Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025
7.2 C
Cyprus

ΧΑΒΙΕΡ ΜΑΡΙΑΣ: Έφυγε από τη ζωή ο Ισπανός συγγραφέας -Τα βιβλία του είχαν μεταφρασθεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και 60 χώρες (Φώτο)

- Advertisement -

Ο Ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας, το έργο του οποίου έχει μεταφρασθεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και 60 χώρες, πέθανε σήμερα στην Μαδρίτη σε ηλικία 70 ετών από πνευμονία, ανακοίνωσε ο εκδοτικός του οίκος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo, η πνευμονία προκλήθηκε από την Covid και είχε ως αποτέλεσμα την πολύμηνη νοσηλεία του. Γεννημένος το 1951 στη Μαδρίτη, θεωρείται ένας από τους μεγάλους συγγραφείς της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας. Πέρυσι εκδόθηκε το 16ο του μυθιστόρημα «Tomás Nevinson».

https://twitter.com/mjmoscosog/status/1569019100763914241?s=20&t=Yebb2bZ2cUbYBoGbl1IYfA

Μεταξύ των γνωστότερων έργων του τα «Το Μυθιστόρημα της Οξφόρδης» (1989), «Καρδιά τόσο άσπρη» (1993), «Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς».Έγραψε 16 μυθιστορήματα, αλλά και διηγήματα, δοκίμια, έκανε σπουδαίες μεταφράσεις και υπέγραψε αναρίθμητα άρθρα. Ήταν μέλος της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας από το 2008, σινεφίλ και ένθερμος οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Χαβιέρ Μαρίας γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 20 Σεπτεμβρίου 1951. Σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία και δίδαξε σε πανεπιστήμια στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στην Ισπανία. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία σε ηλικία είκοσι ετών με το μυθιστόρημα “Τα λημέρια του λύκου” (1971).

Έχει γράψει άλλα οκτώ μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα: “Ο αιώνας” (1983). “Ο αισθηματικός άντρας” (1986), “Όλες οι ψυχές” (1989), “Καρδιά τόσο άσπρη” (1992), “Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς” (1994) και “Η μαύρη ράχη του χρόνου” (1998). Έχει εκδώσει επίσης συλλογές με διηγήματα και άρθρα του σε ισπανικές εφημερίδες, καθώς και δύο βιβλία αφιερωμένα σε δύο από τους αγαπημένους του συγγραφείς, τον Φώκνερ και τον Ναμπόκοφ. Έχει μεταφράσει στα ισπανικά Χάρντυ, Στερν, Στήβενσον, Ναμπόκοφ, Φώκνερ, Γέητς, Κόνραντ κ.ά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Το 1977 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με το βραβείο Νέλλυ Σακς της πόλης του Ντόρτμουντ. Ο έγκριτος Γερμανός κριτικός Μαρσέλ Ράιχ – Ρανίτσκι τον είχε προτείνει να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

Hot this week

METAXAS SINCE 1963: Γιόρτασε τον έναν χρόνο λειτουργίας – Ποιους είδαμε

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του νέου...

ΝΑΤΑΣΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Ταξίδι στο Ντουμπάι για το λανσάρισμα της νέας συλλογής κοσμημάτων

Η Κύπρια σχεδιάστρια Νατάσα Χριστοδούλου ταξίδεψε πρόσφατα στο Ντουμπάι,...

ΡΑΦΑΕΛΑ-ΧΡΙΣΤΟΣ: Έτοιμοι να ανέβουν στη σκηνή – Ποιοι διακρίθηκαν για την Κύπρο στο Junior Eurovision-(Bίντεο)

Η Ραφαέλλα και ο Χρίστος ετοιμάζονται να εκπροσωπήσουν απόψε...

Topics

METAXAS SINCE 1963: Γιόρτασε τον έναν χρόνο λειτουργίας – Ποιους είδαμε

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του νέου...

ΝΑΤΑΣΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Ταξίδι στο Ντουμπάι για το λανσάρισμα της νέας συλλογής κοσμημάτων

Η Κύπρια σχεδιάστρια Νατάσα Χριστοδούλου ταξίδεψε πρόσφατα στο Ντουμπάι,...

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ: Φωτιά σκόπιμα στη μέση δρόμου στη Μέσα Γειτονιά

Συναγερμός σήμανε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη...

ΚΑΙΡΟΣ: Πάρτε ζακέτα… Πτώση της θερμοκρασίας τις βραδινές ώρες

Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις σήμερα, όμως η πτώση...

Related Articles

Popular Categories