5.8 C
Nicosia
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: «Υπάρχει περιθωριοποίηση του HIV στην Κύπρο»-Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί

ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ: «Υπάρχει περιθωριοποίηση του HIV στην Κύπρο»-Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί

-

Τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου διευκρινίζοντας ότι στην Γρηγόριο Κλινική υπάρχει έλλειψη λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο, απαιτείται ένας γιατρός ανά 200 ασθενείς, ενώ αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν 1700 περιστατικά που χρειάζονται άμεση περίθαλψη.

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του ΚΥΦΑ είναι πάμπολλες. Από το 2017, το ΚΥΦΑ λειτουργεί checkpoint στο Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, προσφέροντας ανώνυμες, δωρεάν και γρήγορες εξετάσεις για HIV, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C με εμπιστευτικά αποτελέσματα σε 10 λεπτά. Στον χώρο υπάρχει νοσηλευτής και ψυχολόγος, ενώ διαθέτουν και κινητή μονάδα εξέτασης. Στην Κύπρο, τα περιστατικά HIV/AIDS αφορούν σχεδόν εξίσου Κύπριους και αλλοδαπούς, με 795 αλλοδαπούς και 784 Κύπριους ασθενείς.

Η πρόληψη σώσει ζωές!

Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η εμπιστευτικότητα μεταξύ των ιατρών και των ασθενών. Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει περιστατικό που την έβαλε σε εγρήγορση, όπου το ιατρικό φάκελο ασθενούς έγραφε απ’ έξω με κόκκινα γράμματα “AIDS”, κάτι που παραβιάζει την εμπιστευτικότητα.

Εξετάσου μην φοβάσαι!

Πώς επηρέασε η πανδημία του COVID-19 την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του HIV/AIDS;

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του ΚΥΦΑ είναι πάμπολλες. Από το 2017, το ΚΥΦΑ λειτουργεί checkpoint στο Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, προσφέροντας ανώνυμες, δωρεάν και γρήγορες εξετάσεις για HIV, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C με εμπιστευτικά αποτελέσματα σε 10 λεπτά. Στον χώρο υπάρχει νοσηλευτής και ψυχολόγος, ενώ διαθέτουν και κινητή μονάδα εξέτασης. Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην Κύπρο, τα περιστατικά HIV/AIDS αφορούν σχεδόν εξίσου Κύπριους και αλλοδαπούς, με 795 αλλοδαπούς και 784 Κύπριους ασθενείς.

Κάλεσε 1464 –
ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ- ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ – ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟ –ΕΙΝΑΙ
ΓΡΗΓΟΡΟ

Ποια είναι τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση του HIV στην Κύπρο;

Το 2022 είχαμε 218 περιστατικά, εκ των οποίων τα 148 ήταν πρωτοδιαγνώσεις. Από τα 218 περιστατικά, τα 154 ήταν άνδρες και 64 γυναίκες.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη μείωση ή αύξηση των περιστατικών HIV στην Κύπρο;

Η αύξηση των περιστατικών οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μη διαγνωσμένες περιπτώσεις στην κοινότητα, δηλαδή άτομα που δεν γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί και έτσι δεν παίρνουν προφυλάξεις στη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Η μείωση επιτυγχάνεται με την έγκαιρη διάγνωση, καθώς αμέσως ξεκινά η φαρμακευτική αγωγή και σε 2-3 μήνες οι ασθενείς γίνονται μη μεταδοτικοί και μη ανιχνεύσιμοι, μειώνοντας έτσι τη βλάβη στην κοινότητα.

«Το 2022 είχαμε 218 περιστατικά, εκ των οποίων τα 148 ήταν πρωτοδιαγνώσεις. Από τα 218 περιστατικά, τα 154 ήταν άνδρες και 64 γυναίκες»

Θεωρείτε ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο ευαισθητοποιημένος όσο παλαιότερα σχετικά με το HIV/AIDS;

Ο κόσμος πιστεύει ότι δεν υπάρχει HIV στην Κύπρο. Πολλοί αναφέρουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούνε τίποτα σχετικά με το HIV. Οι εκστρατείες ενημέρωσης είναι κυρίως αυτές που οργανώνουμε εμείς ως εθελοντική οργάνωση, και πολλά κοινωνικά σύνολα μας ζητούν περισσότερη ενημέρωση. Ωστόσο, για να γίνουν περισσότερες εκστρατείες, χρειάζονται κονδύλια, και κάθε φορά πρέπει να ζητάμε στήριξη από φίλους και εταιρείες. Πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να επενδύσει περισσότερα κονδύλια για την ενημέρωση. Πρόσφατα, ένας Έλληνας ευρωβουλευτής μου ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν σχεδόν μηδενικά προγράμματα για ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και την αποδοχή του HIV.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην πρόληψη και διαχείριση του HIV;

Στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν κονδύλια για τη στήριξη του HIV/AIDS. Υπάρχει μεγάλη προκατάληψη, ακόμα και από τις εταιρείες. Συνήθως έχουμε υποστήριξη από ξένες εταιρείες, όχι κυπριακές. Ο ΟΠΑΠ είναι ένας από τους οργανισμούς που μας στηρίζουν. Υπάρχουν φάρμακα για το HIV/AIDS που δίνονται στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια, τα οποία στην Κύπρο πρέπει να ζητούνται ονομαστικά κάθε φορά που χρειάζονται. Έχουμε επανειλημμένα θίξει το θέμα, και πέρσι τον Αύγουστο πήγα σε συνάντηση με τον ΟΑΥ, αλλά ακόμη περιμένουμε την έγκριση αυτών των καινούργιων φαρμάκων. Μέχρι να εγκριθούν, πιθανώς θα έχουν γίνει παλιά, καθώς βρίσκονται σε δοκιμαστική βάση, ενώ σε κάποιες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει σε περιορισμένο αριθμό ασθενών.

Δίνουν οι αρμόδιοι φορείς την κατάλληλη προσοχή όσον αφορά τους διαθέσιμους τρόπους για την αντιμετώπιση της ασθένειας;

Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα. Στη Γρηγόριο Κλινική υπάρχει ένας λοιμωξιολόγος, ο Δρ. Γιώργος Σιακαλής, και μια παθολόγος, αλλά χρειάζεται ακόμη ένας λοιμωξιολόγος, καθώς υπάρχουν 1700 περιστατικά που δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς. Το διεθνές πρωτόκολλο είναι για 200 ασθενείς ανά γιατρό. Παρά το ότι έχει ανοιχθεί η θέση, ακόμη δεν βρέθηκε κάποιος της ειδικότητας. Από την πλευρά του, ο Δρ. Γιώργος Σιακαλής καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψει τους ασθενείς. Σημαντικό είναι ότι μεταβαίνει στη δουλειά του από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται ακόμη ένας λοιμωξιολόγος.

Ποια είναι τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες που υπάρχουν στην Κύπρο για την ενημέρωση, τη διάγνωση και τη θεραπεία του HIV/AIDS;

Από το 2017, έχουμε δημιουργήσει ένα checkpoint στα γραφεία μας στο Παλαιό νοσοκομείο Λεμεσού, όπου κάποιος μπορεί να εξεταστεί ανώνυμα, δωρεάν, και γρήγορα σε 10 λεπτά για HIV, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C. Τα αποτελέσματα είναι εμπιστευτικά. Στο χώρο υπάρχει νοσηλευτής και ψυχολόγος, ενώ διαθέτουμε και κινητή μονάδα εξέτασης. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2017, αφού επισκέφτηκα εθελοντικές οργανώσεις στο Παρίσι και την Αθήνα για να δω τη δομή λειτουργίας των checkpoints. Εκπαιδεύσαμε το προσωπικό μας με τη βοήθεια ενός γιατρού και ενός λειτουργού από το ΚΕΛΠΝΟ Αθηνών. Σύντομα, θα ξεκινήσουμε μια νέα εκστρατεία διαφώτισης για δωρεάν εξέταση στο checkpoint στη Λεμεσό, ενώ θα διοργανώσουμε και μια επιστημονική ημερίδα σε συνεργασία με τον Δρ. Σιακαλή της Γρηγορίου Κλινικής.

Ποιο ποσοστό των περιπτώσεων ατόμων που νοσούν με HIV/AIDS στην Κύπρο αφορά Κύπριους πολίτες συγκριτικά με αλλοδαπούς που ζουν στο νησί μας;

Στην Κύπρο υπάρχουν 795 αλλοδαποί και 784 Κύπριοι που νοσούν με HIV/AIDS

Πώς μπορεί η κοινωνία να συμβάλει στη μείωση του κοινωνικού στιγματισμού που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV;

Η κοινωνία μπορεί να συμβάλει με την αποδοχή των οροθετικών συνανθρώπων μας, στέλνοντας το μήνυμα της στήριξης και της αποδοχής. Οι οροθετικοί με τις νέες φαρμακευτικές αγωγές δεν μεταδίδουν τον ιό και οι τρόποι μετάδοσης είναι συγκεκριμένοι. Το HIV δεν μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή.

Ποια είναι τα διαθέσιμα μέσα για την προστασία από τον HIV και πώς μπορούν να ενισχυθούν στην Κύπρο;

Η έγκαιρη διάγνωση και άμεση έναρξη φαρμακευτικής αγωγής είναι κρίσιμες. Σε 2-3 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, οι ασθενείς δεν μεταδίδουν τον ιό. Η επιστήμη έχει κάνει άλματα, αλλά η κοινωνία δεν έχει προχωρήσει στην αποδοχή. Υπάρχουν και ενέσιμες θεραπείες σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία, η Γαλλία και η Πολωνία, αλλά σε περιορισμένο αριθμό ασθενών.

Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης στην πρόληψη του HIV στην Κύπρο;

Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV. Δυστυχώς, στην Κύπρο δεν είναι επαρκείς. Η πρόληψη είναι το παν για όλα, όχι μόνο για το HIV.

«Ο Δρ. Γιώργος Σιακαλής καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψει τους ασθενείς!»

Ποια είναι η δική σας ιστορία και ποιο ήταν το κίνητρο για να εμπλακείτε στον αγώνα κατά του HIV/AIDS;

Από μικρή ήθελα να βοηθώ. Το 1984 βρέθηκα στην Αφρική για ενάμιση χρόνο, όπου ξεκίνησε η πανδημία. Εκεί ευαισθητοποιήθηκα και όταν επέστρεψα, έγινα μέλος της πρώτης κίνησης για το HIV και το 2000 δημιουργήσαμε με μια ομάδα εθελοντών το ΚΥΦΑ. Από τη δεκαετία του 1990, παρακολούθησα πολλά συνέδρια στο εξωτερικό και διεκδικούσα συνεχώς ανθρώπινα δικαιώματα. Καταφέραμε να δοθεί το βοήθημα της συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής το οποίο διεκδικούσα από το 2002 και δόθηκε το 2018. Ποτέ δεν σταμάτησα να το διεκδικώ, άσχετα από τις πολλές επιθέσεις και εμπόδια που αντιμετώπισα. Τώρα ζητάμε κάποια αύξηση και ευελπιστούμε κάποια στιγμή να το
καταφέρουμε. Εγώ προσωπικά δεν νοιώθω εθελόντρια νοιώθω ακτιβίστρια! Έχει μεγάλη διαφορά! Δεν φοβήθηκα ποτέ να αγγίξω, να αγκαλιάσω , να φάω από το ίδιο πιάτο, από το ίδιο ποτήρι να πιω ενός οροθετικού συνανθρώπου μου και όχι τώρα που η επιστήμη έχει προχωρήσει αλλά πριν 29 χρόνια όταν πρωτοξεκίνησα σαν εθελόντρια.

Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία και οι υπηρεσίες υγείας τους ασθενείς του HIV/AIDS στη σημερινή εποχή;

Παρόλο που οροθετικοί έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις από γιατρούς, η κατάσταση βελτιώνεται. Ωστόσο, το πρόβλημα της εμπιστευτικότητας παραμένει. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε διοργανώσει ημερίδες για την ενημέρωση λειτουργών υγείας, με χορηγό τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είχαμε περιπτώσεις που οροθετικοί αντιμετωπίστηκαν με διάκριση από γιατρούς αλλά χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε ότι τα πράγματα βελτιώνονται. Δυστυχώς υπάρχει το πρόβλημα της εμπιστευτικότητας. Πρόσφατα έζησα περιστατικό που το ιατρικό φαιλ ήταν στην καρέκλα του δωματίου του ασθενούς και έγραφε έξω με κόκκινα γράμματα AIDS. Παρ’ όλο αυτά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε διοργανώσει ημερίδες για ενημέρωση σε λειτουργούς υγείας, χορηγός των
Ιατρικών ημερίδων είναι η φαρμακευτική εταιρεία MSD. Σημαντική είναι η συνεργασία με τη Γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, κ. Γιαννάκη, που είναι πολύ ευαισθητοποιημένη στο θέμα του HIV και έχουμε άρτια συνεργασία.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: