Παραδοσιακά οι μαθητές σε ολόκληρη τη Ρωσία επιστρέφουν στο σχολείο μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, σηματοδοτώντας την περίσταση -γνωστή ως «Ημέρα της Γνώσης»- με χορευτικές και μουσικές παραστάσεις. Μια δασκάλα, φορώντας σουτιέν και μακριά φούστα με σκίσιμο στο πλάι, χόρεψε χορό της κοιλιάς. Η παράσταση δόθηκε μάλιστα μπροστά σε παιδάκια ηλικίας 7 ετών!
Οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους θεώρησαν την παράσταση «ακατάλληλη»: «Μήπως οι μπαμπάδες έβαλαν όλο το χαρτζιλίκι τους για να πληρώσουν για αυτήν την παράσταση;». Άλλοι πάλι συνέκριναν τον χορό της κοιλιάς της δασκάλας με «χορό από τοπικό κλαμπ στριπτίζ». Κάποιος άλλος που αποδοκίμασε την παράσταση εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας ότι «οι άνθρωποι χάνουν κάθε ιδέα για το τι είναι αξιοπρεπές και κατάλληλο αυτές τις μέρες».
Για μερικούς γονείς, ωστόσο, ο χορός ήταν ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από τη συνήθη ρουτίνα: «Γιατί κάποιοι είναι τόσο αναστατωμένοι;», ρώτησε ένας γονέας, προσθέτοντας: «Είναι πολύ καλύτερο να έχουμε μια ωραία χορευτική παράσταση παρά μια στρατιωτική παρέλαση».
«Μια χαρά ήταν, σε όλους άρεσε», είπε μια μητέρα. «Δεν υπήρχε ούτε μια λέξη κακής ή αρνητικής αντίδρασης ή κριτικής. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι και η δασκάλα-χορεύτρια καταχειροκροτήθηκε. Δεν ήταν καθόλου κιτς. Ήταν ένας χορός που συμβόλιζε το πέταγμα ενός πουλιού, που άνοιγε τα φτερά του, ένα μήνυμα να μην τα παρατάμε ποτέ για τα παιδιά μας».
Αν και δεν είναι παραδοσιακά μέρος του ρωσικού πολιτισμού, ο χορός της κοιλιάς έγινε δημοφιλής στη χώρα από τότε που ξένες κουλτούρες και επιρροές άρχισαν να πλημμυρίζουν τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι τόσο δημοφιλής ο χορός της κοιλιάς στη Ρωσία που οι Ρωσίδες χορεύτριες έχουν δημιουργήσει ακόμη και ένα νέο στυλ του παραδοσιακού χορού της Μέσης Ανατολής. Γνωστό ως Russian Oriental Belly Dance, συνδυάζει στοιχεία τουρκικού και σύγχρονου αιγυπτιακού στυλ χορού της κοιλιάς με έντονη επιρροή κλασσικού μπαλέτου. Αν ο χορός αυτός είναι κατάλληλος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Πηγή: Πρώτο Θέμα