Η Ημέρα του Παιδιού είναι μια αναμνηστική ημερομηνία που εορτάζεται κάθε χρόνο προς τιμή των παιδιών, των οποίων η ημερομηνία τήρησης ποικίλλει ανά χώρα. Το 1925, η Διεθνής Ημέρα του Παιδιού ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ευημερία των Παιδιών.
Από το 1950, γιορτάζεται την 1η Ιουνίου στις περισσότερες κομμουνιστικές και μετα-κομμουνιστικές χώρες. Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1959. Η Ημέρα του Παιδιού ξεκίνησε τη δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου του 1857 από τον Αιδεσιμότατο Δρ Τσαρλς Λέοναρντ, εφημέριο της Οικουμενιστικής Εκκλησίας του Λυτρωτή στο Τσέλσι της Μασαχουσέτης. Ο Λέοναρντ πραγματοποίησε μια ειδική λειτουργία αφιερωμένη και για τα παιδιά. Ο Λέοναρντ ονόμασε την ημέρα Ημέρα του Τριαντάφυλλου, αν και αργότερα ονομάστηκε Κυριακή των Λουλουδιών και στη συνέχεια ονομάστηκε Ημέρα του Παιδιού.
Η Ημέρα του Παιδιού ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά επίσημα εθνική εορτή από τη Δημοκρατία της Τουρκίας το 1920 με ημερομηνία την 23η Απριλίου. Η Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται σε εθνικό επίπεδο από το 1920 με την κυβέρνηση και τις εφημερίδες της εποχής να την ανακηρύσσουν ημέρα για τα παιδιά. Ωστόσο, αποφασίστηκε ότι απαιτείται επίσημη επιβεβαίωση για να διευκρινιστεί και να δικαιολογηθεί αυτός ο εορτασμός και η επίσημη δήλωση έγινε εθνικά το 1929 από τον ιδρυτή και πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά εξέδωσε μια μελέτη που αναφέρει ότι η αύξηση του πληθυσμού των παιδιών θα αποτελεί το 90% του επόμενου ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.
Η επίσημα αναγνωρισμένη ημερομηνία της Ημέρας του Παιδιού διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Η Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται την 1η Ιουνίου σε κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Εσθονίας, της Γεωργίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μολδαβίας, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, της Ουκρανίας και του Ουζμπεκιστάν, καθώς και άλλων πρώην ή τρέχοντων κομμουνιστικών κρατών (Αλβανία, Ανγκόλα, Μπενίν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Καμπότζη, Κροατία, Κούβα, Τσεχία, Σλοβακία, Αιθιοπία, Ανατολική Γερμανία, Κοσσυφοπέδιο, Λάος, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μοζαμβίκη, Κίνα, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τανζανία, Βιετνάμ και Υεμένη, και σε μικρότερο βαθμό στο Ισραήλ λόγω της μετανάστευσης του σοβιετικού εβραϊκού πληθυσμού του). Αυτό περιλαμβάνει 25 χώρες που ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από την ΕΣΣΔ, αποσχίστηκαν από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και την Τσεχοσλοβακία και την Λαική Δημοκρατία της Αιθιοπίας μετά τις αντίστοιχες διασπάσεις τους. Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1959.