Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
8.3 C
Cyprus

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΧΛΩΡΑΚΑΣ: Μετά την επίσκεψή τους δύο νέοι παρέθεσαν μια σειρά γεγονότων που προβληματίζουν – «Σχετική καταγγελία και στην Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού»

- Advertisement -

Το συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα επισκέφθηκαν ο Ανδρέας Πιπερίδης και ο Ορέστης Μάτσας, οι οποίοι επιθυμούσαν να δουν από κοντά τι συμβαίνει αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν.

Οι ίδιοι θέλησαν να βοηθήσουν παίρνοντας νερά, χυμούς και τρόφιμα στα άτομα που διαμένουν εκεί με τις αντίξοες και τραγικές συνθήκες. Όπως μας αναφέρουν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με οικογενειάρχες όπως τον Χουσέϊν, ο οποίος έκανε τον ρόλο του μεταφραστή με τους υπόλοιπους, λόγω του ότι ξέρει ελληνικά. Ο Χουσεϊν βρίσκεται στην Κύπρο πάνω από πέντε χρόνια και είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας και η δουλειά του είναι κτίστης.

Το μόνο που ζητά είναι να βρει ένα σπίτι και να πληρώνει ενοίκιο κανονικά. «Χτίσαμε τη μισή Πάφο και τώρα μας κόβουν το νερό. Είμαστε οικογενειάρχες, δε θέλουμε φασαρίες. Θέλουμε μόνο να βρούμε ένα σπίτι και να πληρώνουμε ενοίκιο κανονικά. Δεν μας ενοικιάζει κανένας. Θέλουμε απλά να ζήσουμε. Το μόνο που ζητάμε είναι 1-2 μήνες νερό για να βρούμε κάπου να πάμε. Δεν θέλουμε τίποτα δωρεάν, δουλεύουμε και μπορούμε να πληρώσουμε για το νερό, το ρεύμα και το ενοίκιο».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους δυο νέους που επισκέφθηκαν το συγκρότημα στη Χλώρακα, περίπου 500 άνθρωποι εδώ και μια εβδομάδα δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρισμό, ανάμεσα τους και αρκετά παιδιά. Τα περισσότερα δεν πάνε σχολείο γιατί τους ζητούν ενοικιαστήριο έγγραφο, κάτι που θεωρείται παράνομο.

Όπως μας ανέφερε ο Ανδρέας Πιπερίδης, θα υποβάλλουν σχετική καταγγελία και στην Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το περιστατικό με την έγκυο γυναίκα, οκτώ μηνών συγκλόνισε τον ίδιο αφού ανησυχούσε για την υγεία της ίδιας και του παιδιού της.

«Ποιος από εμάς θα ισχυριστεί ότι μπορεί να διαβιώσει αξιοπρεπώς χωρίς πρόσβαση σε νερό και ρεύμα; Τους τα έκοψαν απροειδοποίητα κι ενώ, όπως μας είπαν, ο Κοινοτάρχης Χλώρακας την μέρα της διαμαρτυρίας, τους είπε ότι θα τους δώσει ακόμα 15 μέρες νερό, για να έχουν χρόνο να μετακομίσουν, δεν το έκανε. Θέλουν κι οι ίδιοι να φύγουν από εκεί, αλλά δεν βρίσκουν σπίτια. Είτε δεν τους δέχονται οι ιδιοκτήτες, είτε ο μισθός τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα ψηλά ενοίκια. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αποκλείεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Κύπρο του 2023;»

Όπως αναφέρουν, οι περισσότερο από αυτούς έχουν οικογένεια, δουλεύουν και δεν θέλουν φασαρίες. Όσοι παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, τους θέτουν οι ίδιοι εκτός κοινότητας. Να επισημανθεί, ότι στο συγκρότημα διαμερισμάτων διαμένουν είτε αιτητές ασύλου, είτε αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Άρα η γενίκευση περί παρανόμων, ως προς το καθεστώς τους στην Κύπρο, είναι εντελώς παραπλανητική και ψευδής. Οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν οποιοδήποτε επίδομα διότι δουλεύουν στις οικοδομές, νόμιμα, και συνεπώς δεν το δικαιούνται.

Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε του ίδιου και του φίλου του, όταν κατά την επίσκεψη τους εκεί μαζεύτηκαν σιγά -σιγά περισσότερα από 50 άτομα.

«Ζητήσαμε αν θέλει κάποιος να μας πει την ιστορία του δημόσια αλλά όλοι φοβούνταν. Για τη δουλειά τους, για την εν εξελίξει εξέταση της αίτησης τους, για να μην στοχοποιηθούν. Σ’ αυτό τον φόβο ήρθε να προσθέσει η ξενοφοβική ρητορική του συστήματος εναντίον τους. Η κυβέρνηση αντί να γκετοποιεί αιτητές ασύλου και πρόσφυγες σε ακατάλληλες κατοικίες, αντί να διακινδυνεύει τις ζωές μεταναστών/ριών αλλά και να προκαλεί ανησυχία στην τοπική κοινότητα, πρέπει να αναλάβει να εφαρμόσει πολιτικές ένταξης».

Hot this week

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Συνάδελφοι, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρετούν το σκηνοθέτη που έφυγε νωρίς από τη ζωή

Σε βαθιά θλίψη βυθίστηκε ο κυπριακός τηλεοπτικός και καλλιτεχνικός...

ΠΕΔΙΑΙΟΣ: Η ομορφιά της φύσης – Τόνοι νερού χάνονται στη θάλασσα λόγω έλλειψης υποδομών-(Bίντεο)

Σε πολλές περιοχές της Κύπρου, όπως στον Στρόβολο, εικόνες...

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ: Οι επιβάτες του ιστιοφόρου καλά στην υγεία τους μετά την περιπέτεια στη θάλασσα

Οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, μετά την...

ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ: Καλοπροαίρετα ανάρτησε την είδηση για εγκαταλελειμμένα παιδιά – τα νοσοκομεία τη διέψευσαν

Η Ελένη Ράντου, με εμφανώς καλή πρόθεση, έκανε ανάρτηση...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ: Του άδειασαν το σπίτι – «πέταξαν» 130 χιλιάδες ευρώ

Υπόθεση κλοπής που μόνο… πονοκέφαλο προκαλεί εξετάζει η Αστυνομία...

Topics

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Συνάδελφοι, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρετούν το σκηνοθέτη που έφυγε νωρίς από τη ζωή

Σε βαθιά θλίψη βυθίστηκε ο κυπριακός τηλεοπτικός και καλλιτεχνικός...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ: Του άδειασαν το σπίτι – «πέταξαν» 130 χιλιάδες ευρώ

Υπόθεση κλοπής που μόνο… πονοκέφαλο προκαλεί εξετάζει η Αστυνομία...

23ΧΡΟΝΟΣ: Σε δέκα χρόνια θα βγει από τη φυλακή ο νεαρός που εισήγαγε και καλλιεργούσε ναρκωτικά

Το Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε ποινή φυλάκισης δέκα ετών σε...

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Όμορφη αλλά… τρελή φύση – Η θάλασσα «κόκκινη» από τον Byron-(Βίντεο)

Στο Παραλίμνι, η φύση δείχνει και την πιο γοητευτική...

JUBIANT SYKES: Δολοφονήθηκε ο διάσημος βαρύτονος, ύποπτος ο 31χρονος γιος του

Σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ η είδηση της δολοφονίας του...

Related Articles

Popular Categories