fbpx
18.9 C
Nicosia
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ«ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ»: H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ «ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΠΡΟΕΣΤΟΥ»

«ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ»: H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ «ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΠΡΟΕΣΤΟΥ»

-

Παρουσίαση του γραμματοσήμου προς τιμή της Ευφροσύνης Προεστού «Η Κυρά της Λαπήθου» πραγματοποιήθηκε σήμερα από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία σε συνεργασία με το Δήμο Λαπήθου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Θεατράκι του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών και παρευρέθηκε οι ιθυνόντες του ταχυδρομείου αλλά και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσου. Η Ευφροσύνη Προέστου θεωρείτο ηρωική μορφή της κατεχόμενης Λαπήθου. Ήταν μαία στη Λάπηθο και στα γύρω χωρία, ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά. Υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα με ευγενικό παρουσιαστικό, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, θέληση, ανθρωπισμό και μεγάλο πατριωτισμό.

Υπουργός Μεταφορών – Παρουσίαση αναμνηστικού γραμματοσήμου «Ευφροσύνη Προεστού, η Κυρά της Λαπήθου» Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του αναμνηστικού γραμματοσήμου «Ευφροσύνη Προεστού, η Κυρά της Λαπήθου». // Transport Minister – Presentation of the commemorative stamp “Efrosini Proestou, the Lady of Lapithos” Press and Information Office, Lefkosia, Cyprus The Minister of Transport, Communications and Works, Mr Yiannis Karousos, addresses an event to present the commemorative stamp “Efrosini Proestou, the Lady of Lapithos”.

Η εθνική της προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι, μετά την κατάληψη της Λαπήθου από τους Τούρκους εισβολείς, στις 6 Αυγούστου 1974, ως πραγματική μάνα, με αυτοθυσία τροφοδοτούσε και προστάτευε, με κίνδυνο της ζωής της, επί ένα μήνα ομάδα δώδεκα στρατιωτών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στη Λάπηθο, μέσα σε σπηλιά (λαγούμι) κοντά στο σπίτι της. Έζησε στη Λευκωσία μαζί με τα παιδιά της και φιλοξενούμενη από τα δώδεκα παλικάρια που προστάτευσε, μέχρι την ημέρα του θανάτου της, στη προσφυγιά στις 17 Απριλίου 1993.

 Σε ομιλία του, ο Γιάννης Καρούσιος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, Τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, θέλοντας να τιμήσουν την Ευφροσύνη Προεστού, με χαρά αποδέχτηκαν την εισήγηση του Δήμου Λαπήθου για να τιμηθεί με την κυκλοφορία αναμνηστικού γραμματοσήμου.

Η κυκλοφορία των αναμνηστικών γραμματοσήμων, έχουν στόχο να προβάλουν και να αναδείξουν την προσφορά Ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα. Αναμφίβολα, η Κυρά της Λαπήθου, η Ευφροσύνη Προεστού, θέτοντας τον εαυτό της σε κίνδυνο, προσέφερε στην κοινωνία μας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο προς τους νέους αλλά προς όλους τους πολίτες αυτού του τόπου.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: