fbpx
18.3 C
Nicosia
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ: ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ: ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!

-

Αγαπημένη ήταν η μέρα που γέμιζε με μυρωδιές σπίτι και αφιέρωνε η μαμά  στο φούσκωμα, το πλάσιμο, το στολισμό και το ψήσιμο των τσουρεκιών ή για τις φλαούνες.  Συνταγές υπάρχουν πολλές αλλά σαν της γιαγιάς, καμιά.  Η καλύτερη,η μεγαλύτερη κληρονομιά που μας αφήνουν στο πέρασμα της κάθε νέας γενιάς οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Ενας θησαυρός αναμνήσεων, ένας πλούτος της μνήμης και της ψυχής μας. Η lifecoach ή ακόμη καλύτερα προσωπική σύμβουλος ζωής για μαμάδες, Στεφανία Τσαουσίδου, ως μητέρα και η ίδια, κάθε εβδομάδα θα βοηθά μέσω της στήλης της, τις μητέρες να καταλάβουν τις σκέψεις τους, να απομακρύνουν οποιαδήποτε συναισθήματα που βιώνουν, αλλά και να ζήσουν μέσα από το σημαντικότερο ρόλο της ζωής τους…της μητέρας.

Ανοίξαμε, λοιπόν φέτος τα συρτάρια με τα μπλοκ των συνταγών, φώναξα τα παιδιά κοντά μου να με βοηθήσουν να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα ακόμα Πάσχα. Αυτό το μυρωδάτο, το παλιό, αυτό που θα μας κάνει να έχουμε μαζί μας τις μανάδες και τις γιαγιάδες, ακόμα κι αν δεν είναι εδώ… και να δημιουργήσαμε καινούργιες “μυρωδάτες” οικογενειακές εικόνες κι αναμνήσεις. Καλές οι μαγειρικές εκπομπές, καλό το διαδίκτυο με τις μοντέρνες εκδοχές αλλά σαν τις παραδόσεις που πηγαίνουν από τη γιαγιά στη μαμά και από μάνα στην επόμενη γενιά, δεν έχει.. Σε όλες τις γωνιές της γης, σε όλο τον κόσμο.

Βρισκόμαστε στα τέλη του Απρίλη και ετοιμαζόμαστε για την Ανάσταση.  Μανίκια πάνω, το ζητά κι ο όμορφος καιρός αυτές τις μέρες, και βάζουμε σε μια άτακτη τάξη σκέψεις και συναισθήματα για να τα ξανακάνουμε πράξεις. Όπ η γιαγιά… Η γιαγιά μου, κορίτσια, κι ύστερα  η μητέρα μου ξεκινούσε με γενική καθαριότητα όχι μόνο του σπιτιού κυρίως της ψυχής και του σώματος ώστε να εκτιμήσουμε την Κυριακή  του Πάσχα και το πασχαλινό τραπέζι ακόμη περισσότερο. Η κάθαρση της ψυχής δεν γίνεται απαραίτητα, μόνο και πάντα με νηστεία του φαγητού. Γίνεται κυρίως με τις πράξεις μας, τις επιλογές και τη σκέψη μας. Να είναι γεμάτα, να ξεχειλίζουν από συγχώρεση και αγάπη. Εμάς – για το μέσα μας.

Μαζεύαμε λουλούδια και φτιάχναμε όμορφα μπουκετάκια  ή ανοιξιάτικα  στεφάνια που θα στόλιζαν κάθε γωνιά του σπιτιού, έδιναν χρώμα και φώναζαν άνοιξη. Μας άλλαζαν τη διάθεση οι μυρωδιές και η δροσιά τους. Μια ηρεμία αλλόκοτη μα και μοναδική.  Τραβήξτε λοιπόν τα παιδιά από το χέρι με μια αγκαλιά κι αφήστε τα να νιώσουν, να βιώσουν να αγγίξουν την άνοιξη και να την φέρουν στο σπίτι, προσκαλέστε τα να συμμετάσχουν στις προετοιμασίες και στη διακόσμηση του σπιτιού.  Προμηθεύσετε τα με κορδέλες ή και με απλό φυσικό σχοινί και  πολύχρωμες κλωστές για να δημιουργήσουν τη δική τους διακόσμηση για το δωμάτιο τους  ή για το σαλόνι σας ή την πόρτα σας.

Καθίστε μαζί τους και γεμίστε τη ψυχή σας βλέποντας τα περήφανα και γεμάτοι αγάπη να φτιάχνουν  πασχαλινές θήκες για να τις γεμίζουν με σοκολατάκια, καραμελίτσες και άλλα καλούδια που θα μπορούν να απολαύσουν την Κυριακή του Πάσχα. Άστε να νοιώσουν το αλεύρι και το ζυμάρι στα χέρια τους και να φτιάξουν παραδοσιακά  κουλουράκια σε  σχήματα σαλιγκαριού ή πλεξούδας, ακριβώς σαν κι εκείνα που φτιάξατε εσείς με τη γιαγιά και τη μάνα σας και κάντε τα ακόμα πιο νόστιμα με αμύγδαλα και σουσάμι. Κυριακή του Πάσχα, ώρα για το παραδοσιακό αρνί σ ένα τραπέζι με όμορφα πασχαλινά σχέδια, ζωγραφιές που έχετε φτιάξει και απολαύστε το φαγητό πίνοντας ένα κρασάκι στην υγειά μιας υπέροχης οικογένειας. 

Και μην ξεχάσετε πως το μαρτάκι στο χέρι καίγεται το ίδιο και στη φωτιά της φουφούς, μιας και φέτος μένουμε στο σπίτι και δεν πάμε να κάψουμε τον Ιούδα, γιατί φυσικά, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ.

Καλό Πάσχα σε όλους και Χριστός Ανέστη.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: