Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, 2026
9.8 C
Cyprus

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ: «Φτάνει πια τα πισωγυρίσματα»-Το 80% των τυφλών εκτός αγοράς εργασίας – Το 70% ψηφιακά αναλφάβητοι στην Κύπρο

Σοκαριστικά παραμένουν τα στοιχεία για τους τυφλούς της Κύπρου, με 80% να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και 70% να παραμένουν ψηφιακά αναλφάβητοι, σύμφωνα με όσα αναδείχθηκαν στη φετινή Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών στη Λευκωσία.

Παρά τις διαχρονικές εξαγγελίες και τις υποσχέσεις για ίση μεταχείριση, οι τυφλοί βιώνουν καθημερινά τον αποκλεισμό και την εγκατάλειψη, με νομοθεσίες που δεν φέρνουν καμία αλλαγή στην πράξη. Άτομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ σε βιοτικό επίπεδο, κοινωνική προστασία και απασχόληση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών Χριστάκη Νικολαΐδη η οργάνωση προειδοποιεί πως χωρίς ουσιαστική πολιτική βούληση, η κατάσταση θα επιδεινώνεται, με τα άτομα με οπτική αναπηρία να παραμένουν στο περιθώριο, εκτός εκπαίδευσης, εργασίας και σύγχρονων δεξιοτήτων που απαιτούνται για να σταθούν ισότιμα στην κοινωνία.

«Δεν θα ανεχτούμε άλλα πισωγυρίσματα», δηλώνει με έμφαση, υπογραμμίζοντας ότι τα βήματα που έχουν κερδηθεί με αγώνες δεκαετιών είναι αδιαπραγμάτευτα και καλεί την πολιτεία να περάσει από τα λόγια στην πράξη.

Στη φετινή Γενική Συνέλευση με το σύνθημα «Επανεκκίνηση» που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών,έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι οι τυφλοί της Κύπρου δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι τυφλοί συνεχίζουν να παλεύουν για βασικά δικαιώματα και αξιοπρέπεια, την ώρα που η Κύπρος καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού και ψηφιακού αναλφαβητισμού για άτομα με οπτική αναπηρία στην Ευρώπη. Με 80% εκτός αγοράς εργασίας και 70% ψηφιακά αναλφάβητους, οι τυφλοί βιώνουν διαρκή αποκλεισμό, «χαμένες» υποσχέσεις και νομοθεσίες που στην πράξη δεν αλλάζουν τίποτα.

Η Οργάνωση καταγγέλλει την ταπεινωτική διαδικασία αξιολόγησης αναπηρίας, τη διακοπή επιδομάτων χωρίς ειδοποίηση και την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ καταδεικνύει πως ακόμη και οικογένειες με τρία παιδιά έμειναν χωρίς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα χωρίς καμία εξήγηση.

«Οι πολιτικές της Σχολής Τυφλών παραμένουν εγκλωβισμένες σε πρακτικές ελεημοσύνης, ενώ οι τυφλοί παραμένουν αόρατοι από την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, τονίζοντας πως τα δικαιώματα δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας. Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών καλεί τα κόμματα να συμπαραταχθούν στον αγώνα για ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων, εξίσωση κοινωνικών παροχών και άρση διακρίσεων σε εργασία, υγεία, οικογένεια και δημόσιο χώρο. «Η άσκηση πίεσης προς την πολιτεία θα ενταθεί μέχρι τα δικαιώματά μας να γίνουν πράξη, όχι απλά λέξεις πάνω σε χαρτί», καταλήγει στην ανακοίνωση του, ο Χριστάκης Νικολαΐδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΤΖΟΚΕΡ: Μήπως είσαι εσύ ο τυχερός της αποψινής κλήρωσης;

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 1ης Φεβρουαρίου, η κλήρωση...

ΚΥΜΑ ΣΚΟΝΗΣ: Σκεπάζει την Κύπρο – Σε «κόκκινο» συναγερμό οι επόμενες ώρες

Νέο και έντονο κύμα σκόνης επηρεάζει από το απόγευμα...

ΤΡΟΧΑΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Στο νοσοκομείο τα δύο παιδιά και οι γονείς τους – Κρίσιμη η κατάσταση της 66χρονης

Στο νοσοκομείο συνεχίζουν να νοσηλεύονται οι γονείς και τα...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ: Ο Κύπριος δημιουργός που μάγεψε το Λος Άντζελες με το «Biogenic Reef» στο Pre-Grammy Gala

Η κυπριακή δημιουργία ταξίδεψε μέχρι τα φώτα της διεθνούς...

Topics

ΤΖΟΚΕΡ: Μήπως είσαι εσύ ο τυχερός της αποψινής κλήρωσης;

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 1ης Φεβρουαρίου, η κλήρωση...

ΚΥΜΑ ΣΚΟΝΗΣ: Σκεπάζει την Κύπρο – Σε «κόκκινο» συναγερμό οι επόμενες ώρες

Νέο και έντονο κύμα σκόνης επηρεάζει από το απόγευμα...

15ΧΡΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ: Συνεχείς εξαφανίσεις από τη ηλικία των 13 ετών- Δείτε τη φωτογραφία

Η Κωνσταντίνα Αδαμίδη, 15 ετών, απουσιάζει συνεχώς από τον...

Related Articles

Popular Categories