Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν βασίστηκε στο κατά πόσο οι κάθε κράτους πολίτες χαμογελούν ή χαίρονται. Αφορούσε μια απλή ερώτηση που εξέταζε κατά πόσο οι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες ζωής τους ανάλογα με τις προσδοκίες τους. Όσο πιο κοντά βρίσκεται ένας άνθρωπος στον ιδανικό (για τον ίδιο πάντα) βίο, τόσο πιο ψηλά βρίσκεται στην κλίμακα ευτυχίας. Στην Φινλανδία και στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες φαίνεται πως οι πολίτες βρίσκονται κατά μέσο όρο ψηλά σε αυτή την κλίμακα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ Φιλανδής δημοσιογράφου στο slate.com, πέρα από τα θετικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό βιοτικό επίπεδο της Σκανδιναβίας: «Σε σύγκριση υπόλοιπες χώρες, οι συνθήκες διαβίωσης στη Φινλανδία είναι πράγματι πολύ καλές: τα ποσοστά φτώχειας,της έλλειψης στέγης και άλλων μορφών στέρησης είναι πολύ χαμηλά.
Οι άνθρωποι έχουν ολοκληρωτική και δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε υγειονομική περίθαλψη παγκόσμιας κλάσης. Οι άδειες και οι αμειβόμενες διακοπές είναι μεγάλες. Αυτοί είναι οι παράγοντες στους οποίους επικεντρώνονται οι περισσότεροι ειδικοί όταν κατανοούν γιατί η Φινλανδία, η Δανία και τα άλλα σκανδιναβικά κράτη πρόνοιας κυριαρχούν στην κατάταξη ευτυχίας.
Οι σκανδιναβικές χώρες παρέχουν αξιοπρεπή ζωή στους πολίτες τους και τους εμποδίζουν να βιώσουν παρατεταμένες περιόδους δυσκολιών . Από την άλλη , διατηρούν έναν πολιτιστικό προσανατολισμό που θέτει ρεαλιστικά όρια στις προσδοκίες κάποιου για μια καλή ζωή. Σε αυτές τις κοινωνίες, η κλίμακα (που περιγράφηκε προηγουμένως ) δεν είναι τόσο ψηλή. Οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται για να πιστέψουν ότι αυτό που έχουν είναι τόσο καλό όσο γίνεται – ή αρκετά κοντά. Αυτή η νοοτροπία εξηγεί γιατί οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο παρά το γεγονός ότι ζουν σε μικρά διαμερίσματα ή έχουν μέτριες απολαβές.