Σε αλλαγή της νομοθεσίας θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης τέκνων εκτός γάμου, μετά τις τελευταίες περιπτώσεις μαζικών αιτήσεων από μητέρες από αφρικανικές χώρες με τον πατέρα να είναι Κύπριος ή Ευρωπαίος.
Επειδή όπως είναι σήμερα η νομοθεσία δεν υποχρεώνει αυτόν που δηλώνει πατέρας ενός παιδιού εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης να δίνει DNA για σκοπούς ταυτοποίησης, το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σύμφωνα με το οποίο θα υποχρεώνεται κάποιος, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι δεν πρόκειται για γνήσια περίπτωση, να δίνει δείγμα DNA για σκοπούς εξέτασης.
Το τελευταία διάστημα, δεκάδες περιπτώσεις αναγνώρισης παιδιών από Κύπριους ή Ευρωπαίους πολίτες διερευνώνται από την Αστυνομία, μετά που κινήθηκαν υποψίες στις Επαρχιακές Διοικήσεις ότι κάτι ύποπτο μπορεί να συμβαίνει. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μητέρες κατάγονταν από το Καμερούν ή το Κονγκό. Μάλιστα, για διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, έχει συσταθεί κοινή ομάδα στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας από μέλη του τμήματος, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και του Γραφείου Καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων. Ήδη έχουν εξεταστεί οκτώ υποθέσεις από αυτή την ομάδα, ενώ αρκετές άλλες εξετάζονται σε επαρχιακό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Αρχηγείο Αστυνομίας, ήδη τέσσερις υποθέσεις παράνομης υιοθεσίας παιδιών έχουν καταχωρηθεί στο Δικαστήριο Λευκωσίας, ενώ οι άλλες τέσσερις διερευνώνται. Όπως διαπιστώθηκε, γυναίκες που γέννησαν παιδιά στην Κύπρο, βρίσκουν Κύπριους και έναντι αμοιβής (κυρίως χίλιων ευρώ) τους πείθουν να δηλώσουν πως το παιδί είναι δικό τους. Υπόψη των Αρχών έφτασε και η περίπτωση Κύπριου πολίτη ο οποίος προέβη στην αναγνώριση έξι παιδιών από έξι διαφορετικές γυναίκες, όλες αφρικανικής καταγωγής, ότι είναι ο φυσιολογικός τους πατέρας. Η περίπτωση αυτή εξετάζεται όπως και άλλες παρόμοιες, για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο πατέρας έχει επαφή με τα παιδιά του, αν γνωρίζει τις μητέρες, πώς τις γνώρισε κ.ά. Ωστόσο δεν μπορεί να υποβληθεί σε εξέταση DNA, γι’ αυτό και θεωρείται ως γνήσια περίπτωση.
Όπως έχει παρατηρηθεί, μετά την αναγνώριση των παιδιών από Κύπριους ή Ευρωπαίους, οι μητέρες υποβάλλουν αιτήματα για επιδόματα και για μόνιμη παραμονή στην Κύπρο αφού έχουν αποκτήσει παιδί με δικαιούχο. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις Επαρχιακές Διοικήσεις έχουν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών όπως σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι πίσω από μια αναγνώριση παιδιού μπορεί να κρύβεται απάτη, τότε να ζητείται η διερεύνησή τους από τις αστυνομικές Αρχές.
Πηγή: Philenews