Οι μαθητές και οι φοιτητές βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και να αναδείξουν τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία του ελληνικού λαού.
Στην εκδήλωση της Δευτέρας, 18 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα όπως «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Ποτέ πια φασισμός», «Κύπρος – Πολυτεχνείο», «Τιμή και Δόξα στους ήρωες μας» «Του κόσμου οι λαοί δεν σκύβουν το κεφάλι» ενώ κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, καταδεικνύοντας την αλληλεγγύη τους στους αγώνες κατά της καταπίεσης και της αδικίας σε διεθνές επίπεδο.
Η πορεία ξεκίνησε το πρωί έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ακολουθούμενη από συγκέντρωση με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών από διάφορα Λύκεια της Λευκωσίας, αλλά και των Κέντρων Μαθητών Σχολείων από άλλες επαρχίες.
Στην κορύφωση της πορείας, η νεολαία κατέθεσε κόκκινα γαρύφαλλα στα κιγκλιδώματα της Αμερικανικής Πρεσβείας και ανάρτησε την ελληνική σημαία σε ένδειξη τιμής για τους αγώνες του παρελθόντος και της σημερινής αντίστασης.
Η ΠΣΕΜ, που διοργάνωσε την εκδήλωση, μετέφερε μήνυμα ενότητας και αγώνα κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της, «αντλούμε διδάγματα για τους δικούς μας αγώνες, τους αγώνες του μαθητικού κινήματος» και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στη βαρβαρότητα και στους πολέμους.
Τα συνθήματα της πορείας αντικατόπτριζαν τις διεθνείς ανησυχίες των νέων, με αναφορές στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Παλαιστίνη: «Ντροπή, ντροπή θα γράψει η ιστορία σε αυτούς που ξεπουλήσανε την Κύπρο στην Τουρκία», «Στη Γάζα σκοτώνουν ανθρώπους και παιδιά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», και «Ελλάδα – Κύπρος – Παλαιστίνη, Αμερικάνος δεν θα μείνει». Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης και της αντίστασης, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα για μια καλύτερη και πιο ελεύθερη κοινωνία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση ψηφίσματος σε εκπρόσωπο της Αμερικανικής Πρεσβείας, ενώ η δυναμική παρουσία των μαθητών και των φοιτητών καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη σημασία του αγώνα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, 51 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση του Πολυτεχνείου.