Η τρίτη και η τελευταία υπερπανσέληνος φέτος έκανε την εμφάνισή της. Για ακόμα μια φορά το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.
Η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται «Φεγγάρι της Φράουλας» γιατί αυτός ο μήνας είναι ο κατάλληλος για τη συγκομιδή της φράουλας. Τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών στις ΗΠΑ και στον Καναδά και, σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι της Φράουλας» έχει ονομαστεί έτσι από τη φυλή Algonquin λόγω της αφθονίας των φρούτων κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.
Άλλα ονόματα για την Πανσέληνο Ιουνίου είναι και τα εξής:
Φεγγάρι του Μελιού (επειδή το μέλι είναι έτοιμο για συγκομιδή τον Ιούνιο)
Φεγγάρι του Υδρόμελου (καθώς εκείνη την περίοδο οι ιθαγενείς συνήθιζαν να παρασκευάζουν υδρόμελο)
Φεγγάρι των Τριαντάφυλλων (επειδή ανθίζουν τον Ιούνιο)
Θερμό Φεγγάρι (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες)
Φεγγάρι της Φύτευσης (επειδή αυτή η περίοδος συστήνεται για τη φύτευση αρκετών σπόρων). Η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 3 Ιουλίου.
Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.
Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης – Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ – Σελήνη, σούπερ- Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.