15.2 C
Nicosia
Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
ΑρχικήNEWSΜΟΔΕΣΤΙΑ: Στον αχυρώνα όπου έγραψε ιστορία ο προπάππους της -(Φώτο)

ΜΟΔΕΣΤΙΑ: Στον αχυρώνα όπου έγραψε ιστορία ο προπάππους της -(Φώτο)

-

Η Μοδέστια κάθισε σιωπηλή μπροστά στο μνήμα, εκεί όπου η ιστορία έγραψε μία από τις ηρωικότερες σελίδες του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, ο προπάππους της, Χρίστος Σαμαράς, πολέμησε γενναία μέσα στον αχυρώνα και έπεσε υπερασπιζόμενος τα ιδανικά της ελευθερίας. Ο αχυρώνας, που άλλοτε πρόσφερε καταφύγιο, έγινε σύμβολο θυσίας. Η Μοδέστια μεγάλωσε ακούγοντας για τη γενναιότητά του, για τη φωτιά που έκαιγε στην ψυχή του και για την πίστη του σε έναν ελεύθερο τόπο. Σήμερα, άγγιξε τους πέτρινους τοίχους και κοίταξε τα αγάλματα. Η μαμά τής είχε μιλήσει πολλές φορές για το μνημείο.

«Είναι για να θυμόμαστε», της εξήγησε.

Η Μοδέστια δεν ήξερε πολλά για την ιστορία, αλλά ένιωθε πως αυτό το μέρος ήταν σημαντικό. «Ο προπάππους μου ήταν ήρωας;» ρώτησε. «Ναι», απάντησε η μαμά με ένα χαμόγελο.

Η Μοδέστια δεν καταλάβαινε πλήρως τι σημαίνει να είσαι ήρωας, αλλά ήξερε ότι ήταν περήφανη. Και της άρεσε που μπορούσε να πηγαίνει εκεί, στον αχυρώνα.

Το μνημείο στο χωριό Λιοπέτρι της επαρχίας Αμμοχώστου τιμά τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-59, Ανδρέα Κάριο, Ηλία Παπακυριακού, Φώτη Πίττα και Χρίστο Σαμαρά. Οι τέσσερις άνδρες έπεσαν ηρωικά στον αχυρώνα του Λιοπετρίου στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, δίνοντας μια από τις σκληρότερες μάχες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ο γλύπτης Νίκος Κουρούσης και η αρχιτέκτονας Μαργαρίτα Δάνου δημιούργησαν το έργο το 1994. Το μνημείο περιλαμβάνει τις προτομές των τεσσάρων αγωνιστών, τις οποίες τοποθέτησαν αρχικά μέσα στον αχυρώνα για να συμβολίσουν τη θυσία τους. Ωστόσο, η τοπική κοινότητα και οι οικογένειες των ηρώων ζήτησαν να μεταφερθούν σε πιο εμφανές σημείο. Ανταποκρινόμενος στο αίτημά τους, το 1997 ο γλύπτης φιλοτέχνησε τέσσερα επιπλέον αγάλματα, τοποθετώντας τα μπροστά από μια αφηρημένη απεικόνιση κυματίζουσας σημαίας.

Το 2007, οι υπεύθυνοι του μνημείου μετέφεραν τις μορφές των αγωνιστών στην περίμετρο του μνημειακού χώρου, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Ο γλύπτης κατασκεύασε το έργο από μεικτά υλικά, όπως χαλκό, πέτρινο χαλίκι, άχυρο και πηλό, αναδεικνύοντας τη σύνδεση με τη γη και την ιστορική κληρονομιά του τόπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑ: Ο τράγος που ήθελε να γίνει… μαθητής! -Η «μαθησιακή εμπειρία»...

Αναστάτωση επικράτησε στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοτριμιθιάς γύρω στις 14:30 το μεσημέρι, όταν στην αυλή του σχολείου εμφανίστηκε ένας... απρόσκλητος επισκέπτης – ένας τράγος!Το...