικών
1 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 µεγάλο λεµόνι,  ο χυµός
2 φλ. ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με µια µαλακή βούρτσα φεύγετε τυχόν χώµατα από το κολοκάσι. Στη συνέχεια το ξεφλουδίζετε και το σκουπίζετε µε µια πετσέτα (όχι να το πλύνετε!). Βυθίζετε το µαχαίρι µέσα στη ρίζα και το σπάτε σε µικρά κοµµάτια (το «τσακράτε», δηλαδή).  Το µυστικό είναι να το σπάσετε και όχι να το κόψετε. Βάζετε το κολοκάσι σε ένα σκεύος µε διαστάσεις 26,8 Χ20,8εκ και προσθέτετε το κρεµµύδι και το σέλινο. Ανακατεύετε και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Βάζετε το νερό σε ένα µπολ και διαλύετε µέσα την πάστα ντοµάτας, το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνετε το φαγητό. Σκεπάζετε το σκεύος µε το καπάκι του και ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε, ανακατεύετε και ψήνετε ακόµα µισή ώρα ή µέχρι να δέσει η σάλτσα του φαγητού. Ρίχνετε το χυµό λεµονιού και σερβίρετε.

Yγιεινό κοτόπουλο

Υλικά

1 ½ κιλό φιλέτα κοτόπουλου

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη

1 κουταλάκι κρεµµύδι σε σκόνη

1 πρέζα αρτυσιά (κύµινο)

1 κουταλάκι πάπρικα

1 πρέζα τσίλι

1 κουταλάκι αποξηραµένο θυµάρι

1 κουταλάκι αποξηραµένο βασιλικό

½ κουταλάκι κουρκουµά (Turmeric)

1 ½ κουταλάκι αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα µπολ αναµιγνύετε το σκόρδο, το κρεµµύδι, την αρτυσιά, την πάπρικα, το τσίλι, το θυµάρι, το βασιλικό, τον κουρκουµά και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά.
Κόβετε µία αντικολλητική λαδόκολλα 90 εκ. Την βάζετε σε ένα ταψί αφήνοντας την επιπλέον κόλλα να εξέχει. Απλώνετε τα φιλέτα κοτόπουλου ανάποδα στο ταψί. Αλείφετε µε το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε µε το µίγµα των µπαχαρικών. Γυρίζετε τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα χαράσσετε σε 3 σηµεία µε ένα µαχαίρι και πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο µίγµα µπαχαρικών. Κλείνετε τη λαδόκολλα και στερεώνετε τις άκριες γυρίζοντας τις προς τα έξω. Θα σχηµατίσετε ένα φάκελο. Κάνετε 3-4 σχισµές για να βγαίνει η υγρασία και να ροδίσει το κοτόπουλο. Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε µε σαλάτα ή ρύζι ή κινόα.

Φρέσκα καλαμάρια γεμιστά με προϊόντα METRO

ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό φρέσκα καλαμάρια ολόκληρα και καθαρισμένα
1/3 φλ. (80ml) ελαιόλαδο
1 φλ. (100γρ.) φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. (145γρ.) σκουρόχρωμο κολοκυθάκι τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
1 φλ. (110γρ.) καρότο τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη
1/3 φλ. (90 ml) άσπρο ξηρό κρασί
1 καλά γεμάτο κουταλάκι (25γρ.) πάστα ντομάτας
1 φλ. (180γρ.) φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
½ φλ. (70γρ.) πουργούρι
1 κοφτό κουταλάκι (3γρ.) κανέλα
1 κουταλάκι (5γρ.) πάπρικα
1 πρέζα (1γρ.) μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι
½ φλ. (30γρ.) μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το ψήσιμο
1 φλ. (250γρ.)  τριμμένη φρέσκια ντομάτα
1/3 φλ. (90 ml) άσπρο ξηρό κρασί
1/3 φλ. (90 ml) χυμό λεμονιού
1/3 φλ. (85ml) νερό

Αν δεν είναι καθαρισμένα τα καλαμάρια, τότε χωρίζετε το κεφάλι από το σώμα. Βγάζετε τα εντόσθια του και αφαιρείτε το λεπτό κόκκαλο που υπάρχει στην κοιλιά του. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το στόμα από το καλαμάρι και κόβετε το κεφάλι κάτω από τα μάτια. Ξεπλένετε καλά και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Μετά, προσθέτετε τα πλοκάμια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν αρκετά από τα υγρά τους. Βάζετε το κολοκυθάκι και το καρότο. Σοτάρετε για 1-2 λεπτά και ρίχνετε το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ και βάζετε την πάστα ντομάτας. Ανακατεύετε για να πάει στον πάτο και να αναδειχθούν τα αρώματα της. Προσθέτετε την φρέσκια ντομάτα και βράζετε για 1-2 λεπτά. Βάζετε το πουργούρι, ανακατεύετε και προσθέτετε την κανέλα, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά, βάζετε το μαϊντανό και κατεβάζετε από τη φωτιά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.
Με ένα κουταλάκι γεμίζετε μέχρι τα 2/3 τις «σακούλες» (σώματα) των καλαμαριών. Κλείνετε το άνοιγμα τους με μία οδοντογλυφίδα. Βάζετε τα καλαμάρια σε ένα ταψί με διαστάσεις 23Χ32εκ. Ρίχνετε από πάνω τη φρέσκια ντομάτα, το κρασί, το χυμό λεμονιού και το ¼ φλ. νερό (αν χρειαστεί βάζετε και το υπόλοιπο). Σκεπάζετε με αντικολλητική λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το ταψί, γυρίζετε το καλαμάρι και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά. Σερβίρετε περιχύνοντάς το με τη σάλτσα του και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Νηστίσιµα µπιφτεκάκια φούρνου µε κολοκάσι

Συστατικά
1 φλ. κολοκυθάκι σκουρόχρωµο τριµµένο
1 φλ. καρότο τριµµένο
1 φλ. µανιτάρια τριµµένα
½ φλ. µαϊντανό ψιλοκοµµένο
½ φλ. ξηρό κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
½ φλ. φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
2 φλ. κολοκάσι τριµµένο στη λεπτή µεριά του τρίφτη
1 ½ κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αρτυσιά (κύµινο)
1 κουταλιά δυόσµο αποξηραµένο
2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
½ κουταλάκι µαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ φλ. φρυγανιά (γαλέτα)
2 κουταλιές κορν φλάουερ
2 µεγάλες συσκευασίες (2Χ185γρ.) τόνο σε νερό ή λάδι
#Για το σερβίρισµα #
µικρές πίτες για σουβλάκια
ταχίνι
έτοιµη σαλάτα µε κραµπί (λάχανο) και καρότο ή ντοµάτες και αγγουράκια Βήματα

Τρίβετε το κολοκυθάκι και το καρότο στη λεπτή µεριά του τρίφτη, ενώ τα µανιτάρια στη χοντρή του µεριά. Τρίβετε το κολοκάσι στη λεπτή µεριά του τρίφτη. Αναµιγνύετε όλα τα υλικά της συνταγής σε ένα µεγάλο µπολ.

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Παίρνετε 60γρ. ζύµη και πλάθετε µία µπάλα. Πιέζετε λίγο για να σχηµατίσετε τα µπιφτεκάκια.

Τα βάζετε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα. Ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο για 45 λεπτά.

Για το σερβίρισµα: Ψήνετε τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζετε µέσα ταχίνι. Προσθέτετε την έτοιµη σαλάτα, 3-4 νηστίσιµα µπιφτεκάκια και ταχίνι. Αν θέλετε εκτός από σαλάτα µε κραµπί και καρότο µπορείτε να βάλετε αγγουράκι και ντοµάτα. Τυλίγετε και σερβίρετε.

Σολομός με σάλτσα μελιού και μουστάρδας

Συστατικά
4 κομμάτια φιλέτο σολομού χωρίς την πέτσα
4 κουταλιές μουστάρδα Dijon (απλή ή/και με σπόρους)
3 κουταλιές μέλι
½ κουταλάκι κύμινο σε σκόνη (αρτυσιά)
1 κουταλιά μηλόξιδο
½ κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι Βήματα

Σε ένα μπολ βάζετε τη μουστάρδα, το μέλι, το κύμινο, το μηλόξιδο και ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε με το σύρμα για να ενωθούν. Απλώνετε τα φιλέτα του σολομού σε πιατέλα και τα αλείφετε με το μίγμα και από τις δυο πλευρές. Τα αφήνετε για λίγο να μαριναριστούν (10 λεπτά περίπου).

Βάζετε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και όταν ζεσταθεί προσθέτετε το λάδι. Στη συνέχεια, βάζετε το σολομό, σκεπάζετε το τηγάνι και τον ψήνετε για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά, για να μη στεγνώσει. Βγάζετε τα φιλέτα σε μια πιατέλα και τα αφήνετε για 3-5 λεπτά πριν τα σερβίρετε με λαχανικά και πατάτες στον ατμό.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: