12.8 C
Nicosia
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΛΕΝΗΣ: Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας και στιχουργός-Αφήνοντας πίσω του...

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΛΕΝΗΣ: Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας και στιχουργός-Αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο

-

Έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο ο Λεωνίδας Μαλένης, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο τόσο στην δημοσιογραφία, της λογοτεχνίας αλλά και του πολιτισμού εν γενεί.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του Μιχάλη Μαραθεύτη, ο Λεωνίδας Μαλένης «αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο που θα κρατήσει τη μνήμη του αιώνια και άσβεστη. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Ας αναπαυθεί στο δικό του Χρυσοπράσινο Φύλλο».

Ο Λεωνίδας Μαλένης ήταν συγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955. Μετά από σπουδές στις ΗΠΑ στις Δημόσιες Σχέσεις, επέστρεψε στην Κύπρο και  εισήλθε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα. Εργάστηκε αρχικά στην εφημερίδα Έθνος. Μεταξύ 1957 και 1961 εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Τάιμς οφ Σάιπρους. Το 1961 προσελήφθη ως βοηθός μορφωτικός λειτουργός στο γραφείο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Το 1962 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παρακολούθησε ειδικά μαθήματα και μετά επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την εργασία του στην αμερικανική πρεσβεία, στο Αμερικανικό Κέντρο στη Λευκωσία (πολιτιστικό ίδρυμα της πρεσβείας). Μεταξύ 1969 και 1971 εργάστηκε ως διευθυντής εταιρείας εισαγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Από το 1960 άρχισε μια μακρά και ποικιλόμορφη συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως παρουσιαστής προγραμμάτων (ραδιόφωνο και τηλεόραση), ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ως σεναριογράφος, στιχουργός, μεταφραστής θεατρικών έργων κλπ. Η συνεργασία αυτή κράτησε μέχρι το 1998, οπότε ο Λεωνίδας Μαλένης άρχισε συνεργασία με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ιδιωτικού σταθμού «Αντένα».

Ποίηση  

Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, κριτική βιβλίου και θεάτρου κ.α. Ποιήματά του, όπως το γνωστότατο «Χρυσοπράσινο φύλλο», μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Γιώργο Κοτσώνη, τον Γιώργο Θεοφάνους, και άλλους Κυπρίους συνθέτες.

Ο Λεωνίδας Μαλένης εξέδωσε τη συλλογή Πέντε Διηγήματα (με εικονογράφηση του ιδίου) το 1958. Το 1962 εξέδωσε, μαζί με τον Πάνο Ιωαννίδη, το βιβλίο CyprusHighlights (shortstories, poems, essays, drama, art). Έγραψε επίσης άρθρα με το ψευδώνυμο Λ. Καραγιάννης και επιθεωρησιακά νούμερα με το ψευδώνυμο Άλκης Μαρίνος. Περιελήφθη σε πολλές ανθολογίες. Στον θεατρικό τομέα, ασχολήθηκε βασικά με τη συγγραφή θεατρικών μονόπρακτων. Μεταξύ των έργων του που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση ή ανεβάστηκαν στη σκηνή, αναφέρουμε τα ακόλουθα: Η Ελένη και τα φίδια, Θάνατος και Ανάσταση της Παυλίνας, Ο Κύριος Γεωργίου· Αληλούια – Αληλούια, Τηλεφώνημα από το Ντουμπάι.

Το τελευταίο διάστημα ο Λεωνίδας Μαλένης νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Πέρσι η κόρη του Μαρίνα Μαλένη είχε αναρτήσει ένα συγκινητικό μήνυμα για το πατέρα της ο οποίος έκλεινε τα 84 χρόνια του.

«84 χρόνια γιόρτασε ο Λεωνίδας μας σήμερα. (Η τούρτα βέβαια λέει 21, όπως το προτιμά). Είμαι τόσο ευγνώμων που μπορώ να είμαι δίπλα του, να τον χαίρομαι όσο μπορώ, ευγνώμων για τα όσα με έμαθε, για τα όσα έδωσε στην Κύπρο μας, μα πάνω απ’ όλα περήφανη για το ότι ποτέ και τίποτα δεν του χαρίστηκε, πάρα μόνο πορεύτηκε με πολλή, σκληρή δουλειά. Δώδεκα χρονών ορφάνεψε από πατέρα, δεν είχε παρά να αναλάβει προστάτης οικογένειας και να δουλέψει σκληρά. Ποτέ δεν τον άκουσα να παραπονιέται, ποτέ! Μα ποτέ! Με έφεση στα γράμματα και τις τέχνες, έλαμψε από νωρίς. Κι ας συνέχισε να παλεύει για τα αυτονόητα: για την ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποδοχή της διαφορετικότητας, τον καιρό που αυτά ήταν ψιλά γράμματα στα μέρη μας. Και ποτέ δεν του χαρίστηκε τίποτε. Ούτε κείνου, ούτε μας, ούτε των παιδιών μας. Γιατί αυτό ήταν το πρώτο και σημαντικότερο μάθημα που μας έδωσε και δώσαμε κι εμείς με τη σειρά μας. Μόρφωση και δουλειά — ποτέ δεν σταματούν. Και είναι πράγματα που φαίνονται. Όσοι δεν τα βλέπουν ας βγάζουν τη γλώσσα τους τους περίπατο όσο θέλουν. Και ανάμεσα τους και «φίλοι». Η δουλειά είναι εκεί, απόδειξη, για να τους διαψεύδει και να μας πεισμώνει. Η αγάπη του κόσμου, επίσης. Συγκινητική! Χρόνια πολλά παπά μου, και καλά!».

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: