11.8 C
Nicosia
Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Αντιμέτωποι με τη Φύση – Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μεταβαίνει εκτάκτως...

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Αντιμέτωποι με τη Φύση – Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί-Η γη δεν λέει να ησυχάσει

-

Η Σαντορίνη, ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου, δοκιμάζεται σκληρά από τη μανία της φύσης. Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις έχουν μετατρέψει το άλλοτε ζωντανό και κοσμοπολίτικο νησί σε μια σιωπηλή σκιά του εαυτού του. Τα γραφικά σοκάκια, που κάποτε πλημμύριζαν από γέλια και τουριστική ευφορία, τώρα φέρουν τις κορδέλες της απαγόρευσης, σημάδι της αβεβαιότητας και του φόβου που κυριαρχεί.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα, με αποκορύφωμα τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης, ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες να εγκαταλείψουν το νησί. Οι δρόμοι είναι άδειοι, τα καταστήματα κλειστά και οι άνθρωποι που παραμένουν εκεί, με καρδιές βαριές, κοιτούν το ηφαίστειο, που μοιάζει να ξυπνά από τον βαθύ του ύπνο.

Μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, θα μεταβεί εκτάκτως στη Σαντορίνη. Στόχος είναι η άμεση αποτίμηση της κατάστασης και η λήψη μέτρων για την προστασία του νησιού και των ανθρώπων του.

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τον Δήμο Θήρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις διαχείρισης της κρίσης. Όμως, πέρα από τις αποφάσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις, η αγωνία των κατοίκων δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κανένα έγγραφο. Είναι χαραγμένη στα πρόσωπά τους, στις φωνές τους, στις προσευχές τους για ένα αύριο πιο ασφαλές. Άνθρωποι που έχουν χτίσει τις ζωές τους πάνω στο ηφαιστειογενές αυτό έδαφος, τώρα αναρωτιούνται αν η γη θα τους προδώσει.

Οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Άνυδρου, έχουν εγείρει την προσοχή των επιστημόνων, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, τόνισε πως το τρέχον σεισμικό σμήνος βρίσκεται σε αβέβαιο στάδιο, καθιστώντας δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη της διάρκειας και της προέλευσής του. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα μετακίνησης μάγματος στην περιοχή της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ηφαιστειολόγων, το μάγμα ενδέχεται να κινείται προς τα ανατολικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει άμεση ηφαιστειακή έκρηξη. «Η Σαντορίνη έχει καταγράψει μεγάλες εκρήξεις ανά διαστήματα 17.000 ετών, κάτι που δεν συνεπάγεται πως θα έχουμε μια τέτοια ενέργεια στο άμεσο μέλλον», ανέφερε ο κ. Συνολάκης.

Ο καθηγητής υπογράμμισε στην ΕΡΤ ότι η εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού. «Μερικές φορές, αυτά τα σεισμικά σμήνη καταλήγουν σε μία μεγαλύτερη δόνηση, η οποία αποδεσμεύει πολύ περισσότερη ενέργεια και ακολουθείται από μετασεισμούς που διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε, προσθέτοντας πως το φαινόμενο ενδέχεται να εκτονωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τσουνάμι, ο κ. Συνολάκης υπήρξε καθησυχαστικός. «Δεν πρόκειται για φαινόμενο αντίστοιχο με τα καταστροφικά τσουνάμι της Ινδονησίας ή της Ιαπωνίας. Ωστόσο, αν υπάρξει μια θαλάσσια διαταραχή και άνθρωποι βρίσκονται στην παραλία χωρίς να απομακρυνθούν, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος παρασυρμού». Η Σαντορίνη, ως μία από τις σημαντικότερες ηφαιστειακές περιοχές στον κόσμο, παρακολουθείται διαρκώς από επιστήμονες. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα πρέπει να ενημερώνονται για τα μέτρα πρόληψης και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση έντονων γεωδυναμικών φαινομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: