Η Παρασκευή και 13 έχει καθιερωθεί ως σύμβολο γρουσουζιάς στις αγγλόφωνες χώρες, με τη φοβία αυτή να ονομάζεται Paraskavedekatriaphobia, όρος που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Ωστόσο, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, η αντίστοιχη «γρουσούζικη» ημέρα είναι η Τρίτη και 13.
Η πρόληψη απέκτησε δημοφιλία τον 19ο αιώνα, ιδιαίτερα στις αγγλόφωνες χώρες, και διαδόθηκε ευρύτερα με την ταινία τρόμου «Παρασκευή και 13» (1980). Διάφορες θεωρίες εξηγούν την προέλευσή της:
- Στις 13 Οκτωβρίου 1307 (Παρασκευή) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον βασιλιά Φίλιππο της Γαλλίας.
- Σύμφωνα με τη Βίβλο, η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό ημέρα Παρασκευή, οδηγώντας στην εκδίωξή τους από τον Παράδεισο.
- Η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου λέγεται πως ξεκίνησε ημέρα Παρασκευή.
- Την Παρασκευή έγινε η Σταύρωση του Χριστού.
Το 13 προκαλεί ανησυχία, καθώς «διαταράσσει» την ισορροπία του αριθμού 12, ο οποίος συνδέεται με την πληρότητα και την τάξη (π.χ. 12 Θεοί του Ολύμπου, 12 μαθητές του Χριστού, 12 φυλές του Ισραήλ). Η μετάβαση σε έναν νέο κύκλο, που αντιπροσωπεύεται από το 13, συμβολίζει το άγνωστο και τη δυσαρμονία.
Το 1988 δημιουργήθηκε στο Ισραήλ ένας ιός υπολογιστή με το όνομα «Παρασκευή και 13». Ο ιός ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει αυτή την ημερομηνία, προκαλώντας επιβράδυνση στη λειτουργία του.
Παρά την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η δεισιδαιμονία παραμένει ισχυρή, επηρεάζοντας την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων ακόμη και σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: